Bergens Tidende

Krangel om jakthytte kan stoppe ny film

Denne jakthytten i Samnanger skulle bli sentral i en internasjo­nal spillefilm. Nå vil grunneier fjerne den.

-

eforteller også om krigen i en større internasjo­nal kontekst», het det i begrunnels­en.

I flere tiår har det vaert en konflikt mellom grunneier og hytteeier. Saken endte i Bergen tingrett i høst. Der fikk grunneier fullt medhold, som betyr at hytten må rives eller flyttes. Hvis den da ikke blir totalfrede­t av Riksantikv­aren.

Nå har Os’ egen Hollywoodr­egissør André Øvredal kastet seg inn i striden. Det var bestefaren Fredrik Øvredal som bygget jakthytten i 1940. Han var også sentral i motstandsk­ampen.

– Vedtaket om å rive kom veldig overrasken­de. Det har vaert en pågående konflikt om hytten lenge, men jeg hadde aldri forventet en slik konklusjon, sier Øvredal på telefon fra Toronto.

Der holder han på å regissere grøsseren «Scary Stories to Tell in The Dark», produsert og medforfatt­et av årets store Oscarvinne­r Guillermo del Toro. Mellom opptakene har han fått med seg kjennelsen i Bergen tingrett.

– Jeg har lenge hatt lyst å lage en film om motstandsk­ampen i Os og den konkrete historien om det canadiske flymannska­pet som måtte flykte med tyskerne i haelene. Filmer fra krigen er populaere og lettere å få finansiert nå. Jeg har gode nasjonale og internasjo­nale støttespil­lere med, og karrieren min er inne i et godt spor slik at det er lettere å få åpnet dører, sier Øvredal.

Nordisk Film Production bekrefter prosjektet.

– Dette er en så viktig nasjonal og internasjo­nal hendelse, at vi ønsker å lage film av det. For oss er autentisit­et i fokus. Vi vil gjøre filmopptak på de ekte historiske plassene. Botnahytta, fjellet og terrenget rundt, er saerdeles viktig for prosjektet og den videre utviklinge­n, sier produsent John Einar Hagen.

– Det var en enorm heltedåd

For regissøren vil dette bli en veldig personlig film. Han forteller at hytten, som eies av onkelen Finn Øvredal, blir et anker i fortelling­en.

– Jeg kan selvsagt bygge opp hytten hvor som helst, men for meg er det viktig at filmen skal gjøres der det skjedde, i Os og på Botnahytta. Dette vil bli en filmatisk spennende film. Poenget er å fokusere på samholdet i Os-bygden da dette skjedde, at et så lite samfunn motsto trusselen fra det store, tyske regimet. Mange satte egne liv i fare for å redde seks mennesker. Det var en enorm heltedåd.

– Var dette en hendelse som preget bestefaren din?

– Ja. Men han var, som mange i motstandsb­evegelsen, ikke den som snakket veldig mye om det som skjedde under krigen. Jeg tror han så mye som han aldri fortalte oss om, sier Øvredal.

Hytten har fått en mer og mer sentral rolle i krigsminne­kulturen. Det vil vaere en tragedie om den må rives.

André Øvredal

– Må finne en utvei

Arbeidstit­tel på filmen er «Det regner i fjellet», som var den siste, kodede beskjeden fra England da canadierne hadde kommet trygt i havn.

Nå håper Øvredal at Riksantikv­aren totalfrede­r hytten, slik at den blir stående der den står.

–Hytten har fått en mer og mer sentral rolle i krigsminne­kulturen. Det vil vaere en tragedie om den må rives, for

 ??  ?? HYTTEN: Innvendig ser det ut slik det gjorde i 1944.
HYTTEN: Innvendig ser det ut slik det gjorde i 1944.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway