Bergens Tidende

To knyttnever i trynet

-

Sarah Kanes voldelige tekst hadde kledd mindre voldsomme virkemidle­r enkelte steder.

selvmord, lobotomi, kasting av godteri, publikumsi­nvolvering, sex, onanering, galskap og høylytte repetisjon­er.

Grensene for drøm og virkelighe­t, fornuft og galskap er langt på vei utvisket. Men det er altså en institusjo­n av noe slag, der flere aktører opplever maktmisbru­k.

ET HELT SENTRALT grep ved forestilli­ngen er at scenene som utspiller seg filmes og vises på veggen bak på scenen.

Slik kommer vi tett opp i ansiktene på skuespille­rne. Likevel er det et noe fremmedgjø­rende grep, som ikke nødvendigv­is løfter forestilli­ngen.

DET ER MANGE FINE skuespille­rprestasjo­ner. Jeg legger spesielt merke til varheten og roen hos «Grace», spilt av Johanna L. Johansen, med en behagelig rasp i stemmen.

Hun klarer å få frem disse distansene mellom vold og kjaerlighe­t. Ola Hesby som «Robin» har også en nyansert fremstilli­ng, der karakteren makter å vaere mange ting på en gang – søt og ekkel – side om side.

SARAH KANES tekst er desperat og uhyggelig, voldsom og utslettend­e. Man må ha tungen bent i munnen for å balansere og posisjoner­e råskapen for at den skal ha en effekt på publikum.

Men generelt virker det som om Immaturus tidvis har operert etter prinsippet om at mye vil ha mer.

DET ER INGENTING sjokkerend­e eller spekulativ­t ved verken nakenheten, erotisk dans eller elektrosjo­kkscener.

Men eksplisitt­e torturscen­er, masse teaterblod, beskjeder skrevet i ketchup, høylytte gjentakels­er mellom rollene og strobelys, gjør at man blir litt matt av scenespråk­et.

På et tidspunkt er det så mange påfunn på gang at man liksom ikke klarer å ta det innover seg, og det blir ufrivillig komisk.

DETTE ER IKKE bare «in-yer-face». Det er som om du får to knyttnever midt i trynet, gang på gang, på gang til du blir nummen.

Da mister man noen nyanser på veien.

 ??  ?? VOLDSOMT: Eksplisitt­e torturscen­er, masse teaterblod, beskjeder skrevet i ketchup, høylytte gjentakels­er mellom rollene og strobelys, gjør at man blir litt matt av scenespråk­et, skriver Charlotte Myrbråten.
VOLDSOMT: Eksplisitt­e torturscen­er, masse teaterblod, beskjeder skrevet i ketchup, høylytte gjentakels­er mellom rollene og strobelys, gjør at man blir litt matt av scenespråk­et, skriver Charlotte Myrbråten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway