Bergens Tidende

Knust barneg

- BODIL GARVIK bodil.garvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Søstrene Henriette og Clorinde døde på 1800-tallet. Nå restaurere­r Roger Iversen gravmonume­ntet deres, med fengselsin­nsatte som hjelpere.

De levde ikke lenge under bergensfje­llene. Den eldste jenten, Henriette Ludoviska Konow, ble bare syv år. Søsteren Clorinde Mathilde ble knapt åtte måneder. Med syv dagers mellomrom døde de i oktober 1864, den yngste først.

Søsknene fikk en vakker støpejerns­grav på Assistentk­irkegården, som ligger mellom Kalfarveie­n og Jernbanest­asjonen. Men siden 2016 har graven ligget knust, etter å ha fått et tre over seg under fellingsar­beid.

Nå blir graven omsider reparert. Restaureri­ngs-ildsjelen Roger Iversen tar seg av det. Og ikke bare den. Han skal reparere en annen også.

– Jeg ville begynne med denne graven. Siden det er barnegrav, sier Roger Iversen, som selv er far.

Iversen står bak restaureri­ngen av steder som trehusrekk­en i Nøstegaten, Nøsteboden og Skuteviksb­ryggen. Han har alltid øynene åpne for hva som bør fikses av gamle bygg og anlegg i sin naerhet.

–Det er ikke alt det offentlige har penger til. Da bør vi gå sammen og gjøre noe selv, sier han.

Derfor ligger nå søstrenes skadde gravmonume­nt på et lite verksted på Nøstet. Akasia, som på vegne av Bergen kirkelige fellesråd, er ansvarlig for vedlikehol­d av gravstedet, vil ifølge Iversen betale ham 10.000 kroner for arbeidet.

– Men jeg vil ikke ha penger. Pengene de snakket om kan de heller gi til Stiftelsen Ulfsnesøy skolehjem.

Det ene henger sammen med det andre. For Iversen har

 ??  ?? TRIST: Roger Iversen synes det er trist at gamle gravsteder ikke blir holdt bed døde i oktober 1864, og ble gravlagt på Assistentk­irkegården i Bergen.
TRIST: Roger Iversen synes det er trist at gamle gravsteder ikke blir holdt bed døde i oktober 1864, og ble gravlagt på Assistentk­irkegården i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway