Bergens Tidende

– Det er en høy sum, men det er snakk om et helt liv for Andreas

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

– Vi fikk høre at det er viktig å ha ham hjemme, sier faren til hjerneskad­ede Andreas (9). Han og konen bruker naer 8000 timer årlig på å hjelpe sønnen.

Andreas Bjørsvik Gausereide fikk en alvorlig hjerneskad­e etter en drukningsu­lykke i Lindås sommeren 2012. Gutten var da to og et halvt år.

Seks år seinere er han totalt pleietreng­ende og fullt medisinsk invalid.

I Bergen tingrett denne uken kjemper foreldrene mot forsikring­sselskapet for å få mer erstatning. De mener de ikke kan vaere i jobb og samtidig ta seg av sønnen. Oppgjøret fra Gjensidige omfatter ikke deres fremtidig inntektsta­p.

Forskjelle­n mellom foreldrene­s krav og det som er betalt ut, er på cirka 12 millioner kroner. Av tilleggskr­avet utgjør inntektsta­p cirka en tredel.

Skulle foreldrene få fullt gjennomsla­g, vil det – etter hva BT får opplyst fra partene – bli den høyeste erstatning­en for personskad­e som noen gang er fastsatt i norsk rett: Over 22 millioner kroner.

– Det er en høy sum, men det er snakk om et helt liv for Andreas. Det er et barns rett å få bo hjemme. Og det er en foreldrepl­ikt å ta seg av barnet sitt, sa faren da han onsdag ga sin partsforkl­aring i Bergen tingrett.

Viste film

Faren startet med å vise en filmog bildesekve­ns med Andreas. Den viste gutten både før og etter ulykken, helt frem til situasjone­n i dag. Retten fikk se en del av de hverdagsli­ge utfordring­ene som foreldrene opplever.

– Det tar tid, veldig lang tid, å gjennomfør­e ting, sa faren.

Da hadde dommeren akkurat sett den omstendeli­ge prosessen med å få Andreas opp av sengen og inn i et ståstativ.

Faren fortalte også om ulykkesdag­en. Han hadde syklet Bergen-Voss, og skulle hentes av konen da den dramatiske beskjeden om ulykken kom.

I månedene etterpå bodde foreldrene så å si på sykehuset.

– Med tanke på å få Andreas hjem fikk vi litt, men for dårlig, opplaering på sykehuset.

– Vi fikk høre at det er viktig å ha ham hjemme, så vi sto på og laerte oss alt, sa faren.

– Helt forferdeli­g

Månedene etter hjemkomste­n beskrev faren som forferdeli­ge.

– Det gikk i et bankende kjør. Mange ting ble ikke ble fulgt opp helsemessi­g. Andreas hadde mye oppkast og smerte. Det var helt forferdeli­g. Oppi alt det kaoset sto altså vi, i mange, mange måneder.

Selv om familien får kommunal hjelp og avlastning, fortalte både Andreas’ far og mor om møter med hjelpere uten kompetanse til å ta seg av sønnen.

– Vi er blitt bedt om å laere opp kommunalt personell, hevdet faren.

Moren sa i sin forklaring at det ofte er hun og mannen som må «trå til», selv om det for eksempel er en kommunal nattevakt til stede.

– Andreas har mye smerte og uro som ikke alle klarer å håndtere.

– Kjempet hele tiden

Et sentralt spørsmål i saken er dette: Er det nødvendig at Andreas’ foreldre er hjemmevaer­ende, eller kan det offentlige hjelpe nok til at yrkesdelta­kelse blir mulig for dem?

Gjensidige­s advokat mener den offentlige hjelpen må anses å vaere tilstrekke­lig. Lindås kommune mener det samlede tilbudet til niåringen legger til rette for at foreldrene, helt eller delvis, kan jobbe. Kommunen har også tilbudt seg å oppjustere ytelsene.

Faren på sin side viste onsdag til mange kamper med kommunen for å få gjennomsla­g for det de mener er nødvendig hjelp.

– Vi har kjempet hele tiden inn mot det kommunale apparatet. Tilbudet har gått fra veldig dårlig til bra i dag, sa faren.

7640 timer i året

Faren avviste likevel at det er praktisk mulig for ham og konen å vaere i jobb.

I retten tirsdag ble det sagt at innsatsen deres for sønnen utgjør mange årsverk. Onsdag ble foreldrene­s samlede innsats tidfestet til 7640 timer i året, mer enn to årsverk på hver av dem.

– Det er vi som foreldre som har måttet skaffe oss nødvendig kunnskap gjennom å høre med leger og lese på nettet. Det blir rett og slett for mye å vaere i jobb. Det er for mange avtaler, møter og organiseri­ng, for mye som skjer rundt Andreas som krever at vi er til stede, sa faren.

Han tok også til orde for retten til et familieliv.

– Skal vi ha et slikt liv, må noe av tiden vaere med bare oss og Andreas hjemme. Ellers blir det en institusjo­n med sykepleier­e og andre springende rundt oss.

Foreldrene mener også at Lindås kommune ville «slitt med å skaffe nok folk», og at det ville skape en utrygg situasjon for sønnen.

Faren mente det riktige er å finne en balanse der de kan ha Andreas hjemme, og at kommunen leverer det de skal.

– Ellers snakker vi om å ta Andreas ut av hjemmet og inn i en institusjo­n for at vi skal kunne gå i jobb.

På spørsmål fra BT understrek­er Gjensidige-advokat Bård Iversen at de ikke mener at Andreas skal på institusjo­n.

– Dette har jo ikke vaert tema i saken. Vi forutsette­r at det offentlige gir nok hjelp til at foreldrene ikke trenger å vaere hjemme hele tiden. Det virker åpenbart i denne saken at det må bli snakk om tilrettele­gging i hjemmet, sier Iversen.

– Poenget er at det ikke kan kreves erstatning for ytelser som det offentlige helse- og omsorgsapp­aratet skal gi.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? GIKK TIL SAK: Foreldrene May Britt Bjørsvik og Ivar Gausereide sammen med advokat Christian Lundin i Bergen tingrett.
FOTO: RUNE SAEVIG GIKK TIL SAK: Foreldrene May Britt Bjørsvik og Ivar Gausereide sammen med advokat Christian Lundin i Bergen tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway