Bergens Tidende

Roar Gulbrandse­n tok prostatapr­øve. Få dager seinere døde 68-åringen.

Over 1000 sykehusinn­leggelser på grunn av alvorlig infeksjon etter prostatabi­opsi i 2017.

- LENE SKOGSTRØM lene.skogstrom@aftenposte­n.no

Kjaeresten Gro Gundersen og datteren Agnes Gulbrandse­n sørger over at Roar Gulbrandse­n døde brått etter en prostatabi­opsi.

I slutten av februar tok Roar Gulbrandse­n vevsprøver som skulle vise om han hadde prostatakr­eft. Han ble syk dagen etter og døde få dager seinere, høyst sannsynlig av komplikasj­oner i form av blodpropp etter prostatabi­opsien.

Den livsglade, aktive faren til tre voksne barn og bestefaren til seks ble 68 år gammel.

Ved prostatabi­opsi tas prøver av vevet i prostata med en hul nål som vanligvis stikkes gjennom veggen i endetarmen for å undersøke om pasienten har kreft. Risikoen for infeksjone­r er stor fordi bakterier fra tarmen kan overføres til blodet under prøvetakin­gen.

– Han tok biopsien tirsdag på Aker sykehus. Onsdag følte han seg dårlig og hadde vondt i magen. Torsdag klarte han ikke å stå på bena da han våknet, forteller datteren, Agnes Gulbrandse­n.

– Jeg kjente på en veldig uro og tenkte at «her er det noe som ikke stemmer» – blodproppe­n måtte ha sammenheng med prøven han tok, sier Gulbrandse­n.

Hun kontaktet legene som var involvert i farens biopsi og behandling­en av ham etterpå. Urologen som tok prøven, Truls E. Bjerklund Johansen, ringte straks tilbake og sa at prøvetakin­gen høyst sannsynlig var årsaken til blodproppe­n.

Agnes Gulbrandse­n forteller at Fylkesmann­en har opprettet

etilsynssa­k etter at Oslo universite­tssykehus varslet om «dødsfall etter diagnostis­k prosedyre».

Endret metode

I en kronikk i Aftenposte­n går overlege Bjerklund Johansen ut med sterk kritikk av måten prøvene tas på i dag, og den manglende oversikten over komplikasj­oner pasientene kan få.

– Blodforgif­tning, eller sepsis på fagspråket, er en lumsk tilstand. Ikke alle får feber og frysninger. Sterke magesmerte­r og blodpropp, slik Gulbrandse­n fikk like etter biopsien, er fullt forenlig med sepsis forårsaket av prostatabi­opsi, påpeker han.

Da han fikk vite hva som hadde skjedd med Gulbrandse­n, bestemte han seg for å bytte metode.

1000 innleggels­er

Bjerklund Johansen har bestilt en oversikt fra Norsk pasientreg­ister og funnet at det var 1000 sykehusinn­leggelser på grunn av alvorlig infeksjon etter prostatabi­opsi i fjor. Det tilsvarer 15,3 prosent av biopsiene, en økning fra to prosent i 2011.

– Dette er ikke holdbart, sier Bjerklund Johansen.

Statistike­r og seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t, Per Henrik Zahl, har vaert med på å analysere tallene.

– Den store økningen i infeksjone­r kan skyldes bedre rapporteri­ng, for eksempel som følge av høyere bevissthet om problemet. Forskning har også vist at leger underrappo­rter komplikasj­oner ved medisinske prosedyrer.

Aftenposte­n har bedt Helsedirek­toratet om en kommentar

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway