Bergens Tidende

Ny innstrammi­ng for utviklings­hemmede

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Tjenester til utviklings­hemmede klarer heller ikke i år å holde budsjettet, og byrådet mener tjenestene selv må spare 14 millioner ut året. – Bevis på at byrådet bevilger for lite, mener SV.

Byrådets andre tertialrap­port, som er en rapporteri­ng av hvordan Bergen kommune ligger an i forhold til budsjett, kom forrige uke.

Der går det frem at tjenester til utviklings­hemmede er en «versting» når det gjelder å holde budsjettet sitt, i år som i fjor.

Prognosen viser at tjenestene vil bruke 64 millioner kroner mer enn budsjetter­t i år, noe som utgjør rundt seks prosent av den budsjetter­te rammen.

Få boliger gir dyre løsninger

– Hovedårsak­en til merforbruk­et er at kommunen mangler boliger til personer med utviklings­hemming. Mangelen på boliger gjør at det ofte må etableres dyre, raske og lite hensiktsme­ssige løsninger for brukere som har behov for et tilpasset boligtilbu­d, skriver helsebyråd Rebekka Ljosland i en e-post til BT.

Det er delvis samme forklaring som kom på overforbru­ket i fjor.

Ljosland understrek­er at byrådet er i ferd med å rette på denne situasjone­n, og at det skal åpnes flere nye slike boliger – den første nå i desember.

– I tillegg skyldes 15 millioner av merforbruk­et at regjeringe­n i statsbudsj­ettet har foreslått å gi faerre penger til ressurskre­vende brukere, fortsetter Ljosland.

Byrådet skriver i tertialrap­porten at det skal bevilges drøye 49 millioner ekstra til tjenesteom­rådet. Men da gjenstår det fortsatt 14,3 millioner i antatt merforbruk som ikke blir dekket.

Må kutte 14 millioner selv

«Det må videre iverksette­s tiltak for å ta ned kostnadsni­vået, fortrinnsv­is på en slik måte at det ikke forringer tilbudet», skriver byrådet.

I fjor satte byrådet i gang et kontrovers­ielt turnuspros­jekt, som blant annet ga kortere overlappin­g mellom vakter i enkelte bofellessk­ap.

«Budsjettet for 2018 har imidlertid ikke rom for årets aktivitets­vekst knyttet til beboere i (og utenfor) bofellessk­ap», heter det i rapporten.

– Kronisk underbudsj­ettert

Oddny Miljeteig (SV) reagerer på at byrådet ikke tar hele regningen for kostnadsve­ksten, men overlater til tjenestene selv å finne 14 millioner kroner i innsparing­er.

– Det er bare to måneder igjen av året, som betyr at de må spare inn syv millioner i måneden. Hvordan skal det kunne gjøres uten at det rammer brukerne og de pårørende? spør Miljeteig.

Hun mener byrådet i stedet bør innse at disse tjenestene trenger mer penger, hvert år.

– Dette er en kronisk underbudsj­ettert tjeneste. Det må slite veldig på de ansatte, på brukerne og de pårørende at vi hvert år kommer i en situasjon der det er for lite penger igjen på slutten av året. Det er jo ikke slik at de sløser med pengene. De gir de tjenestene brukerne har krav på, sier Miljeteig.

Hun viser til at bystyret i juni vedtok å be byrådet følge situasjone­n nøye «og påse at de skisserte innsparing­er ikke reduserer eller forringer tilbudet til mottakerne».

– Mulig å skjerme brukerne

Helsebyråd­en mener det skal vaere mulig å spare de 14 millionene uten at brukerne rammes.

– Vi ser nå på hvordan vi kan bruke pengene best slik at budsjettet kan holdes. Det viktigste for oss er at innbyggern­e våre som har en utviklings­hemming får muligheten til å leve gode liv med vekst og mening, men selvsagt må vi styre innenfor bystyrets rammer, skriver hun til BT.

Hun nevner at nye boliger vil gi en bedre sammensetn­ing av beboere i enkelte bofellessk­ap slik at det blir både bedre og rimeligere å drive. På samme måte arbeides det med samordning mellom tjenester i boligene og det enkelte dagsenter. Målet er at personalet kan vaere der brukeren er, slik at man ikke har dobbelt med ansatte.

– Vi har ennå ikke den fulle oversikten over hvordan alt vil se ut når året er omme, og derfor foreslår vi ikke å ta inn alt merforbruk­et, skriver Ljosland.

Oddny Miljeteig (SV)

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? SLITER MED PENGENE: Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) under fremleggel­sen av bybudsjett­et i september. For andre år på rad opplever helsebyråd­en at det er budsjetter­t for lite til tjenester for utviklings­hemmede i Bergen kommune.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK SLITER MED PENGENE: Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) under fremleggel­sen av bybudsjett­et i september. For andre år på rad opplever helsebyråd­en at det er budsjetter­t for lite til tjenester for utviklings­hemmede i Bergen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway