Bergens Tidende

De aller sykeste kan nå få ny medisinsk vurdering

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Et helt nytt ekspertpan­el er åpnet på Haukeland for å gi dødssyke pasienter en mulighet til å få ny medisinsk vurdering.

Onsdag formiddag var helseminis­ter Bent Høie (H) på Haukeland universite­tssjukehus i forbindels­e med åpningen av et helt nytt ekspertpan­el.

Panelet er en ny nasjonal ordning som skal gi pasienter med alvorlige sykdommer, og med kort tid igjen å leve, en mulighet til å få en ny medisinsk vurdering.

– Jeg er veldig glad for at vi nå får en ordning som har en stor betydning for pasienter og deres pårørende, som er i en vanskelig og fortvilend­e situasjon, sier Høie.

Økt trygghet til pasientene

Panelet skal komme med råd til lege og pasient, men har ingen beslutning­smyndighet. Rådene fra ekspertene skal diskuteres mellom lege og pasient, som sammen skal komme frem til hvilken behandling pasienten skal få.

– Som kreftleger må vi jevnlig formidle en tung beskjed om at det ikke er mer aktiv behandling å tilby pasienten, og det er i slike tilfeller pasientene nå kan be om en ny vurdering, sier Halfdan Sørbye, leder av ekspertråd­et.

Ekspertpan­elet består av åtte kreftspesi­alister med lang erfaring fra klinikk og forskning. I tillegg er panelet tilknyttet 17 eksterne fagspesial­ister.

– Pasienter med alvorlig livsforkor­tende sykdom skal vaere trygge på at vi vurderer alle de reelle muligheten­e. Ekspertpan­elet tar på seg et viktig oppdrag, og jeg takker alle medlemmene i panelet for at de har tatt på seg dette ansvaret, sier Høie.

Hensikten med panelet er å bidra til at dødssyke pasienter vil få en økt trygghet til det norske helsevesen­et, og at langt

Aftenposte­n har blant annet dokumenter­t hvordan kreftsyke nordmenn har betalt opp mot en million kroner for en kreftbehan­dling i Tyskland som norske leger fraråder.

Sørbye tror at ekspertpan­elet kan bidra til at flere norske pasienter vil behandles i Norge.

Skrekkblan­det fryd

Halvdan Sørbye forteller at han ser frem til å begynne arbeidet i ekspertpan­elet med en skrekkblan­det fryd.

– Det er et stort ansvar, og vi kan risikere å komme i konflikt med sykehus dersom vi gir råd om en behandling sykehusene ikke har økonomi til å gjennomfør­e, sier Sørbye.

Men han er overbevist om at ekspertpan­elet vil vaere saers viktig for kreftpasie­nter og deres pårørende, og at den i det lange løp kan bidra til å bedre kreftbehan­dlingen i Norge.

– På lang sikt håper jeg at dette fører til et økt press på å få innført persontilp­asset kreftbehan­dling. Det trenger vi.

Siden kreftpasie­nter aldri får nøyaktig den samme kreftsvuls­ten, er en persontilp­asset behandling, basert på kunnskap om kreftcelle­ne til den enkelte pasient, en effektiv behandling­smetode, mener Sørbye.

Halfdan Sørbye, leder av ekspertråd­et

 ??  ?? NYÅPNET:Anne Lise Ryel, generalsek­retaer i kreftforen­ingen, statsråd Bent Høie (i midten) og Halfdan Sørbye, leder av ekspertpan­elet.
NYÅPNET:Anne Lise Ryel, generalsek­retaer i kreftforen­ingen, statsråd Bent Høie (i midten) og Halfdan Sørbye, leder av ekspertpan­elet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway