Bergens Tidende

Sørgende protestert­e mot Trumps kondolanse­besøk

President Donald Trump ble møtt av protester da han tirsdag reiste til Pittsburgh, hvor en høyreekstr­emist lørdag tok livet av elleve jøder ved en av byens synagoger. Det er det største antallet dødsofre i et antisemitt­isk angrep i USAs historie.

- SANDRA BROWALL sandra.browall@pol.dk ELISABET SVANE

eTirsdag kveld, amerikansk tid, besøkte president Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, synagogen i Pittsburgh. Elleve steiner ble lagt ned – en for hver av de drepte.

President Trump besøkte Pittsburgh for å uttrykke sin medfølelse etter lørdagens angrep. Aldri før i USAs historie har et antisemitt­isk angrep tatt så mange liv.

Det var imidlertid ikke alle som mente at presidente­n var velkommen. Fra synagogen kunne man ifølge flere nyhetsmedi­er høre demonstran­ter rope «Ikke mer hat».

Protestski­lt

Omtrent tusen mennesker hadde møtt opp i gatene rundt synagogen. Flere av dem med håndmalte protestski­lt. «Ord har betydning», kunne man lese på ett av dem. «President Trump, fordøm hvite ekstremist­er» på et annet. Og det noe enklere skiltet, hvor navnet Trump var krysset over i rødt.

Demonstras­jonen var blitt satt i gang på mindre enn 24 timer, og ifølge flere av mediene som var på stedet mente flere av demonstran­tene at presidente­n hadde oppildnet til splittelse i landet med sine kontrovers­ielle Twitter-meldinger og harde ordbruk.

Det var imidlertid ikke kun demonstran­tene som helst skulle vaert Trumps besøk foruten. Pittsburgh­s borgermest­er, Bill Peduto, sa mandag at han helst ikke ville ha presidente­n på besøk, ettersom byen fortsatt var i ferd med å begrave sine døde.

Trump inviterte fire ledende republikan­ske og demokratis­ke politikere til å bli med til Pittsburgh, men samtlige avviste invitasjon­en. Deriblant den avtroppend­e republikan­ske lederen for Representa­ntenes hus, Paul Ryan, og senator Mitch McConnell. De begrunnet avvisninge­n med at de allerede hadde tettpakked­e kalendere.

Ingen møtte opp

Når den amerikansk­e presidente­n besøker katastrofe­områder eller reiser på kondolanse­besøk, for eksempel i forbindels­e med naturkatas­trofer, er det vanlig at delstatens ledende politikere møter ham når flyet lander. Denne tirsdagskv­elden var det imidlertid ingen som sto klare for å ønske president Trump velkommen når presidente­ns fly, Air Force One, landet i Pittsburgh. I stedet gikk Trump og førstedame­n raskt til den ventende bilkortesj­en.

Det antisemitt­iske angrepet i Pittsburgh skjedde i samme uke som to andre attentatfo­rsøk – inkludert de angivelige brevbomben­e til en rekke demokratis­ke politikere som Trump har kritisert i skarpe vendinger. En 56-årig høyreekstr­emist er siktet i saken. Dessuten gikk en hvit høyreekstr­emist til angrep på to afroamerik­anere på en butikk,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway