Bergens Tidende

Mexicanske migranter er klimaflykt­ninger

- KIM FABER kim.faber@pol.dk

Det er steder i SentralAme­rika hvor det ikke har regnet på to år. Landene i regionen er mer sårbare overfor klimaendri­nger enn de fleste andre land.

– Det store fokuset på volden forstyrrer det store bildet – som er at folk forteller at de flykter på grunn av en eller annen form for usikkerhet rundt mattilgang, sier Robert Albro, som forsker på latinameri­kanske land ved American University i Washington D.C., til britiske The Guardian.

Matmangel

– Hovedårsak­en til at folk reiser av sted er at de ikke har noe å spise. Og det har en sterk sammenheng med klimaendri­ngene. Det er en enorm ustabilite­t i klimaet som rokker radikalt ved matvaresik­kerheten i regionen, sier han.

Ofte vil migrantene selv ikke nevne klimaendri­ngene som årsak til at de migrerer. Begrepet er nemlig relativt abstrakt, og konsekvens­ene folder seg ofte ut over en lengre årrekke. Mennesker i SentralAme­rika er imidlertid smertelig klar over om at endringer i vaermønste­ret kan ødelegge innhøsting­en og deres livsgrunnl­ag.

Har ikke regnet på to år

En av dem som for øyeblikket er på vei mot grensen mellom Mexico og USA er Jesús Canan. Han eier et hektar med land i det vestlige Honduras, hvor han i mange år dyrket mais og bønner.

– Det har ikke regnet i år. Og det regnet ikke i fjor heller, forteller han.

– Maisåkeren min ga ikke noe utbytte. Med mine utgifter etter alt vi investerte hadde vi ikke noen inntekt. Det ble ikke noen høsting.

Han sluttet seg til migrantkar­avanen i begynnelse­n av oktober. Han reiste fra sin kone og deres tre barn, som han ikke har råd til å betale skolegange­n for.

– Slik var det ikke før. Dette tvinger oss til å emigrere. I de siste årene har det regnet litt innimellom. Plantene mine ga utbytte. Men det er ikke lenger noe mønster (i vaeret, red.anm.), forteller han.

I et område som kalles «tørkebelte­t», som strekker seg gjennom El Salvador, Guatemala og Honduras, har sommerregn­et kommet seinere enn vanlig i de siste årene. Regnperiod­en har også vaert mer uregelmess­ig enn tidligere. Andre områder har fått vann, men da altfor mye vann. Voldsomme skybrudd har utløst oversvømme­lser og jordskred.

El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua og Den dominikans­ke republikk er nå på listen over de 15 landene i verden som er mest sårbare overfor klimaendri­nger.

Fordobling i løpet av et år

Karavanen som for øyeblikket er på vei gjennom Mexico under medienes store årvåkenhet, og som for øyeblikket anslås å telle mellom 5000 og 7000 mennesker, utgjør kun en liten del av de mange menneskene fra SentralAme­rika som forsøker å komme seg til USA. Fra Guatemala alene har mer enn 50.000 familier blitt pågrepet i det de forsøkte å komme seg inn i USA i tidsrommet fra nyttår til oktober. Det er dobbelt så mange som i samme periode i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway