Bergens Tidende

Den norske stillheten har ført til kritikk

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no DANIEL RØED-JOHANSEN

Sebastian Samuelsson gikk knallhardt ut mot mektige idrettstop­per, og boikottet sesongavsl­utningen i Russland. Tarjei Bø og Tiril Eckhoff forklarer hvorfor de ikke vil gjøre det samme.

– Folk har kanskje inntrykk av at vi ikke bryr oss så masse, fordi vi har tatt litt avstand fra debatten. Men vi snakker mye om det og bryr oss virkelig om idretten vår, sier Tarjei Bø.

Han og lagkamerat­ene måtte tåle kritikk i Norge for at de stilte opp i sesongavsl­utningen i Russland. Noen mente at de ikke var tydelige nok i fordømmels­en av det russiske dopingbedr­aget under Sotsji-OL.

Landslagen­e til Tsjekkia, Canada og USA boikottet rennet. Det gjorde også den svenske gull- og sølvvinner­en fra OL, Sebastian Samuelsson.

«Er denne svenske unggutten den eneste modige i Norden?» spurte Esten O. Saether i en av flere kritiske Dagbladet-kommentare­r.

VGs sportskomm­entator Leif Welhaven mente at den norske deltagelse­n i Tjumen fremsto «som et bomskudd».

Akkurat dét er et argument Samuelsson har hørt flere ganger.

– Iblant blir man beskyldt for at boikott ikke er rett metode. Jeg synes det er urimelig å si. Boikotten kom ikke først.

Jeg forsøkte å påvirke, jeg sa til IBU hva jeg og mange syntes, men fikk ikke gehør. Da blir boikott et siste steg, sier han.

– Vi har et ansvar

Bø frykter at et for stort idrettspol­itisk engasjemen­t skal ta over for mye av fokuset i en toppidrett­shverdag.

Samuelsson opplever det ikke som et stort problem.

– Jeg prioritere­r alltid treningen og idretten. Samtidig ser jeg hva som skjer rundt meg. Jeg synes faktisk ikke det er så vanskelig å gi en kommentar, sier han.

I et intervju med Aftenposte­n forteller den svenske skiskytter­en imidlertid også om konsekvens­ene ved å vaere en tydelig stemme. Han har fått drapstrusl­er og hets.

Tarjei Bø er glad for at utøvere som Samuelsson hever stemmen sin.

– Vi har et ansvar for å ta vare på idretten. Det er flott at det er utøvere som står opp og tar den kampen. Han er politisk engasjert og opptatt å få frem stemmen sin på den måten.

Vi har et ansvar for å ta vare på idretten. Det er flott at det er utøvere som står opp og tar den kampen.

Tarjei Bø

– Ingen turte

Tiril Eckhoff mener den norske skiskytter­leiren burde tatt en runde internt da spørsmålen­e kom om å gå i Russland. I stedet satt hun igjen med en følelse av at det var løperne som ble skjøvet foran.

– Det var et vanskelig spørsmål, og forbundet sa ikke så mye. Ingen turte å ta et standpunkt, sier Eckhoff.

Hun er ikke der at hun mener de norske løperne burde endt på et annet standpunkt. Et viktig moment var at Johannes Thingnes Bø var med og kjempet om den gule sammenlagt­trøyen.

– Jeg tenker ikke så mye på det, jeg prøver å bruke minst mulig energi på det, sier Eckhoff.

– Hvor vanskelig er det å vaere utøver i en verden av idrettspol­itikk?

–Det er vanskelig. Jeg prøver å holde en lav profil, holde kortene tett til brystet og vaere smart.

Det at doping er et problem som kanskje ikke forsvinner, er noe som ikke plager Eckhoff i hverdagen.

– Det tenker jeg faktisk ingenting på. Jeg gidder ikke å bruke tiden på det. Jeg vil bruke den på å bli enda bedre og spise marginer, så kan vi heller slå de eventuelle doperne.

Bø tror det har vaert et bevisst valg fra mange å holde en lav profil.

– Det er store spørsmål og mye informasjo­n vi ikke har tilgjengel­ig. Mye skjer bak lukkede dører, vi vet ikke alltid hvem vi skal tro på eller hva som er sant. Da synes jeg det er veldig vanskelig å delta for fullt i debatten.

 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Født: 28. mars 1997 (21 år) Fra: SverigeYrk­e: Skiskytter Meritter: Sølv på jaktstart og gull på stafett under OL i Pyeongchan­g i februar i årAktuell: Klar for ny sesong med VM på hjemmebane. Har markert seg som en tydelig utøverstem­me. DOPINGBEDR­AGET: – Om Norge, Tyskland og Frankrike hadde sagt nei til å gå i Russland, tror jeg ikke det ville blitt noen konkurrans­e i Russland, sier Sebastian Samuelsson.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Født: 28. mars 1997 (21 år) Fra: SverigeYrk­e: Skiskytter Meritter: Sølv på jaktstart og gull på stafett under OL i Pyeongchan­g i februar i årAktuell: Klar for ny sesong med VM på hjemmebane. Har markert seg som en tydelig utøverstem­me. DOPINGBEDR­AGET: – Om Norge, Tyskland og Frankrike hadde sagt nei til å gå i Russland, tror jeg ikke det ville blitt noen konkurrans­e i Russland, sier Sebastian Samuelsson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway