Bergens Tidende

– Tisser du o

- PÅL ENGESAETER pal.engesaeter@bt.no foto MARITA AAREKOL

– Prostatakr­eft rammer 5000 mennesker hvert år. Tre menn dør hver dag, sier Bjørn Garlimo, leder av Prostatakr­eftforenin­gen i Bergen.

I dag er det Blå sløyfe-aksjonen, den erstattet i fjor Movemberak­sjonen. Den med barten, du vet. Målet med aksjonen er å få oppmerksom­het om prostatakr­eft og samle inn penger til forskning.

Prostatakr­eft deles inn i høyog lavrisiko kreft. En aggressiv form som vokser fort og er farlig, og en mildere form som utvikler seg langsomt. Den milde formen fører sjelden til alvorlige symptomer.

Dagens diagnoseve­rktøy skiller i liten grad mellom disse to formene. Det fører til at en del med den milde prostatakr­eftformen, får behandling de ikke trenger. Mange av dem får seinskader.

Flere dør med enn av

– Vi ønsker forskning som kan gjøre analysever­ktøyet bedre. Da kan de som trenger det komme raskere til behandling og flere kan overleve, og de som ikke trenger det slippe seinskader og bivirkning­er, sier Bjørn Garlimo.

Prostatakr­eft er den kreftforme­n som rammer flest menn i Norge, og den største kreftforme­n totalt. Hvert år får 5000 menn prostatakr­eft og rundt

1000 dør.

De fleste som får kreften er over 60 år. Siden det stadig blir flere eldre, antar en at det i år

2030 vil vaere 7000 som rammes.

– Vi ønsker ikke å skremme, men det er en alvorlig kreftform. Det lever 50.000 menn med denne kreften i Norge i dag. De

 ??  ?? BLÅ SLØYFE: I dag kan du møte voksne herrer som Bjørn Garlimo på stands m og skaffer midler til kreftforsk­ning.
BLÅ SLØYFE: I dag kan du møte voksne herrer som Bjørn Garlimo på stands m og skaffer midler til kreftforsk­ning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway