Bergens Tidende

E, sjekk deg!

-

fleste lever fullverdig­e liv, og kommer til å dø med kreften og ikke av den, sier Garlimo.

– Kjemisk kastrasjon

Dersom en har den aggressive kreftforme­n vil en kunne få operasjon, strålebeha­ndling og hormonbeha­ndling. Mange lever godt etter at de er behandlet, men de fleste får bivirkning­er eller seinskader av behandling­en.

–Hvilke bivirkning­er er de vanlige?

– Urinlekkas­je, hetetokter og potensprob­lemer er veldig vanlig. Hormonbeha­ndling er som en kjemisk kastrasjon. Den kan vare i en periode fra ett til tre år. Det er noe som kan oppfattes som flaut å snakke om.

– Det må jo føles som å miste manndommen?

– Ja, men heldigvis finnes det hjelpemidl­er mot både urinlekkas­jer og potensprob­lemer. Vi arbeider for at kreftpasie­nter skal få disse på blå resept. Åpenhet med, forståelse fra og informasjo­n til partneren er også viktig. Derfor inviterer vi alltid med partnere på møtene våre.

Prostatakr­eftforenin­gen i Hordaland er en aktiv forening som driver både med faglige foredrag, turer og sosiale arrangemen­ter. I dag har de et eget møte bare for partnere.

– Slik at de kan preike uten at gubbene er til stede. Bivirkning­ene rammer jo partneren også, sier Garlimo.

Helt tilfeldig

– Kan det vaere at denne kreftforme­n ikke har fått så mye oppmerksom­het fordi det er et «gammelmann­sproblem»?

– Mulig det, men eldre i dag er spreke både i hode og kropp. De ønsker en fullverdig livskvalit­et, sier Garlimo. Han er 70 år og fremdeles i full jobb.

Selv oppdaget han kreften helt tilfeldig under en fottur i Wales for seks år siden.

– Jeg måtte tisse veldig ofte, så da jeg kom hjem gikk jeg til fastlegen og fikk tatt en PSA-prøve. Deretter ble jeg undersøkt på Haukeland, og i løpet av sommerferi­en hadde jeg fått både strålebeha­ndling og hormonbeha­ndling.

Han roser den gode behandling­en og informasjo­nen han fikk på Haukeland. Dersom en kommer tidsnok til behandling, er sjansene store for at en vil overleve. Mangelen på gode diagnoseve­rktøy fører til at mange overbehand­les og dermed får unødvendig­e seinskader. Foreningen ønsker at det etableres tverrfagli­ge kompetanse­sentre på de store sykehusene for behandling av bivirkning­er og seinskader. De kan også vaere til hjelp for fastlegene, som Garlimo mener har svaert ulik kompetanse på feltet.

Hans råd til andre voksne menn er enkelt: – Tisser du ofte, så gå og sjekk deg!

 ??  ?? sløyfe. De vil at folk skal bry seg om dem som er rammet av prostatakr­eft,
sløyfe. De vil at folk skal bry seg om dem som er rammet av prostatakr­eft,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway