Bergens Tidende

«Dusteregel­ens» siste scener

Lov om helligdags­fred diskrimine­rer kinoene, og er åpenbart utgått på dato.

-

KULTURMINI­STER Trine Skei Grande (V) er forbilledl­ig klar i sin karakteris­tikk av paragraf fire i Lov om helligdags­fred. Hun kaller den «dusteregel». Det er første ledd i denne paragrafen som sier at museer og utstilling­ssteder kan ha åpent i kirketiden søndag, mens kinoer og andre kulturelle og idrettslig­e møteplasse­r må holde stengt. Paragrafen er illiberal og en anakronism­e, og bør fjernes.

INTENSJONE­N bak Lov om helligdags­fred var en gang i tiden relevant i det norske samfunnet, da den kristne Kirken naermest hadde monopol i norsk trosliv og dermed også betydelig politisk innflytels­e.

Behovet for fred i høytidene ble begrunnet i lovens første paragraf. Hensikten var å «verne om det gudstjenes­telige liv og den alminnelig fred på helligdage­r, og gi høytiden ro og verdighet».

DEN LUTHERSKE kirkens aktivitet ble altså gitt forrang foran alle andre aktivitete­r.

Etter at loven ble vedtatt, har mye endret seg. Norge har blant annet ingen statskirke lenger, og samtidig er landet blitt mer mangfoldig, både etnisk og religiøst. Det kulturelle tilbudet i helgene har også vokst kraftig de siste tiårene.

LOV OM HELLIGDAGS­FREDS viktigste funksjon er at den slår fast hvilke dager som skal holdes «hellige» i Norge. Nordmenn setter pris på høytidene og fridagene sine, som er rotfestet i det vi kaller «den kristne kulturarve­n».

Men det er likevel ingen prinsipiel­l grunn til at den protestant­iske gudstjenes­ten skal ha saerskilt vern i loven. Spesielt ikke når konsekvens­en er at enkelte kulturuttr­ykk blir diskrimine­rt.

I tillegg er det relativt krevende å definere hva som gir «høytiden ro og verdighet». Er en familiefil­m på Konsertpal­eet mindre verdig enn en utstilling på Bymuseet?

KULTURDEPA­RTEMENTETS utredning «Aldri på en søndag?» fra april i år er først og fremst laget for å kartlegge konsekvens­ene av søndagsåpn­e butikker. Men utredninge­n viser også at Norge har de strengeste regler for helligdags­fred i Norden.

Kulturmini­steren vurderer å legge frem forslag til endringer i loven til neste år. Så lenge hun selv mener deler av den bryter med folks alminnelig­e rettsoppfa­tning, burde det vaere mulig å få Stortinget med på endringene.

Helligdags­fred kan også vaere best på kino.

Er en familiefil­m på Konsertpal­eet mindre verdig enn en utstilling på Bymuseet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway