Bergens Tidende

Eieren har ikke bestemt seg for om denne gården skal få stå

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Eieren av Ladegårdsg­aten 64–76, Finn GreveIsdah­l jr., har startet en prosess som innebaerer riving av bygget, men sier det bare er som en plan B.

Greve-Isdahl jr. har startet en planproses­s med Bergen kommune som innebaerer riving og oppføring av en ny leilighets­gård. Men han sier han ikke bestemt seg for om han virkelig vil rive gården, som han kjøpte i 2014.

Dette er den samme bygården som det i 2009 ble avdekket så store setningska­der på at 15 leilighete­r ble fraflyttet. Deretter fulgte flere rettssaker mellom beboere og kommunen, før bygården ble solgt til Greve-Isdahl jr.

Han har hele tiden hevdet at gården var trygg å bo i, og kunne i desember 2014 legge frem dokumentas­jon på at han hadde rett.

Leilighete­ne har siden vaert leid ut.

Usikkerhet rundt Bybanen

– Vi har det bra som vi har det nå. Alle leilighete­ne er leid ut, og vi har slikket sårene etter alle rettsrunde­ne, sier Greve-Isdahl.

Etter at han overtok, er utviklinge­n av setningssk­adene målt hver 5. måned frem til i fjor. Da stoppet målingene etter råd fra fagfolk.

– Skadene har ikke utviklet seg noe i denne perioden. Derfor ble vi rådet til å stoppe målingene, sier han.

Når han likevel har startet en planproses­s som innebaerer riving av gården, er det fordi det knytter seg en del usikkerhet rundt hva som blir den endelige løsningen for bybanen til Åsane. Tidligere så det ut som om denne tomten kunne bli eksproprie­rt, hvis bybanestop­pet skulle ligge i dagen ved Sandviken kirke, som ligger like ved eiendommen.

– Nå ser det ut som det ikke blir aktuelt, at stoppet blir under jorden, bak eiendommen. Men uansett blir vi berørt på en eller annen måte, og da er det bedre å vaere føre var enn etter snar, sier gårdeieren.

Han presiserer at han har full tillit til at den endelige løsning vil vaere den beste for Sandviken, og at han ser på Bybanen som en fantastisk berikelse for området.

71 leilighete­r

Det første møtet med kommunen ble holdt i slutten av august, der blant annet tegningene for et eventuelt nybygg ble presentert. Disse tegningene er laget for fire år siden av Link Arkitekter.

Denne planen innebaerer et bygg med 71 leilighete­r, med parkering for biler og sykler i kjelleren, og terrasser på taket. Høyden på bygget varierer mellom fem og seks etasjer.

Fagetaten i kommunen er ikke helt begeistret for den arkitekton­iske utforminge­n, og mener bygget i for stor grad bryter med området rundt, både med tanke på form, uttrykk, høyde og fasadeliv.

«Dagens struktur må vaere førende. Bygghøyder og fasadeliv må videreføre­s for å tilpasse seg tilliggend­e bebyggelse og kirken», heter det i dokumenten­e fra oppstartsm­øtet.

Greve-Isdahl presiserer at dette er et førsteutka­st, og at det nå skal knas videre på.

– Vi har det ikke travelt. Denne planproses­sen vil trolig ta 8–10 år, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? STORE SKADER: I 2009 ble det oppdaget så store skader i denne bygården i Sandviken, at mange av leilighete­ne ble fraflyttet. Seinere fikk den nye eieren medhold i at bygget er trygt å bo i.
ARKIVFOTO: ODD MEHUS STORE SKADER: I 2009 ble det oppdaget så store skader i denne bygården i Sandviken, at mange av leilighete­ne ble fraflyttet. Seinere fikk den nye eieren medhold i at bygget er trygt å bo i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway