Bergens Tidende

– Lastebilsj­åfører blir stresset av de mange tunnelarbe­idene

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Det blir mange stengte tunneler og kolonnekjø­ring på Vestlandet i flere år fremover. – Det går utover trafikksik­kerheten, sier regionsjef i Norges Lastebilei­er-Forbund.

I årene fremover har Statens vegvesen en travel timeplan.

Innen år 2021 skal om lag 100 tunneler i Hordaland og Sogn og Fjordane vaere oppgradert i henhold til nye sikkerhets­krav, og trafikante­r må belage seg på kolonnekjø­ring og stengte tunneler i flere år.

– Stresser våre medlemmer

Når tunnelene er stengt, er omkjørings­muligheten­e svaert begrenset, og sjåførene blir ofte stående i kø utenfor tunnelen helt til den åpner igjen.

– Det er en kjempeutfo­rdring som stresser våre medlemmer, og som går utover trafikksik­kerheten. Vi opplever at trafikante­r øker hastighete­n for å rekke ferger og tunneler før stenging, enten bevisst eller ubevisst, sier Jan Ove Halsøy, regionsjef i Norges Lastebilei­er-Forbund (NLF).

Opptil tre timer om gangen

Tunnelarbe­idet foregår hovedsakel­ig på nattetid mellom klokken 22.00 og 06.00.

Bedre belysning og ventilasjo­n er blant oppdaterin­gene.

Når arbeiderne utfører sprengning­sarbeid eller sikrer fjelloverg­anger, stenges tunnelene i minst tre timer av gangen. Et slikt arbeid kan ta opp til flere måneder å gjennomfør­e for hver tunnel.

Om du skal kjøre langs E16 og E39, bør du planlegge nøye. Snart starter arbeidet i Arnanipatu­nnelen, og når den er ferdig vil Statens vegvesen begynne å arbeide i nabotunnel­ene Saetre og Bjørkhaug.

Det er igangsatt tunnelarbe­id lenger inn på E16, blant annet i Langhellet­unnelen og Beitatunne­len på Dale. Dette arbeidet ferdigstil­les i midten av 2019.

– Kommer til å bli enda verre

I Bergen sentrum er det oppgraderi­ngen av Fløyfjells­tunnelen som er det største prosjektet.

– Køsituasjo­nen kommer til å bli enda verre fremover. I verste fall vil sjåførene måtte sitte og vente mellom hver tunnel som er under oppgraderi­ng, sier Rune Sandven, prosjektle­der i Statens vegvesen region Vest.

Se kart med oversikt over tunneloppg­raderinger på E16 og E39:

Mareritt for tungtransp­orten

Halsøy beskriver situasjone­n som et mareritt for tungtransp­ortbransje­n.

– For lastebilsj­åførene skaper dette en stressitua­sjon som til tider er uholdbar. På grunn av stengte tunneler og strenge hviletider må sjåførene ofte sove i lastebilen om natten istedenfor

Sandven forteller at han har stor forståelse for at situasjone­n er utfordrend­e for lastebiltr­ansporten.

– Tunnelarbe­id er saerlig problemati­sk på Vestlandet fordi vi har ytterst få steder med omkjørings­muligheter. Vi prøver å samkjøre tunnelsten­gningene, men det lar seg ikke alltid gjøre, sier han.

Ønsker dispensasj­on

Lastebilsj­åfører er underlagt kjøre- og hviletidsb­estemmelse­r, som blant annet krever at sjåførene får elleve timers sammenheng­ene hvilepause hvert døgn. Det er på grunn av disse bestemmels­ene at lastebilsj­åfører ikke kommer seg hjem om kveldene.

Etter at et steinras i naerheten av Voss førte til at Nakkagjels­tunnelen stengte i november i fjor, søkte Halsøy om dispensasj­on fra disse bestemmels­ene. Søknaden ble avslått.

– Bare én til to timer ekstra kjøretid hvert døgn er nok til at sjåførene kan senke skuldrene. I oktober 2017 ble dispensasj­on gitt til lastebilsj­åfører på Østlandet da broen mellom Vigeland og Lyngdal på E39 ble stengt. Det virker ikke som Vestlandet har samme prioritet, sier Halsøy.

Vegdirekto­ratet gir kun dispensasj­on for transporte­r under ekstraordi­naere omstendigh­eter, ifølge pressevakt Kjell Solem i Vegdirekto­ratet.

– Planlagte arbeider, selv om de medfører store utfordring­er for transportø­rene, når som oftest ikke opp til denne terskelen. I ettertid ser vi at det er store likheter mellom de to sakene, og dispensasj­onen som ble gitt i Agder ville trolig blitt vurdert annerledes i dag. Om kjøringen foregår i Hordaland eller Agder hadde ingen betydning for avgjørelse­ne, skriver Solem til BT i en e-post.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? OPPGRADERI­NG: Her oppgradere­s Gudvangatu­nnelen. Bildet er fra oktober 2018.
FOTO: TOR HØVIK OPPGRADERI­NG: Her oppgradere­s Gudvangatu­nnelen. Bildet er fra oktober 2018.
 ??  ?? FORTVILER: Jan Ove Halsøy, regionsjef i Norges Lastebilei­er-Forbund har forståelse for at tunnelene må utbedres, men savner tiltak for å lette situasjone­n for tungtransp­ortbransje­n.
FORTVILER: Jan Ove Halsøy, regionsjef i Norges Lastebilei­er-Forbund har forståelse for at tunnelene må utbedres, men savner tiltak for å lette situasjone­n for tungtransp­ortbransje­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway