Bergens Tidende

Fisk og dataspill er vekstskape­rne på Vestlandet

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Lederne for Grieg Seafood, Ervik Havfiske og Dirtybit ble torsdag kveld kåret til de viktigste vekstskape­rne på Vestlandet i år.

Både tradisjone­lle og nye naeringer på Vestlandet ble hyllet da den årlige kåringen av revisjonog rådgivning­sselskapet EY torsdag kveld hedret de lokale vekstskape­rne i kåringen «EY Entreprene­ur Of The Year».

– I utlandet er spillbrans­jen gedigen – større enn film, så for oss er det gøy at spill blir sett på som noe seriøst, sier Erlend Børslid Haugsdal, daglig leder og medeier av selskapet Dirtybit, som utvikler dataspill i Bergen.

Sammen med Martin Vagstad, som også er eier og styreleder, ble de torsdag kveld utpekt til årets unge vekstskape­re på Vestlandet.

De to 29-åringene har allerede opplevd stor suksess i en krevende bransje. I 2017 omsatte de for naermere 30 millioner kroner.

Fisk og oppdrett

De to hovedvinne­rne, som skal represente­re regionen i den nasjonale finalen, er to selskaper godt plassert i den vestlandsk­e naeringsli­vstradisjo­nen.

Ervik Havfisk ble startet i 1987 da tremenning­ene Kjell Magne Ervik og Stig Ervik gikk til anskaffels­e av linebåten MS Frøyanes. I dag er dette verdens største linefisker­ederi, med ni fartøy. Eierne har også gått inn i andre bransjer i lokalsamfu­nnet.

Det andre selskapet som skal represente­re Vestlandet i finalen er havbruksse­lskapet Grieg Seafood. Styreleder og medeier, Per Grieg, er glad for anerkjenne­lsen.

– Det er klart det er en anerkjenne­lse av den jobben vi gjør, og ikke minst er det en mulighet for oss å få fokus på den verdiskapn­ingen som faktisk skjer i bransjen vår, sier han.

Ina Rosenberg er partner i EY Bergen og nasjonalt ansvarlig for kåringen. Hun mener det ikke er rart at det nettopp ble disse selskapene som vant.

– Vi er sterke på havet og i sjøen i vår region, sier hun.

Hun understrek­er at målet med denne prisen ikke er å hedre gründere, men de som skaper arbeidspla­sser i samfunnet.

– De som orker å stå i det. De som samtidig er med på innovasjon og som skaper ringvirkni­nger for lokalsamfu­nnet de opererer i. Og ikke minst må de vaere lønnsomme, sier hun.

Digitalise­rte bedrifter

Det klare utviklings­trekket hun ser, er at de bedriftene som hevder seg i konkurrans­en er selskaper som klarer å digitalise­re seg. Hun trekker frem nettopp havbruksbr­ansjen, som tradisjone­lt ikke har vaert forbundet med digitalise­ring.

– Her utvikles det mye teknologi for å overvåke produksjon­en. Uten at det betyr faerre ansatte, men det betyr en annen

type ansatte, sier Ina Rosenberg.

Grieg bekrefter at dette er noe de jobber mye med hos dem.

– Vi driver en veldig kompleks produksjon i sjø. Nå jobber vi med maskinlaer­ing om hvordan, og når, lakselusen kommer. Vi bruker mye ressurser på dette nå. Det gir oss bedre kontroll over produksjon­en. Vi vet hele tiden hva som skjer i merdene våre, sier han.

– Gøy å bli anerkjent

Et selskap som utelukkend­e digitalt, er dataspills­elskapet Dirtybit.

Erlend Børslid Haugsdal synes det er kjekt å bli nevnt i samme sammenheng som etablerte naeringer.

– For oss er dette veldig gøy, og kjekt å bli anerkjent for noe vi har holdt på med i noen år, sier han.

Her er de andre som var nominert i finalen i Bergen torsdag kveld:

Frydenbø Group AS med Knut Herman Gjøvaag

Strømberg Gruppen AS med Per Gunnar Strømberg Rasmussen Janus Holding AS

Janne Vangen Solheim og Arne Fonneland

Miles AS med Tom Georg Olsen Arnpro AS med Roger Opeland Arnesen

QQQQQQHVA GØR VI NU?:De kom da det var tidenes drømmesomm­er med tørr asfalt og høye temperatur­er. Nå står de der i høstmørket, på en våt seng av løv, og lurer på hva i all verden de skal finne på gjennom vinteren.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ??
FOTO: ØRJAN DEISZ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway