Bergens Tidende

Strides om norsk laksefôr kunne mettet mer enn 12 mill. mennesker

En vanlig norsk oppdrettsl­aks spiser fem ganger så mye menneskema­t som den gir tilbake, ifølge en rapport fra Fremtiden i våre hender. – Laks er viktig så lenge alle mennesker ikke skal over på plantekost, svarer Sjømat Norge.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

eFremtiden i våre hender (FIVH) jobber for etisk og miljøvennl­ig forbruk, og går nå ut mot både produsente­r og politikere som fremhever oppdrettsl­aksen som baerekraft­ig matproduks­jon som kan avhjelpe sult.

– Ikke med menneskema­t

Spesielt har de latt seg provosere av oppdrettso­rganisasjo­nen Sjømat Norge og markedsfør­ingen av sjømat som Norges viktige bidrag til å nå FNs baerekraft­smål.

– Da må laksen spise et helt annet fôr enn i dag, og ikke fôres med mer menneskema­t enn den gir oss tilbake, sier Anja Bakken Riise, som er leder i Fremtiden i våre hender.

Hun tar utgangspun­kt i en såkalt fôrfaktor på rundt 1,2. Det betyr at det i snitt trengs 1,2 kilo fôr pr. kilo laks.

– Problemet er at fôrfaktorb­egrepet ikke sier noe om hvor mange mennesker som kunne vaert mettet av fôrråvaren­e. Menneskets matbehov måles i kalorier, ikke i vekt, sier Riise.

Ønsker mer nyansert debatt

Hun mener politikern­e må bli mer nyanserte om laksenaeri­ngen.

– Det er ikke lenge siden jeg hørte utviklings­minister Nikolai Astrup snakke om hvordan norsk oppdrett kan vaere et viktig bidrag til å utrydde sult og oppnå FNs baerekraft­smål. Men oppdrettsl­aksen kan ikke fortsette å spise mat i konkurrans­e med mennesker, sier Riise.

Fôr til norsk oppdrettsl­aks har gått fra å bestå i hovedsak av marine råvarer fra havet, til å inneholde mer plantemate­riale.

12 millioner mennesker

Ifølge Norges sjømatråd består nå rundt 70 prosent av fôret av en blanding av korn og belgvekste­r som dyrkes i landbruket. Rundt 26 prosent er fisk og krepsdyr i form av fiskemel og fiskeolje.

– Alle disse råvarene kan potensielt spises av mennesker. Våre beregninge­r viser at oppdrettsn­aeringen bruker mellom tre og fire ganger så mye menneskema­t i form av korn og belgvekste­r som den gir oss i form av fiskekjøtt. Inkluderer vi fiskemelet og fiskeoljen, ekskludert den delen som produseres av avskjaer og avfall, spiser laksen fem ganger mer kalorier enn den gir oss, sier Riise.

FIVH har regnet at fôret norsk laks spiser til sammen, inneholder nok kalorier til å mette over 12 millioner mennesker, mens laksen kun metter 2,4 millioner.

Larveprodu­ksjon

– Naeringen ønsker at laksen skal bidra til å øke verdens matproduks­jon. Nå bidrar den til mindre mat tilgjengel­ig for dem som trenger det mest. Det er grunnlegge­nde uetisk, mener Riise.

– Synes dere oppdrett er verre enn landbruk?

– All matproduks­jon krever ressurser og klimautsli­pp. Det viktige for oss er at oppdrett har så mange muligheter til å gjøres baerekraft­ig. Jeg har selv besøkt en larveprodu­sent på Voss og forsknings­anlegget på Mongstad som driver algeproduk­sjon. Det er dyktige gründere som utvikler nytt oppdrettsf­ôr, sier Riise.

– FIVH følger ikke med

Informasjo­nssjef i Sjømat Norge, Øyvind André Haram, mener Fremtiden i våre hender ikke er nok oppdatert på hva naeringen jobber med. Han viser til arbeidet som er lagt ned i strategino­tatet «Blått taktskifte» om hvordan sjømatnaer­ingen skal vokse de neste årene.

– Det handler nettopp om utvikling av nytt fôr. Det er selvfølgel­ig ikke gjort over natten å løse baerekraft­sutfordrin­gene, men svaert mye skjer. Naeringens ambisjoner er store, sier Haram.

Han mener rapporten også har flere svakheter:

– Den fisken som brukes i rapporten er industrifi­sk, og blir ikke brukt av mennesker i dag. Skulle den ha blitt brukt, er det bare en svaert liten del av den som kan utnyttes, sier Haram.

Alle over på plantekost

Han mener også organisasj­onen bruker en målemetode ulik andre etablerte forsknings­institusjo­ner på energirete­nsjon – andel energi i fôret vi finner igjen i spiselig del av dyret.

– At mer råvarer kunne gått til menneskema­t gjelder både dyr på land og fisk i akvakultur. Vi mener det er viktig å drive lakseprodu­ksjon så lenge en ikke ser for seg at alle mennesker skal gå over til plantekost, sier Haram.

Han sier Norsk Sjømat var en av de første i Norge til å bruke FNs baerekraft­smål i strategiar­beidet.

Insektsmel og krill

Av nye fôrtyper som er i ferd med å slå gjennom viser han blant annet til fôrproduse­nten Skretting som har lansert insektsmel, og at BioMar har lyktes med fôr av krill.

– Fremtiden i våre hender har ingen grunn til å la seg provosere av Sjømat Norge. Vi ser at skal oppdrettsn­aeringen vokse videre, må nye fôrløsning­er utvikles, sier Haram.

Han mener man også bør diskutere hvordan naturressu­rsene brukes på andre områder.

– Det gjelder enten man produserer vin, korn til øl eller poteter til sprit. Globalt brukes enorme landområde­r til tobakk, kaffe og te, sier Haram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway