Bergens Tidende

«Røde» KrF-ere vil forlate partiet

-

Både nye og gamle medlemmer vil melde seg ut av KrF dersom fredagens landsmøte ikke følger Knut Arild Hareides råd om å søke samarbeid på venstresid­en.

– Min begrunnels­e er enkel: Ikke å gå i regjering med Frp var det eneste klare løftet KrF ga før valget i fjor, sier tidligere generalsek­retaer i Naturvernf­orbundet og rektor ved Nansenhøys­kolen, Dag Hareide.

Han er blant de drøyt 2.600 som meldte seg inn i KrF etter talen der KrFleder Hareide 28. september kunngjorde sitt råd om å søke regjerings­samarbeid med Ap og Sp. Men medlemskap­et kan altså bli kortvarig.

Provosert

– Jeg er veldig provosert over at Rogaland i realiteten har kuppet vedtaket og stjålet fire røde mandater ved ikke å ha et representa­tivt valg på delegater. Det er verken demokratis­k eller rettferdig, og et sånt parti blir det vanskelig å vaere en del av, sier Hareide – som for øvrig ikke er i slekt med KrF-lederen.

Også andre nyinnmeldt­e KrF-medlemmer tenker i samme baner.

– Det viktigste for meg er at KrF ikke går i regjering med Frp. Dersom det skjer, er medlemskap­et definitivt over for mitt vedkommend­e, sier Anne-Marie Helland til Vårt Land.

Det samme sier Øystein Magelssen, generalsek­retaer i Norges KFUK-KFUM.

Lang fartstid

Men KrF risikerer også avskalling av gamle medlemmer. En kilde med en lang karriere i KrF og en rekke tillitsver­v bak seg sier til NTB at å melde seg ut av partiet er eneste mulighet, dersom KrF velger å gå til høyre.

Vedkommend­e peker på at å gå i regjering med Frp er et brudd på fjorårets valgløfter, og at det i tillegg er klart i strid med landsstyre­vedtaket fra november 2016, som ble vedtatt på landsmøtet i fjor. Der heter det at KrF har som mål å komme i regjering, men at et regjerings­samarbeid med Frp ikke er aktuelt.

– Jeg tror mange vurderer å melde seg ut, sier kilden, som vil vaere til stede på landsmøtet fredag.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway