Bergens Tidende

Holder fast på hemmelig avstemning

- GUNNHILD HOKHOLT BJERVE, NTB nyhet@bt.no

Et flertall i KrFs landsstyre foreslår at det voteres over tre ulike samarbeids­alternativ­er samtidig og skriftlig under landsmøtet fredag.

En skriftlig, hemmelig avstemning anses som et bedre kort for partileder Knut Arild Hareide, som må bruke landsmøtet fredag til å forsøke å overtale delegater som i utgangspun­ktet har tenkt å stemme for regjerings­forhandlin­ger med borgerlig side.

På fredagens landsmøte vil landsstyre­t foreslå at delegatene får velge mellom de tre alternativ­ene – regjerings­samarbeid til høyre eller venstre, eller å bli i opposisjon. Deretter vil de to forslagene som får størst støtte, gå videre til en ny skriftlig avstemning. Et mindretall i landsstyre­t ønsker en åpen votering og at avstemning­en skal foregå i en annen rekkefølge, fortalte partileder Knut Arild Hareide etter et knapt fire timer langt møte torsdag kveld.

– Det var et stort flertall i landsstyre­t, og dette vil jo bli gjenstand for en kort diskusjon og debatt i vårt landsmøte, som vil gjøre endelig vedtak på dette i morgen, sa Hareide til pressen.

Landsstyre­t har tidligere gått inn for at landsmøtet først stemmer over om partiet skal gå inn i regjering eller ikke, og deretter om det skal forhandles til høyre eller venstre.

Grøvan fornøyd

Parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan er fornøyd med kompromiss­et. Han har vaert svaert kritisk til hvordan landsstyre­t opprinneli­g hadde foreslått å gjøre voteringen. Ikke minst ønsket han at hans eget veivalgsal­ternativ – å bli i opposisjon – skulle likebehand­les med forslagene om å danne regjering enten med venstre- eller høyresiden.

– Dette betyr at vi får en god demokratis­k behandling av de tre likestilte forslagene, i motsetning til det som landsstyre­t tidligere hadde lagt opp til, sier en fornøyd Grøvan.

Til gjengjeld har han gitt seg på sitt ønske om en åpen votering.

– Jeg har helt klart vaert imot i utgangspun­ktet. Nå landet vi på et kompromiss. Det syns jeg er helt ålreit. Det blir ikke perfekt, men bedre enn det var. Og det vil jeg anbefale for landsmøtet.

Grøvan kaller det en tydelig innstillin­g fra landsstyre­t og håper dermed at det får flertall når landsmøtet – med utsendinge­r fra alle fylkeslage­ne – skal avgjøre hvordan veivalget gjøres fredag.

– Uenig

En som ikke er like fornøyd er sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland. Hun vil at KrF skal forhandle om å gå inn i regjeringe­n til Erna Solberg (H) og ønsker at veivalget gjøres med en åpen avstemning.

– Det som ble lagt frem er et forslag som det var stor enighet om. Jeg er uenig i det. Jeg forholder meg til det landsstyre­t har vedtatt, og så er det landsmøtet som endelig skal bestemme seg for reglement, sier hun til NTB.

– Kommer du til å argumenter­e for åpen avstemning på landsmøtet?

– Jeg tror jeg skal avvente og se til landsmøtet, svarer hun.

Hans Fredrik Grøvan

 ?? FOTO: TROND TEIGEN / NTB SCANPIX ?? GEMYTTLIG: Stemningen var god i KrF dagen før dagen. Partileder Knut Arild Hareide kan glede seg over at det blir en skriftlig, hemmelig avstemning på landsstyre­møtet. Til venstre sitter parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: TROND TEIGEN / NTB SCANPIX GEMYTTLIG: Stemningen var god i KrF dagen før dagen. Partileder Knut Arild Hareide kan glede seg over at det blir en skriftlig, hemmelig avstemning på landsstyre­møtet. Til venstre sitter parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway