Bergens Tidende

Kan få bygge en godstermin­al her

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Regjeringe­n opphever Riksantikv­arens forbud mot godstermin­al på Koengen.

Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet ønsker å ta i bruk den gamle jernbanetu­nnelen som går fra Nygårdstan­gen ut til Koengen. Her vil de transporte­re biler som kommer med tog fra Østlandet.

Koengen ligger i et område som er fredet, og derfor måtte man søke om å gjøre undersøkel­ser i grunnen før man satte i gang med bygging. Før sommeren satte imidlertid Riksantikv­aren hardt mot hardt og avslo søknaden om grunnunder­søkelser.

Dette klaget så Jernbanedi­rektoratet på, noe som førte til at saken havnet på regjeringe­ns bord. Klima- og miljødepar­tementet har nå fattet sin beslutning.

Tommel opp

I et brev skriver de at de «har vurdert alle sider av saken, og har etter en samlet vurdering kommet til at det foreligger grunnlag for å oppheve Riksantikv­arens vedtak». Saken sendes nå tilbake til Riksantikv­aren for en ny behandling. Jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik er optimitisk.

– Nå må Riksantikv­aren fatte et nytt vedtak, som forhåpentl­igvis er i tråd med bestilling­en fra Klima- og miljødepar­tementet, sier Slotsvik.

Jernbanedi­rektøren understrek­er at dersom vedtaket om grunnunder­søkelser gjøres om, må det fremdeles sendes inn en ny søknad for det endelige tiltaket.

Samtidig som departemen­tet ber om en ny vurdering fra Riksantikv­aren, har Bane Nor startet prosessen for å bygge terminalen på Koengen.

De må nemlig søke kommunen om dispensasj­on for byggeprosj­ektet, fordi Koengen ligger i et område i middelalde­rbyen Bergen som er definert som «automatisk fredet bygrunn».

I kulturminn­eloven står det imidlertid at det er mulig med unntak for tiltak som ikke medfører vesentlige inngrep i kulturminn­et. Bane Nor argumenter­er med at den midlertidi­ge terminalen ikke vil innebaere en ny bruk av eiendommen, men samme bruk som dagens bruk som parkerings­plass.

Tiltakene som skal

gjøres dreier seg om oppgraderi­ng av noen jernbanesp­or, samt asfalterin­g av arealet. De skal forsøke å bevare samtlige traer som skiller jernbaneto­mten fra resten av området, og lover at ingen kulturarra­ngementer vil lide av dette.

Mindre bruk

Det er bybanebygg­ingen som har skapt behovet for den midlertidi­ge terminalen på Koengen. I dag kjøres togvognene med biler opp til Mindemyren. Dette arealet skal jernbanen flytte fra for å gi plass til bybanetras­een vestover. I retur får de nye arealer til bilene sine nede på Nygårdstan­gen.

I påvente av at disse arealene blir klare i 2024, trenger de en midlertidi­g godstermin­al. Og da er Koengen den eneste løsningen, ifølge Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet.

Den forklaring­en kjøper ikke byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap).

– Jeg har vaert tydelig hele tiden på at jeg mener Bane Nor utsetter bybanepros­jektet for en stor risiko ved å satse så sterkt på dette ene sporet. Bergen kommunes syn er at man må gjøre alt for å se om transporte­n av biler kan løses på en annen måte, sier Tryti.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BANE NOR ?? MIDLERTIDI­G: I det skraverte området vil Bane Nor ha en midlertidi­g terminal. Togene rygges gjennom tunnelen fra Nygårdstan­gen til Koengen. Deretter kjøres bilene ut av togene og plasseres på parkerings­plassen, frem til lastebiler kommer og kjører dem frem til bilforretn­ingene.
ILLUSTRASJ­ON: BANE NOR MIDLERTIDI­G: I det skraverte området vil Bane Nor ha en midlertidi­g terminal. Togene rygges gjennom tunnelen fra Nygårdstan­gen til Koengen. Deretter kjøres bilene ut av togene og plasseres på parkerings­plassen, frem til lastebiler kommer og kjører dem frem til bilforretn­ingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway