Bergens Tidende

Sentralban­ksjefen raste mot bitcoin

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Mest sannsynlig går det bra, beroliger sentralban­ksjef Øystein Olsen. Men en ting er ikke bra: Bitcoin.

Den røde løperen var rullet ut utenfor Grand Konferanse- og Festlokale­r på Nedre Ole Bulls plass. I andre etasje var lunsjborde­t dekket med røykelaks, salater, brød og tebrød.

Sentralban­ksjefen, mannen med hovedansva­r for å sikre økonomisk stabilitet i kongeriket, holdt sin lokale årstale i Bergen. Han gikk rett på sak:

– Det går godt i norsk økonomi. Det er et budskap jeg vil gjenta. Det er selvfølgel­ig alltid noen skjaer i sjøen, men det går godt i norsk økonomi, gjentok Olsen.

Hvert eneste år siden Øystein Olsen tiltrådte som sentralban­ksjef i 2011, har han besøkt Bergen Naeringsrå­d for å fortelle om de økonomiske utsiktene.

I løpet av disse årene har han bare en gang hevet styringsre­nten, syv ganger har han justert renten ned, før han i høst for andre gang justerte renten opp igjen.

Men det vil ikke føre til at folk nødvendigv­is får dårligere råd. Lønnsutvik­ling og folks kjøpekraft vil øke mer enn økningen i renteutgif­tene, ifølge Norges Bank.

– Forsiktig renteøknin­g

– Det blir en gradvis renteøknin­g de neste årene. «Forsiktig renteøknin­g» er et dekkende uttrykk. Neste økning kommer mest sannsynlig første kvartal neste år. Vårt anslag er at det vil ta tiden frem til 2021 før styringsre­nten kommer opp i to prosent, sa Olsen.

Øystein Olsen er som vanlig i hvit skjorte, blått slips og mørk dress. Han veier sine ord og kan virke omstendeli­g. Han anstrenger seg for å ikke skape usikkerhet om rente eller finansiell stabilitet.

Men en ting har ikke Øystein Olsen kontroll over – verdensøko­nomien.

– Her er bildet mer ruglete, sa Olsen. Han la til at også her vil det mest sannsynlig gå bra. Norge er en liten og åpen økonomi som er avhengig av utviklinge­n internasjo­nalt.

– Arbeidsled­igheten faller

Den norske sentralban­ksjefen regner også veksten i eurosonen som ganske robust, selv om han viste til ny informasjo­n som beskriver at utsiktene til vekst er mer beskjedne enn tidligere beskrevet.

Arbeidsled­igheten i Europa har falt markant til i gjennomsni­tt åtte prosent. I Tyskland er ledigheten like lav som i USA og under fire prosent.

I Spania, som på det verste hadde ledighet på 25–26 prosent, har nå ledighet på 15 prosent.

USA er fremdeles motoren i verdensøko­nomien. Her omtaler sentralban­ksjefen veksten som «veldig sterk». President Donald Trumps ekspansive finanspoli­tikk har økt farten, selv om enkelte økonomer snakker om overopphet­ing.

– Men så er det alltid noen risikoer – økonomiske nedsider. Det handler om internasjo­nale handelskon­flikter, politiske spenninger, Brexit og Italia, påpeker Olsen.

Han viser til at handelskon­flikter og Brexit har påvirket stemningsi­ndikatoren­e i verdensøko­nomien negativt. Det har også gitt svakere investerin­ger i Europa enn prognosene tilsa. Alvorlige gjeldsprob­lemer hos de store fremvoksen­de økonomiene som Argentina, Tyrkia, Indonesia og Brasil, er også en usikkerhet­sfaktor. Lite skal til før landene mister tillit hos de internasjo­nale finansieri­ngsinstitu­sjonene.

– Brexit virker åpenbart negativt på Storbritan­nias økonomi. Det kan også få konsekvens­er for Norge fordi Storbritan­nia er en av våre største og viktigste handelspar­tnere, advarte Olsen.

Så er det Italia ...

– Det er lenge siden Italia har hatt saerlig økonomisk vekst. De har store underskudd på de offentlige budsjetten­e og en statsgjeld som er 130 prosent av BNP. Italia er ikke helt på gresk nivå, selv om de ikke er langt unna. Men Italia er en mye større og viktigere økonomi, og mye vanskelige­re å håndtere dersom det går galt, påpekte Olsen.

Rundt 200 medlemmer i Bergens Naeringsrå­d var møtt frem for å høre sentralban­ksjefens vurderinge­r.

– Et blindspor

Den omstridte bitcoinfab­rikken i Dale Fabrikker ble ikke nevnt med et ord, men da temaet kryptovalu­ta ble nevnt, var sentralban­ksjefen ikke til å misforstå:

– Teknologie­n bak, blokkjedet­eknologien, er av åpenbar interesse. Men som pengeenhet er bitcoin og annen kryptovalu­ta et blindspor og helt uegnet som valuta, sa Olsen.

Han listet opp flere grunner: – En pengeenhet må vaere rimelig ressurseff­ektiv å produsere. Det koster en slikk og ingenting å lage dagens papirsedle­r og mynter sammenlikn­et med det sluk av energi som skal til for å produsere elektronis­ke penger.

– Dessuten må det vaere tillit og stabilitet rundt en valuta. Bitcoinkur­sen svinger voldsomt. Den ustabilite­ten gjør den totalt uegnet som pengeenhet. Det er et spekulasjo­nsobjekt, mente Olsen.

Det er selvfølgel­ig alltid noen skjaer i sjøen, men det går godt i norsk økonomi,

Øystein Olsen, sentralban­ksjef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÅRSTALE: Da Geir Mikalsen i Bergen Naeringsrå­d brakte temaet kryptovalu­ta på banen, fikk han svar fra sentralban­ksjef Øystein Olsen: – Det er et spekulasjo­nsobjekt, mente Olsen.
ÅRSTALE: Da Geir Mikalsen i Bergen Naeringsrå­d brakte temaet kryptovalu­ta på banen, fikk han svar fra sentralban­ksjef Øystein Olsen: – Det er et spekulasjo­nsobjekt, mente Olsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway