Bergens Tidende

Da Kenneth Brophy (72) var ung, var det forbudt å vaere homofil. Nå kommer boken om livet hans.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Det var fullt hus på Fotballpub­en da Kenneth Brophy lanserte boken om seg selv torsdag kveld.

– Da jeg sa jeg skulle ha bokslepp på Fotballpub­en, sa folk «e‘ du riktig klok?» Jeg kunne ikke hatt det på Litteratur­huset eller biblioteke­t. Og det er mer folk her enn når Manchester United spiller, skrattet Liverpool-supporter Kenneth Brophy, som var en av de første som sto frem som homofil i Bergen.

Helge Jordal leste

Han hadde mor fra Liverpool, far fra Bergen og var stjernen på Fotballpub­en torsdag ettermidda­g.

Boken om ham, «Hetset og hedret», er skrevet av journalist Gro Berntzen.

Helge Jordal leste fra boken, og fortalte om en liten gutt som ikledde seg morens klaer i Liverpool, etter at hun døde før han hadde begynt på skolen.

Vi fikk høre om farens reaksjon da han forsto at sønnen var homofil. Det ble konfliktfy­lt, mildt sagt.

Faren var krigsseile­r og sendte sønnen på barnehjem i Mobergslie­n på Os. Siden ble han sendt på spesialsko­le, før han dro til sjøs som 15-åring.

– Kenneth ble glad i personer av sitt eget kjønn. Vennene han fikk var ikke byens beste barn, leste Jordal.

Fotballpub­en var fullstappe­t. Utenfor hang regnbuefla­ggene.

Vi fikk høre om da Brophy gikk i land i Bergen etter å ha mønstret av på «Leda».

– Nå kommer Nordsjøens dronning, leste Jordal.

Brophys bok handler blant annet om livet for en ung homofil i Bergen.

Han ble ikke misbrukt, men opplevde heller omsorg, ifølge boken.

Opptatt av å se fremover

Da Brophy var ung, var det forbudt å vaere homofil. Jordal leste om homofile som møttes på pissoarer i Bergen sentrum, vi fikk vi høre om politiet som sa «nå må dokkar spre dokkar.»

Da humret de fremmøtte på Fotballpub­en.

Forfatter Gro Berntzen sa dette:

– Jeg visste om Kenneth, men jeg måtte bare skrive boken. 1970-tallet var krevende å skrive om, jeg var selv radikal på den tiden. Hovedperso­nen var enig i det. – Det som har vaert har vaert. Nå må vi tenke fremover. Alt vi har oppnådd varer ikke evig hvis vi selv ikke passer på. Det er alltid en som kan bli slått ned og det er alltid en som er ute etter oss. Nå må vi komme oss videre, sa Brophy.

– Jeg har levd livet

Berntzen fortalte om sin trygge oppvekst, i motsetning til Brophys.

– Jeg hadde foreldre som var skuespille­re og fikk høre om homofile på 1960- og 70-tallet. Jeg fikk høre at det var gode mennesker, men som hadde sine problemer. Jeg ble rasende da jeg hørte det Kenneth fortalte.

Brophy var åpen om sin vonde barndom, men sa at «the show must go on.»

– Jeg har levd livet og tatt ting på sparket. Det har hjulpet meg.

Brophy ble siden en forkjemper for de homofiles sak i Bergen.

Han startet opp egen avdeling av Forbundet 1948 i Bergen på slutten av 1960-tallet.

– Det var ikke medlemskap som i Arbeiderpa­rtiet og Høyre. Vi samlet folk om natten fra Rasmus Meyers Allé og ut til Skolten. Vi ble 35 som startet Forbundet av 1948 i Bergen.

Han ble seinere bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet i Bergen.

Kjente seg igjen

Flere av de fremmøtte tok ordet etter lanseringe­n. En av dem beskrev Brophy som en ung mann fra arbeiderkl­assen, som samlet de homofile i Bergen.

Mangeårig bystyrerep­resentant Torstein Dahle sa at han kjente seg igjen i mye fra hovedperso­nens historie.

– Jeg klarte å lure meg selv ganske lenge, for det var ingen homofile. Vi har samarbeide­t veldig mye, men også kranglet. Kenneth kommer til å gå inn i historiebø­kene, sa Dahle og understrek­te at Brophy ikke bare har vaert aktiv i homokampen, men også i fagbevegel­sen.

– Han gjorde en solid innsats som faglig tillitsval­gt. Jeg kjenner ham fra mange forskjelli­ge sammenheng­er og kan bekrefte at han har et allsidig hjerte, sa Dahle.

Sang Liverpool-låt

– For meg har du alltid vaert onkel. Du har gjort en helt fantastisk jobb for homofile. Jeg har aldri kjøpt en bok i hele mitt liv, jeg gleder meg til å lese den, sa datteren til stesøstere­n til Kenneth.

Fotballpub­en-sjef Pål Davanger delte ut ark med Liverpools kampsang «You’ll never walk alone» til de fremmøtte etter at det offisielle programmet var over.

– Jeg er Manchester Unitedsupp­orter. Dette blir hardt, men jeg gjør det for Kenneth, sa Pål Davanger, sjef på Fotballpub­en.

Så stemte de fremmøtte i «When you walk through a storm ...»

Det som har vaert har vaert. Nå må vi tenke fremover. Alt vi har oppnådd varer ikke evig hvis vi selv ikke passer på. Kenneth Brophy

Kenneth Brophy anses som en av pionérene i homobevege­lsen. Torsdag ble boken «Hetset og hedret» lansert på Fotballpub­en i Bergen sentrum.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway