Bergens Tidende

Trump vil ha slutt på

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk SANDRA BROVALL

I begynnelse­n av valgkampen foran mellomvalg­et snakket president Trump mest om helsepolit­ikk. I sluttspurt­en handler imidlertid alt om innvandrin­g.

Carol og Sue er kusiner. De er i sekstiåren­e, og mens Carol har på seg en Trump-caps har Sue kledd seg i cowboyhatt.

Sammen med tusenvis av andre har de kommet til en stappfull hall utenfor Fort Myers i Florida, hvor Trump skal holde tale. I løpet av seks dager holder presidente­n elleve slike møter i statene og byene hvor de republikan­ske kandidaten­e sårt trenger en hjelpende hånd før tirsdagens mellomvalg. Her i Florida ligger guvernørka­ndidat Ron DeSantis omtrent likt med demokraten Andrew Gillum, og det samme gjør den republikan­ske senatorkan­didaten Rick Scott mot den sittende senatoren, demokraten Bill Nelson.

– Det viktigste emnet i valgkampen er immigrasjo­n, sier Sue. Carol viser sin enighet ved å nikke.

Kusinene er skremt over de daglige TV-bildene på den konservati­ve kanalen Fox News, som følger karavanen med immigrante­r og flyktninge­r som beveger seg gjennom Mexico med kurs mot USAs grense.

– Og jeg er glad for at han nå vil sette en stopper for automatisk statsborge­rskap for barn som blir født her, supplerer Carol.

Jubel

Det hun snakker om er et av presidente­ns nyeste påfunn. I alle år har USAs grunnlov garantert statsborge­rskap til alle som blir født på amerikansk territoriu­m, og dette vil Trump nå ha slutt på gjennom en såkalt presidento­rdre. Juridiske eksperter er imidlertid høylytt uenige om hvor lovlig et slikt inngrep vil vaere. Mange sier at det er umulig, og at det i hvert fall vil kreve en grunnlovse­ndring. Andre sier at det kan la seg gjøre. Det er kun enighet om én ting: Gyldighete­n av et slikt forslag må avgjøres i høyesteret­t.

De to kusinene skynder seg inn på den fylte arenaen, slik at de får plasser hvor de kan se presidente­n tale med det blotte øye. Som alle andre jubler de stort når presidente­n tar podiet. «Make America Great Again»capsene til Trump er godt represente­rt i publikum.

En uke igjen

En time inn i sin tale setter Trump selv fokus på sitt nyeste forslag:

– Demokraten­e vil fortsette med automatisk å gi amerikansk borgerskap til ethvert barn født av noen, så lenge de bare har vaert på vår jord i et par sekunder. (…) En stemme på en demokrat er en stemme for å annullere våre grenser, sier Trump.

– Denne politikken har skapt en hel industri av fødselstur­isme. Det er en stor industri, fortsetter Trump.

 ??  ?? MOT USA: President Donald Trumps forslag til innstrammi­ng i amerikansk innvandrin­gspolitikk har blitt multiplise­rt i takt med at en karavane som teller r den krysset grensen mellom Guatemala og Mexico.
MOT USA: President Donald Trumps forslag til innstrammi­ng i amerikansk innvandrin­gspolitikk har blitt multiplise­rt i takt med at en karavane som teller r den krysset grensen mellom Guatemala og Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway