Bergens Tidende

Fødselstur­isme»

-

Denne kvelden i Florida er vi i mellomvalg­ets siste dager, med under en uke igjen til valget. Tidligere i valgkampen har president Trump hatt større fokus på helsepolit­ikk, men i valgets sluttspurt har han satt alt inn på ett emne: immigrasjo­n.

Mot grensen

Denne uken annonserte Trump at han vil sende 15.000 soldater til grensen for å vaere sikker på at karavanen fra Sør- og SentralAme­rika, som blant annet består av familier med barn, ikke kommer inn i landet. Han har tidligere sagt at «folk fra Midtøsten» og «gjengmedle­mmer» skjuler seg i karavanen. Disse påstandene har man imidlertid ikke klart å bekrefte.

Torsdag kom hans tredje forslag, som setter en skarpere kurs overfor landene Venezuela og Nicaragua, hvor mange av immigrante­ne til USA kommer fra. Trump vil dessuten fortsette sin harde linje overfor Cuba og hjelpe eksilkuban­ere til å saksøke sitt gamle land.

Faerre ulovlige immigrante­r

Trump og hans administra­sjon har flere ganger begrunnet den harde linjen i immigrasjo­nspolitikk­en med at landet befinner seg i en «immigrantk­rise» med et økende antall ulovlige flyktninge­r som finner veien inn i USA. Blant annet har de tidligere separert foreldre og barn ved grensa for å avskrekke andre familier fra å forsøke å komme seg til USA.

I første halvdel av 2018 har det vaert en økning av ulovlige immigrante­r, sammenlign­et med de samme månedene av 2017. Men om man tar for seg en lengre periode kan man se at antallet ulovlige immigrante­r har falt drastisk over de siste to tiårene, ifølge immigrasjo­nsmyndighe­tenes egne tall.

Disse tallene bryr imidlertid Carol og Sue i Fort Myers seg lite om. Men de er ikke likegyldig­e til at USA er og alltid har vaert et land av innvandrer­e.

–Alle amerikaner­e kommer fra et eller annet sted. Våre forfedre kom fra Tyskland via Ellis Island, sier de.

Her henviser de altså til øyen utenfor New York hvor over 12 millioner hovedsakel­ig europeiske innvandrer­e ble registrert i perioden 1892-1954.

– Men de kom på lovlig vis, understrek­er kusinene.

 ?? FOTO: CARLOS GARCIA RAWLINS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? 00 mennesker fra Sør- og Sentral-Amerika for tiden beveger seg mot USAs sørlige grense. Bildet viser karavanen da
FOTO: CARLOS GARCIA RAWLINS, REUTERS/NTB SCANPIX 00 mennesker fra Sør- og Sentral-Amerika for tiden beveger seg mot USAs sørlige grense. Bildet viser karavanen da

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway