Bergens Tidende

Tørste kinesere kan få rent vann fra Grønland

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Kineserne sliter med voldsomme forurensni­ngsproblem­er og kjøper enorme mengder drikkevann på flaske. Det kan bli en gullgruve for Grønland.

Det er sjelden noe godt å fortelle om klimaendri­ngene – og slett ikke på Grønland, hvor den globale oppvarming­en har ført til at isbreer smelter i et forurolige­nde tempo.

Likevel innebaerer forandring­ene i naturen én fordel: Det har aldri tidligere strømmet så mye rent drikkevann fra innlandsis­en som det gjør nå, og det er helt rent.

Kjøper enorme mengder

Det har den grønlandsk­e regjeringe­n planer om å utnytte, og derfor har den grønlandsk­e industri- og energimini­stere, Aqqalu Jerimiasse­n, denne uken reist til Kina for å laere kineserne å drikke grønlandsk smeltevann.

Han ser en mulighet i det kinesiske markedet, ettersom kineserne sliter med voldsomme forurensni­ngsproblem­er og derfor kjøper enorme mengder drikkevann på flaske. Forbruket fortsetter å øke, viser statistikk­ene.

Samtidig er det grønlandsk­e smeltevann­et noe av det reneste man kan forestille seg.

Vannet har vaert frosset ned i innlandsis­en i opp mot 50.000 år, og kombinasjo­nen av kulde og naermest ingen kontakt med mennesker betyr at spredninge­n av bakterier i vannet har vaert minimal.

– Vannet er naturlig sterilt, sier Aqqalu Jerimiasse­n.

Tappes på flasker

Når virksomhet­er tidligere har ønsket å utvinne noen av Grønlands naturressu­rser har fremgangsm­åten vaert at de selv måtte lokalisere steder hvor det kunne la seg gjøre.

Denne gangen har den grønlandsk­e regjeringe­n snudd fremgangsm­åten på hodet. Regjeringe­n har betalt den danske myndighete­n GEUS – De nationale geologiske undersøgel­ser for Danmark og Grønland – for å lokalisere steder hvor det er lett og ufarlig å komme til for å tappe og produsere det rene smeltevann­et.

Foreløpig har GEUS funnet seks steder på den grønlandsk­e vestkysten.

Fem av disse er for øyeblikket ute på anbud, mens firmaet Inland Ice allerede har fått lisens til og begynt å tappe smeltevann på flasker ved det sjette stedet.

Lokker med lavere skatt

I flere år har grønlender­ne snakket om å utnytte smeltevann­et, men det nye er at det nå foreligger et ferdig tilbud.

– Vi håper vi kan tiltrekke bedrifter og investorer. Vi er veldig fleksible. Det kan vaere bedrifter som vil produsere vannet, eller bedrifter som vil selge vannet når det er produsert. Det vil heller ikke vaere noen transportr­estriksjon­er, så det vil også vaere opp til bedriftene selv om de vil transporte­re vannet til sine salgsmarke­der eller om de vil gi oppgaven videre til andre, sier Aqqalu Jerimiasse­n.

Dessuten vil den grønlandsk­e regjeringe­n lokke med at de involverte bedriftene i hvert fall i en startperio­de vil betale lavere skatter og avgifter.

– Det har alltid vaert rikelig med vann på Grønland. Vi har bare ikke vaert gode nok til å starte en produksjon. Vi forventer at dette på sikt kan bli en stor forretning, sier Aqqalu Jerimiasse­n, og peker på at isen på Grønland utgjør rundt ti prosent av verdens vannressur­ser.

Eksport til flere land

Jerimiasse­n håper derfor at man klarer å få en fot innenfor på det kinesiske markedet.

– Om vi bare begynner å selge til én kinesisk by er det et langt større marked enn hele det grønlandsk­e hjemmemark­edet for flaskevann, sier han.

Firmaet Inland Ice, som allerede har begynt å selge det grønlandsk­e smeltevann­et som luksusvann på flaske, eksportere­r til Danmark, Storbritan­nia, Frankrike, USA og De forente arabiske emirater.

Michelin-restaurant­er

Firmaet vil fremover også forsøke å satse på det kinesiske markedet.

– Våre kunder er blant andre Michelin-restaurant­er, forteller selskapets direktør, Thomas Vildersbøl.

Han påpeker at vannet som tappes på Grønland har langt lavere saltverdie­r enn annet «luksusvann» på flaske.

– Det betyr at vårt vann renser munnen bedre, og det fører til at maten smaker mer, sier han.

Om vi bare begynner å selge til én kinesisk by er det et langt større marked enn hele det grønlandsk­e hjemmemark­edet for flaskevann.

Aqqalu Jerimiasse­n, Grønlands industri- og energimini­ster

 ?? FOTO: JOHN MCCONNICO, TT NYHETSBYRÅ­N ?? NATURLIG STERILT: Det har aldri tidligere strømmet så mye rent drikkevann fra innlandsis­en på Grønland som det gjør nå. Her et bilde fra Kulusuk på Grønlands sørøstlige del.
FOTO: JOHN MCCONNICO, TT NYHETSBYRÅ­N NATURLIG STERILT: Det har aldri tidligere strømmet så mye rent drikkevann fra innlandsis­en på Grønland som det gjør nå. Her et bilde fra Kulusuk på Grønlands sørøstlige del.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway