Bergens Tidende

OL-håp har en plan for å takle ekstremvar­men

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

Olympiatop­pens «klimarom» og capser med is skal sikre at Håvard Haukenes (28) ikke får heteslag under 50 km kappgang i Tokyo-OL.

35 grader og en luftfuktig­het opp mot 80 prosent, og dermed en opplevd temperatur på svimlende 50 grader. Klimaet i OL-byen Tokyo i august måed er veldig langt fra det en vestlendin­g er vokst opp med.

Men i 2020 skal bergensere­n Håvard Haukenes etter planen gå alt han makter, i fem mil, under forhold som japanske leger frykter kan ta liv.

Tidligere i uken gikk Tokyos medisinske forening ut og krevde at maratonløp­et blir flyttet til 05.30 på morgenen for å unngå den verste varmen, hvis ikke frykter de at liv kan gå tapt.

Olympiatop­pens sjeflege i Tokyo-OL, Thomas Torgalsen, mener derimot at 50 kilometer kappgang kommer til å bli enda hardere.

– Det blir veldig vanskelig, for den går frem og tilbake på en bred vei uten høye bygninger og traer, så det er sol hele tiden. Det blir kanskje den vanskeligs­te, sier han om øvelsen som i forrige OL ble vunnet på tre timer og 40 minutter.

Haukenes’ våpen

Haukenes forstår godt at legene kan bli litt bekymret, men deler selv ikke bekymringe­n. Alt handler om forberedel­ser, planleggin­g – og kalde hodeplagg.

– Det er viktig å ha mange forskjelli­ge capser tilgjengel­ig, og å ha et team som kan forsyne meg med capser som kjøler ned hode, nakke og skuldre. I Berlin hadde jeg små, små, små isposer i capsen, forteller han.

Det handler selvsagt ikke bare om det han har på hodet, ganske langt ifra, men det er likevel viktig. I capsene har han små isposer med hull i, som gjør at kaldt vann sakte renner ned i hodebunnen. Disse må byttes forløpende gjennom konkurrans­en, for å holde kroppstemp­eraturen nede.

Slike detaljer kombinert med varmeakkli­matisering de siste to ukene før OL, trening i fuktig varme – det er mye å tenke på. Skal Haukenes prestere på topp under slike forhold om 21 måneder, må forberedel­sene begynne allerede nå.

Denne uken er han i Sierre Nevada på høydetreni­ng, som

en del av sesongoppk­jøringen til neste års VM i Doha. Men allerede før nyttår har han planer om å teste Olympiatop­pens nye klimarom, der de kan simulere temperatur­en og luftfuktig­heten som kan komme i Tokyo.

Der kan han teste hvor mye vaeske og salter han mister, og dermed må fylle på igjen, i slik fuktig varme.

– Det gjelder å jobbe veldig på detaljene og finne helt nøyaktige målinger for å vaere best mulig forberedt. Jeg må vaere veldig flink til å planlegge i forkant. Alt må planlegges i detalj, sier han.

Det gjelder både vaeske, naering, bekledning, capser, isposer, trening, precamp og konkurrans­eopplegg. I Berlin fikk Haukenes en real smell da han startet fartsøknin­gen for tidlig. Det har han ingen planer om å gjenta i Tokyo.

– Likt for alle

Den som gjør det best i neste OL, kommer til å vaere den med mest rutine og mest erfaring med å gå i varme, tror bergensere­n.

– Det er litt taktisk spill i en femmil, så det er viktig å ikke gå hardt ut, spesielt når det er snakk om å konkurrere i ekstremvar­me. Da er det viktig å vaere iskald i starten og heller gå raskere og raskere, og ha en fornuftig drikkeplan som er nøye utarbeidet etter din kropp og hva den takler, mener han.

Haukenes selv mener han har masse erfaring fra varme, og enda mer skal han få. Han skal oppsøke steder med varme og høy luftfuktig­het for å få trent under slike forhold, og han kommer til å bruke Olympiatop­pens klimarom. Han frykter på ingen måte at det blir så varmt at det blir uforsvarli­g å konkurrere.

– Hvis det er varmt, er det likt for alle. Da er det egentlig bare å gjøre det man har trent på, så går det bra, sier kappgjenge­ren, som likevel mener det kan vaere mulig å flytte konkurrans­estarten til veldig tidlig på morgenen om det blir altfor varmt.

 ?? FOTO: FREDRIK HAUGEN ?? FRA ASKEN TIL ILDEN: I Berlin-EM i august var det 30 grader da Håvard Haukenes og de andre kappgjenge­rne la ut på sin 50 kilometer. Det er lite sammenlign­et med hvordan det kan bli i OL i Tokyo om to år. Da kan kvikksølve­t klatre godt over 30 grader, samtidig som den svaert høye luftfuktig­heten kan gi en opplevd temperatur opp mot 50 grader.
FOTO: FREDRIK HAUGEN FRA ASKEN TIL ILDEN: I Berlin-EM i august var det 30 grader da Håvard Haukenes og de andre kappgjenge­rne la ut på sin 50 kilometer. Det er lite sammenlign­et med hvordan det kan bli i OL i Tokyo om to år. Da kan kvikksølve­t klatre godt over 30 grader, samtidig som den svaert høye luftfuktig­heten kan gi en opplevd temperatur opp mot 50 grader.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway