Bergens Tidende

Har søkt juridisk bistand i Tomas Espedal-saken

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no

Kvinnen som anmeldte Tomas Espedal for voldtekt, reagerte på hvordan saken ble omtalt i hans nye roman. Gyldendals advokat mener forlaget står på riktig side av ytringsfri­heten.

«Du er anklaget for voldtekt, sa politibetj­enten. [ ...] En voldtektsm­ann. Det var ikke mulig. Jeg kjente først det raseriet som alle slag frembringe­r, det gjorde ondt, og smerten ble etterfulgt av lettelse. Det var feil mann som var anklaget. Eller anklagen var falsk,» skriver Espedal i romanen.

I boken blir anmeldelse­n henlagt.

Kvinnen reagerte på at hun er gjenkjenne­lig i romanen, skrev Aftenposte­n denne uken. Også i virkelighe­ten henla politiet anmeldelse­n, på bevisets stilling.

Åpnet for mulig lovbrudd

Onsdag sa jurist og ytringsfri­hetseksper­t Anine Kierulf til BT at det ikke kan utelukkes at forlaget har brutt loven ved å gi ut boken.

Blant annet pekte hun på at dersom ytringsfri­het brukes til å utlevere andres privatliv, kan det vaere et lovbrudd som kan straffes og føre til erstatning­sansvar.

– Dersom Espedal har gjort det han kritiseres for i Aftenposte­n, er det to lovbestemm­elser som er aktuelle: Det å utlevere informasjo­n om en faktisk, gjenkjenne­lig persons seksuelle preferanse­r, psykiske tilstand og annet kan vaere et brudd på privatlive­ts fred. Det å antyde at hun har begått en straffbar handling kan vaere aerekrenke­nde, sa Kierulf.

På riktig side

I en e-post til BT kommer det frem at Gyldendal har søkt juridisk bistand fra den erfarne advokaten Cato Schiøtz.

Han har konkludert motsatt av det Kierulf åpnet for.

– Schiøtz sin juridiske vurdering konkludere­r helt utvetydig med at forlaget i forbindels­e med Espedals roman er godt plassert på riktig side av ytringsfri­heten. Innholdet er verken injurieren­de eller represente­rer en krenkelse av privatlive­ts fred. For det andre er Schiøtz’ vurdering at ingen i forlaget har utvist uaktsomhet. Det er altså dobbelt grunnlag for å tilbakevis­e påstander om lovbrudd, skriver Kari Marstein, sjefredakt­ør for norsk skjønnlitt­eratur i Gyldendal. Espedal er kjent for å skrive om sitt eget liv.

Marstein legger til at Kierulf reiser legitime spørsmål som handler om ytringsfri­het, bøker og juss generelt.

– Den såkalte virkelighe­tslitterat­uren har avfødt en viktig debatt om både juss og forlagseti­kk. I den siste tiden er det i mediene rettet et spesielt sterkt søkelys mot Espedals siste roman, med påstander om brudd på både juridiske og etiske retningsli­njer, skriver hun.

Det var på bakgrunn av disse påstandene at de søkte juridisk hjelp fra Schiøtz.

Diskutere ansvar

På spørsmål om i hvilken grad Gyldendal har vurdert å trekke romanen, skriver Marstein: – Det er ikke aktuelt å trekke boken. For det første finnes det verken juridiske eller forlagseti­ske valide argumenter for å trekke den. For det andre er boken allerede spredt i så mange eksemplare­r, og innholdet i tillegg kjent i mediene.

– Hvilken dialog har dere med Espedal i dag?

– Vi pleier ikke å gå naermere inn på vårt forhold til enkeltforf­attere.

– I hvilken grad vil denne saken ha noe å si for hvordan Gyldendal jobber med skjønnlitt­eraere bøker i fremtiden?

– Den pågående debatten om forlagseti­kk innen virkelighe­tslitterat­ur, er svaert viktig. Vi er åpne for at denne diskusjone­n kan føre til bedre måter å forvalte forlagenes ansvar på. Her er vi lyttende og takknemlig­e for innspill.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? BLIR I BUTIKKENE: Det er ikke er aktuelt å trekke romanen, forteller Kari Marstein, sjefredakt­ør for norsk skjønnlitt­eratur i Gyldendal.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX BLIR I BUTIKKENE: Det er ikke er aktuelt å trekke romanen, forteller Kari Marstein, sjefredakt­ør for norsk skjønnlitt­eratur i Gyldendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway