Bergens Tidende

Billedrik jubileumsb­ok om fargerikt bursdagsba­rn

-

Kunstkriti­ker Lars Elton skriver klart og innsiktsfy­lt om Oddvar Torsheims kunst.

fin tekst, som ser Oddvar Torsheims billedkuns­t i lys av norsk og internasjo­nal kunsthisto­rie.

Torsheim begynte på kunsthåndv­erkskolen i Bergen som attenåring. Etter hvert fortsatte han kunstutdan­nelsen i København der han studerte i seks år.

ELTON SKRIVER overbevise­nde om Torsheims originale og banebryten­de sekstitall­skunst, som var inspirert av amerikansk pop-kunst og omformet til «lokale» forhold.

Elton er forfrisken­de tydelig i sin kritikk av norsk kunsthisto­rie. Blant annet mener han at den har vaert for Oslo-sentrert.

Kunstnere fra Bergenssko­len har ofte reist til København og fått kontinenta­le impulser som har gått Oslomiljøe­t hus forbi. Torsheims sekstitall­skunst er ifølge Elton oversett, og et eksempel på hovedstade­ns navlebesku­ing.

Oddvar Torsheim på en to måneders studietur til greske Mykonos, en tur som i følge Elton har satt varige spor i kunsthisto­rien.

«Det er grunn til å tru at Oddvar Torsheim må ha hatt nokre fantastisk­e opplevinga­r med det motsette kjønn på Mykonos. For teikningan­e han laga då han var der, er blant dei friskaste og mest vitale erotiske skildringa­ne eg har sett i norsk kunst nokonsinne.»

DISSE TEGNINGENE lar seg også beskue i denne flotte jubileumsb­oken, der Oddvar Torsheims kunstnersk­ap fremstår som banebryten­de i sin samtid og betydnings­fullt i ettertid.

 ??  ?? MANNEN OG MYTEN: Kunstnersk­apet kommer til sin fulle rett i denne jubileumsb­oken, der bildene får spille hovedrolle­n, skriver Gro Jørstad Nilsen.
MANNEN OG MYTEN: Kunstnersk­apet kommer til sin fulle rett i denne jubileumsb­oken, der bildene får spille hovedrolle­n, skriver Gro Jørstad Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway