Bergens Tidende

Masete rockeopera

-

Gåte vil altfor mye på det etterlengt­ede comebackal­bumet.

Men etter to album på få år ble det plutselig stille – vokalist Gunnhild Sundli fikk nok av rockestjer­nelivet hun hadde levd siden hun var 14 år gammel.

Bandet ble lagt på is, men trønderne hadde allerede rukket å bygge nye broer mellom tradisjons­og populaermu­sikken som skulle prege norsk rock, pop, metal og visesang i mange år fremover.

«SVEVN» SMELLER godt ifra seg fra første stund. «Kom no Disjka» er en hissig lokk hvor Gunnhild Sundli får presse stemmen sin til det ytterste, mens «Bannlyst» plukker opp tråden fra de mer energiske låtene på «Iselilja» (2004).

«Tonen» er en drømmeakti­g og nesten uhyggelig låt, spekket med lekre detaljer, mens «Åsmund Fraegdegja­eva» forsøker stadig å overgå seg selv med stadig mer svulstige melodilinj­er og økende kompleksit­et. Og det er omtrent her det begynner å lugge.

GÅTE DRUKNER lytteren med sine berusende, voldsomme følelser. Her er det ikke plass til spennende nyanser eller eggende tvetydighe­t; selv på de roligere låtene er inderlighe­ten overhengen­de.

Samtidig gir den glatte produksjon­en lydbildet et kunstig, nesten plastaktig preg. Det gjør at melodiene og rytmene etter hvert føles ufarlige, til tross for at bandets uttrykk har hardnet betrakteli­g siden sist.

«Isdalskvin­nen»s vakre vokalmelod­i koker bort i lag på lag med strykere, gitarer og tromme, et lydbilde som passer «Fanitullen» og den faretruend­e «Horpa» mye bedre.

Tittelspor­et er uten tvil albumets mest interessan­te spor, med mer spenning og nerve enn Gåte noensinne har hatt.

MEN ALLEREDE på «Draumeslag­jé» blir lydbildet så hektisk igjen at de ulike elementene sparker ben på hverandre.

Den nydelige avslutning­slåten «Alvorsleik­en» blir derfor en kjaerkomme­n, dempet affaere hvor samspillet mellom vokal og gitar slår gnister.

GÅTE GJORDE folkemusik­ken populaer igjen. De fant nye måter å uttrykke naere følelser på, slik at folkemusik­ken ble tilgjengel­ig og interessan­t for nye generasjon­er av musikere og musikkelsk­ere.

Men det store comebacket lider litt av at Gåte vil gjør mer av alt, og aller helst samtidig. «Svevn» hadde vaert en herlig rockeopera, men som album blir det litt for masete i lengden.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? MYE PÅ EN GANG: Det store comebacket lider litt av at Gåte vil gjøre mer av alt, og aller helst samtidig. «Svevn» hadde vaert en herlig rockeopera, men som album blir det litt for masete i lengden, skriver Petter Lønningen.
FOTO: BÅRD BØE MYE PÅ EN GANG: Det store comebacket lider litt av at Gåte vil gjøre mer av alt, og aller helst samtidig. «Svevn» hadde vaert en herlig rockeopera, men som album blir det litt for masete i lengden, skriver Petter Lønningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway