Bergens Tidende

Hvorfor må Festplasse­n vaere den daueste plassen i byen?

- ARVID STEEN

en kafé skremt bort i et hjørne. Men det er ikke nok. Den bidrar ikke å skape liv til sentrum. Den trekker ikke folk. Og er ikke det meningen med slike pusterom i bybildet?

Skal en festplass leve opp til navnet sitt, så bør det vaere året rundt, ikke i forbindels­e med et julemarked og 17. mai-arrangemen­ter.

I DE FLESTE STORBYER jeg har besøkt, har de prøvd å lage sosiale samlingspl­asser. Ikke minst er de lagt til rette for små og store barn. Ofte er plassene oaser av tilbud for liten og stor – men uten å vaere masete. Det skal vaere plass til alle. Fra dem som vil nyte byen fra en benk, til dem som vil leke Tarzan i et klatrestat­iv.

Se bare på toppen av Fløyen hvor mye liv det ble det etter at de fikk på plass en av Bergens fineste offentlige lekeplasse­r. Slik skal det gjøres. Enkelt og effektivt. Og resultatet: Det myldrer av fornøyde folk og foreldre.

For trives barn – vel, da trives mor og far. Og trives mor og far – vel, da kan det hende at de bruker byen til å shoppe i stedet for å reise til bydelssent­rene eller handle på internett.

Det skal egentlig ikke så mye til for å lage Festplasse­n om til en festplass. Få på plass en skikkelig, rimelig kafé med store glassflate­r ut, slik at barnevogne­r kan stå rett utenfor. En kafé som ikke bare serverer fancy kaffe.

I TILLEGG ER DET på tide å lage en god lekeplass. Den vil trekke folk. Og er det ikke det som er utfordring­en for Bergen sentrum? Og hva med å sette opp en liten scene, permanent under tak? Er det vanskelig å få til? Gjør det enkelt.

Jeg har selv vaert småbarnsfa­r med barnevogn i Bergen sentrum. Det kan vaere et sant slit. Bakse seg frem i store folkemengd­er med barnevogn. Når det er kaldt ute, er det alltid et styr å regulere varmen til ungen i barnevogne­n når du skal inn og ut av butikker som ligger på gateplan. Da er det lettere å cruise rundt inne i et kjøpesente­r.

Hvor mange ganger har jeg ikke tenkt: «Ahh, hvorfor er det ingen som tilbyr barneparke­ring i sentrum. Hvorfor kunne det ikke vaere et slikt tilbud på Festplasse­n?» Jeg garanterer at det ville ha gjort det lettere for småbarnsfo­reldre å komme til byen.

VI HAR EN GIGANTISK steinlagt plass midt i sentrum som ikke utnyttes. Jada, den er flott å se på. Men det blir ingen fest av å stå og se på noe. Av alle steder i Bergen, så er Festplasse­n stedet som slettes ikke lever opp til navnet sitt. Nå er det på tide at vi tenker nytt for å gjøre det bedre for små og store å komme til Bergen sentrum. Både på dagtid og kveldstid.

Først da kan vi få en festplass full av liv, og som kjennetegn­es av å vaere den kuleste og mest brukte samlingspl­assen i Bergen sentrum.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FOLKETOM: Festplasse­n er en død steinørken, synes innsendere­n, som foreslår å gjøre den om til en oase for barnefamil­ier.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FOLKETOM: Festplasse­n er en død steinørken, synes innsendere­n, som foreslår å gjøre den om til en oase for barnefamil­ier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway