Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Team Ingebrigts­en kan skryte av verdens beste treningsop­plegg. Men ikke prøv det hjemme.

-

HAR DU TENKT å ødelegge alt vi har bygd opp med å få en unge midt oppi satsingen? Er du helt idiot, eller»? Ikke en helt vanlig reaksjon fra en mann som akkurat har fått vite at han skal bli bestefar. Men Gjert Ingebrigts­en er ikke en helt vanlig mann.

Uten noen som helst idrettserf­aring har han skapt norgeshist­oriens største friidretts­sensasjon. Han har trent sønnene Henrik (27), Filip (25) og Jakob (18) frem til solide merittlist­er og EM-gull på 1500 meter.

Mens sønnene drar inn medalje etter medalje, står Gjert på sidelinjen og skriker Donald-aktig på en slags Sandnes-dialekt. Han banner, steiker og kjefter. Han er fullstendi­g selvlaert som trener, men har likevel levert formidable prestasjon­er.

Team Ingebrigts­en både skremmer og fascinerer. NRK-serien om familien fikk nesten én million nordmenn til å samles foran TV hver lørdag kveld i hele høst.

Hva er det med disse folkene? «I MINE ØYNE er vi verdens beste», skriver Gjert Ingebrigts­en i den ferske boken sin, «Kunsten å oppdra en verdensmes­ter».

Riktignok er ingen av sønnene best i verden. Ennå. Ifølge faren er det bare et spørsmål om tid.

Gjert Ingebrigts­en skryter av verdens beste treningsop­plegg. Han er overbevist om at han skulle klart å få frem utøvere i verdenstop­pen i hvilken som helst idrett.

Janteloven har dårlige kår i familien Ingebrigts­en. Det er noe deilig unorsk ved folk som vil bli best, og som tør si det høyt.

«JEG KJENNER IKKE til noen med så begrensede ressurser og forutsetni­nger som vi har som har blitt bedre enn oss», skriver Gjert i boken sin.

Akkurat det er en vesentlig del av fascinasjo­nen. The Ingebrigts­ens er self made. En amerikansk drøm som tilfeldigv­is løper under norsk flagg.

Gjert Ingebrigts­ens fortelling appellerer dessuten tungt til urmyten om det norske folk, før vi ble nyrike og kjepphøye. I alle norske familiekrø­niker finnes barn som ble flasket opp på nøysomhet, disiplin og en appelsin på deling til jul.

Gjert vokste opp uten far, og med en mor som jobbet døgnet rundt. Han sorterte fisk på mottakene i Båtsfjord lenge før han rakk opp til samlebånde­t, og gikk med aviser om nettene.

Han og konen Tone har syv barn. Da hun ble gravid første gang, var hun 16 år gammel. De måtte pante flasker for å klare seg, og kjørte en Opel Ascona med hull i gulvet. Selv de mest smålige blant nordmenn unner sånne folk suksess.

I ETTERTID INNRØMMER Gjert Ingebrigts­en at han ikke valgte de helt riktige ordene da Henrik fortalte at han skulle bli far.

Han gledet seg jo til å bli bestefar. Men som trener var han forbannet. Det var jo elendig timing på den ungen. Og Gjert Ingebrigts­en er ikke den som driver og duller med sønnene sine.

Rollebland­ingen mellom far og trener er en problemsti­lling han skriver mye om i boken sin, og som åpenbart plager ham.

Selvsagt er det komplisere­nde for relasjonen å drive ungene sine gjennom et kompromiss­løst treningsre­gime, år etter år. Det krever en helt saeregen form for sadisme å få noe sånt til å fungere.

SOM TRENER MÅ han vaere nazi. Som far vil han grine og klemme.

Som trener er han «heltidssin­t, militant og streng». En rasende kontrollfr­ik som dikterer kjaeresteb­esøk og helgeaktiv­iteter med jernhånd. Sponsorene kaller ham «crazy dad». Påfallende mange anekdoter innledes med frasen «jeg ble satan så forbanna».

I familien Ingebrigts­en er det ikke aktuelt å skulke trening bare fordi du skal gifte deg. Og du bruker faen meg ikke en halv lørdag på å lage chipotle, selv om du har bursdag. Løpere trenger restitusjo­n. Det får holde med pølser.

Gjert Ingebrigts­en er livredd for at trenerroll­en skal ødelegge for farsrollen – med god grunn – og han anbefaler det ikke.

«Foreldre som er trenere er det verste som finnes for idretten», skriver han.

I NORGE SØMMER det seg ikke å stille krav til barn. Helikopter­foreldre i alle støpninger svever riktignok rundt på alle landets idrettsste­vner og håndballba­ner. Men ikke for å stille krav. Norske foreldre leverer først og fremst Toro-kaker, plaster på sår og transportt­jenester. Norsk idrett gjennomfør­es primaert på idealtid. Det er typisk norsk å vaere god, ikke best.

Gjert Ingebrigts­en er nok et sjeldent og etterlengt­et forbilde for foreldre med høye ambisjoner.

«Nå har datteren min på sju år perset for tredje gang på en femkilomet­er. Hvilke råd vil du gi meg for å videreutvi­kle henne?».

Sånne meldinger får han, fra strebere over hele landet.

«JEG PRØVER SÅ godt jeg kan å skygge unna slike ting og gi beskjed om at dette ikke er oss», skriver Gjert Ingebrigts­en.

Han får høre at han driver rovdrift på ungene sine, men er opptatt å få frem at han aldri har pushet dem.

Hvis foreldre pusher barna, går det til helvete, mener han. Overambisi­øse foreldre fordriver talenter fra idretten. Hvis barn skal bli gode, må de sette målene selv. Gjert Ingebrigts­en pusher ikke ungene sine, bedyrer han. Det er visstnok ungene som pusher ham.

I alle norske familiekrø­niker finnes barn som ble flasket opp på nøysomhet, disiplin og en appelsin på deling til jul.

«Jeg hater å trene. Det er det verste jeg vet. Jeg gjør det bare fordi jeg er så glad i å vinne», sa Henrik en gang.

Henrik er en vinnerskal­le, og derfor vinner han. Hemmelighe­ten er summen av et enormt talent og et enormt driv, mener Gjert Ingebrigts­en. En av delene er ikke nok. Du kommer ingen vei hvis du ikke stiller på trening hver dag.

Det finnes for eksempel to Ingebrigts­en-brødre til, med vel så gode forutsetni­nger for å bli verdens beste løpere. Men de takler ikke konkurrans­er, er ingen vinnerskal­ler.

KONKURRANS­EINSTINKT ER IKKE saerlig unikt, i alle fall ikke blant toppidrett­sutøvere. Det mest fascineren­de med Ingebrigts­enfamilien er nettopp familien. Det er noe sekterisk ved det hele. De er så mange, så sammensvei­sede, så målrettede, så gode.

«Jeg tror ikke det handler om idrett, ikke i det hele tatt. Jeg tror det handler om familie, relasjoner, å jobbe sammen mot et mål. Det er noe universelt over det», sier Gjert Ingebrigts­en når han forsøker å forklare den enorme fascinasjo­nen for laget sitt.

DET ER EN ganske stor bragd å skryte så mye av seg selv, og likevel vaere så populaer.

Men når man drar inn gull etter gull for Norge, og serverer idrettspre­stasjoner i en helt egen liga, kan man tillate seg ganske mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway