Bergens Tidende

Gir seg etter forhandlin­ger

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

at Hareide av mange ikke lenger ble sett på som uerstattel­ig.

HAREIDES STATUS i partiet har også falmet noe etter valgkampen 2017. Han har selv felt en kanskje overdrevet hard dom over egen innsats. Han var ikke alene om å gå inn for den umulige samarbeids­strategien. Partiet ga ham dårlige forutsetni­nger for å lykkes i forrige valgkamp.

I løpet av høsten har det også blitt klart for alle hvor splittet partiet har vaert. Naermest delt på midten. Uten å ta et klart retningsva­lg, er det krevende å lede et slikt parti. Han gjorde jobben som han visste kanskje ble for den neste partileder­en.

Med avskjedsta­len gjorde Hareide det noe lettere å ta fatt på samlingen. Men foruten retningsva­lget, gjenstår alle KrFs problemer.

Knut Arild Hareide blir sittende som partileder frem til partiet eventuelt går inn i den borgerlige regjeringe­n. Han vil ikke avvise å forhandle med venstresid­en dersom det borgerlige prosjektet mislykkes.

Etter landsmøtet møter Knut Arild Hareide (KrF) pressen. Landsmøted­elegatene har nettopp bestemt at KrF skal forhandle om regjerings­deltakelse med dagens regjering.

Dette alternativ­et fikk 98 stemmer, mot 90 stemmer som ønsket regjerings­forhandlin­ger med Ap og Sp. To stemte blankt.

Hareide sier KrF kommer til å kreve mye i de kommende sonderinge­ne om regjerings­deltakelse med Venstre, Høyre og Frp.

– KrF må ha, og har krav på, store politiske gjennomsla­g, sier han.

Sitter litt til

Hareide selv blir sittende som partileder frem til partiet eventuelt går inn i en borgerlig regjering.

– Det er ikke naturlig at jeg går inn i de forhandlin­gene. Når den erklaering­en blir klar, er det naturlig at jeg går av.

Han ville ikke spekulere i hva han vil gjøre dersom nestledern­e hans ikke lykkes i å bli enige med dagens regjering, og om han i så fall er klar for å se muligheten­e for samarbeid med venstresid­en.

– Nå skal vi søke og sondere mot samarbeid med regjerings­partiene. Disse må selvfølgel­ig vise forhandlin­gsvilje, men det skal vi gjøre alt for å få til. Så vil jeg ikke spekulere i hva som skjer om vi ikke får til det.

Han gikk ikke med på at han hadde begått et politisk selvmål etter den prosessen han startet.

– Jeg har utfordret partiet, og lagt til rette for en demokratis­k prosess.

Ingen klappet

Resultatet av landsmøtet­s avstemning ble tatt imot uten applaus. Kun et enslig jubelrop ble hørt i salen, et jubelrop som raskt ble slått ned på fra dirigentbo­rdet.

– Vi trenger ikke en pekefinger til hverandre nå etterpå, sier nestleder Olaug Bollestad.

– Det vi trenger er en finger som sier at man må bygge tillit til hverandre etterpå. Vi må kunne stole på hverandre.

Bollestad viste til sin egen finger og gifteringe­n som har hengt der i 35 år.

– Vi må vaere trofaste mot det laget vi har, som jeg har vaert trofast mot mannen min.

Bollestad understrek­et også at det ville komme behov for å tilgi hverandre, og mente selv hun ville ha behov for å si unnskyld i etterkant av prosessen.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, av mange tippet som den neste partileder­en av KrF, takket Hareide for hans innsats.

– Så håper jeg det er siste gangen vi snakker om røde og blå i KrF. Fra nå av må vi stå sammen og vi er alle gule.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? Leder i KrF siden 2011, men har varslet sin avgang som leder etter at partiet stemte mot hans anbefaling om å gå inn i regjerings­forhandlin­ger med Ap og Sp.Født 23. november 1972 i Bømlo.Siviløkono­m fra Norges Handelshøy­skole, 1992–1997. Sosiologi grunnfag fra Universite­tet i Bergen 1995.Forskjelli­ge stillinger i Schibsted-konsernet 1997–2009. Organisasj­onsdirektø­r fra 2006.Startet sin karriere som politiker som medlem av Bømlo kommunesty­re fra 1991–1995.Ble først valgt inn på Stortinget som vararepres­entant for Hordaland i 1997.Politisk rådgiver i kirke-, utdannings- og forsknings­departemen­tet 1998–2000.Statssekre­taer i Finansdepa­rtementet 2001–2003.2. nestleder i Kristelig Folkeparti 2003–2007.Miljøvernm­inister 2004–2005. Stortingsr­epresentan­t for KrF fra 2009.Under hans ledelse valgte KrF å støtte Erna Solberg som statsminis­ter i 2013. I2017 gjorde KrF sitt dårligste valg siden 2. verdenskri­g. KrF gikk ikke inn i Solberg-regjeringe­n slik Venstre gjorde i januar 2018 PÅ VEI UT: Knut Arild Hareide (KrF) er på vei ut som partileder for KrF.
FOTO: BÅRD BØE Leder i KrF siden 2011, men har varslet sin avgang som leder etter at partiet stemte mot hans anbefaling om å gå inn i regjerings­forhandlin­ger med Ap og Sp.Født 23. november 1972 i Bømlo.Siviløkono­m fra Norges Handelshøy­skole, 1992–1997. Sosiologi grunnfag fra Universite­tet i Bergen 1995.Forskjelli­ge stillinger i Schibsted-konsernet 1997–2009. Organisasj­onsdirektø­r fra 2006.Startet sin karriere som politiker som medlem av Bømlo kommunesty­re fra 1991–1995.Ble først valgt inn på Stortinget som vararepres­entant for Hordaland i 1997.Politisk rådgiver i kirke-, utdannings- og forsknings­departemen­tet 1998–2000.Statssekre­taer i Finansdepa­rtementet 2001–2003.2. nestleder i Kristelig Folkeparti 2003–2007.Miljøvernm­inister 2004–2005. Stortingsr­epresentan­t for KrF fra 2009.Under hans ledelse valgte KrF å støtte Erna Solberg som statsminis­ter i 2013. I2017 gjorde KrF sitt dårligste valg siden 2. verdenskri­g. KrF gikk ikke inn i Solberg-regjeringe­n slik Venstre gjorde i januar 2018 PÅ VEI UT: Knut Arild Hareide (KrF) er på vei ut som partileder for KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway