Bergens Tidende

KrF-topper tviler på om Ropstad er rett partileder

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no ANDERS HAGA EYSTEIN RØSSUM KJETIL GILLESVIK foto BÅRD BØE

Både KrF-topp i Trondheim, Geirmund Lykke, og KrF Kvinner-leder Saebjørg Hageberg Kjeka i Hordaland mener partiet bør finne en mer samlende leder enn Kjell Ingolf Ropstad.

Nå som Knut Arild Hareide har varslet sin avgang, er et av de store spørsmålen­e hvem som skal ta over etter ham.

Flere har fremmet andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad som en naturlig kandidat. Det er imidlertid ikke alle som er overbevist om at han er rett mann.

Leder for KrF Kvinner i Hordaland, Saebjørg Hageberg Kjeka fra Lindås, var preget etter nederlaget.

– Det er et kjempetap å miste Knut Arild Hareide. Jeg hadde håpet at folk skulle ta til vettet og skjønne at dette hadde vi ikke råd til, sier Kjeka.

Hun mener partiet bør finne en annen partileder enn Kjell Ingolf Ropstad.

– Personlig mener jeg at vi ikke bør velge ham. Partiet er delt på midten, og han har vaert hovedarkit­ekten på høyresiden.

Også hun mener det er viktig å stille beinharde krav i forhandlin­gene.

– Å få endret abortloven må vaere et ultimatum, nå som Erna Solberg har gått så høyt ut, sier KrFK-fylkeslede­ren – som helst ser at noen andre enn Ropstad også leder forhandlin­gsdelegasj­onen.

– Første nestleder Olaug Bollestad vil vaere bedre. Aller helst skulle vi hatt Hareide, sier hun.

– Ikke klar

Kjeka får støtte fra Geirmund Lykke, gruppelede­r for KrF i Trondheim, som mener at nestledere­n ikke er klar ennå.

– Jeg mener Hans Olav Syversen er et vel så interessan­t navn som Ropstad. Kjell Ingolf vil nok bli en dyktig leder en dag, men han er bare 33 år og har god tid på seg, sier Lykke.

Hans Olav Syversen mistet stortingsp­lassen i fjor som resultat av KrFs dårlige valg. Oslo-politikere­n regnes som en selvskreve­n statsråd i en ny borgerlig regjering.

– Blir Syversen statsråd, så løser en det problemet at han ikke sitter på Stortinget, sier Lykke.

– Sur og skuffet

Beate Bondevik Lie, fylkeslede­r i Sogn og Fjordane, var også blant dem som stemte rødt. Hun er misfornøyd med utfallet, og forteller at hun vil bruke noen dager på å vaere «sur og skuffet». Så vil hun begynne å tenke fremover.

Også hun er tvilende til om Ropstad er rett som leder for partiet videre.

– Kjell Ingolf Ropstad er nestleder og et logisk forslag, men det kan kanskje vaere bedre å velge en som ikke har vaert tungt i denne prosessen, sier hun. – Hvorfor det?

– Det har vaert litt opphetet. Selv om alle har oppført seg bra, har det vaert stort engasjemen­t rundt dette, sier hun.

Selv har hun ikke forslag til andre kandidater, og påpeker at Ropstad er «veldig flink».

Ikke sikkert med regjering

En rekke personer har allerede pekt på Ropstad som ny leder etter Hareides avgang. Som en av to nestledere sammen med Olaug Bollestad er han uansett et åpenbart forslag til den som skal lede partiets forhandlin­ger med regjeringe­n.

Beskjeden fra skuffede Hareide-tilhengern­e til vinnerne på blå side er klar:

– Nå må vi stille virkelig skarpe krav i forhandlin­gene med regjeringe­n. Gjennomsla­get skal vaere stort, dersom det skal vaere verdt en partileder, sier fungerende fylkeslede­r Jarle Skeidsvoll i Hordaland.

Skeidsvoll trekker frem abortsaken.

– Den ble flagget veldig høyt av høyresiden. Nå forventer jeg et gjennomsla­g der. Ellers har vi gamblet høyt og tapt.

Ikke en naturlov

spesielt Han mener det absolutt ikke kan vaere en naturlov at KrF nå skal i regjering. Det mener også Trude Brosvik, som er foreslått som annenkandi­dat for KrF i nye Vestland fylke.

– Vi må i hvert fall få et forhandlin­gsresultat som er godt, det er helt klart. Vi kan ikke gå i regjering for knapper og et glansbilde­r, sier Brosvik, som forteller at hun er «lite imponert over valget som ble tatt i dag».

 ??  ?? NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad (til v.) har vaert hovedarkit­ekten bak motforslag­et til Knut Arild Hareides ønske om trekke KrF mot venstre. Det er en av grunnene til at det blir stilt spørsmål ved om han er egnet som leder. I midten: Olaug Bollestad.
NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad (til v.) har vaert hovedarkit­ekten bak motforslag­et til Knut Arild Hareides ønske om trekke KrF mot venstre. Det er en av grunnene til at det blir stilt spørsmål ved om han er egnet som leder. I midten: Olaug Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway