Bergens Tidende

DETTE ER ...

-

skjer dessverre også, sier Bodnar.

Har innført lovendring­er

Raftostift­elsen skriver i sin begrunnels­e for tildelinge­n at Lov- og rettferdig­hetspartie­t, som vant valget i Polen i 2015, «har brukt sitt flertall i nasjonalfo­rsamlingen til å innføre en rekke lovendring­er som begrenser domstolene­s uavhengigh­et. De nye lovene innskrenke­r sivilsamfu­nnets innsyn og påvirkning­smulighete­r og gir regjeringe­n mulighet til å kontroller­e statlige medier. Utsatte gruppers rettighete­r er gjentatte ganger satt til side».

EU-medlem i 2004

Ombudsmann­en for menneskere­ttigheter spiller en stadig viktigere rolle i å motvirke denne utviklinge­n. Med god hjelp av EU og EUs lovverk. Polen ble EU-medlem i 2004.

– EU er sannsynlig­vis det viktigste redskapet vi har til å motvirke en utvikling i negativ retning. Så sent som for to uker siden sørget EU for å blokkere en endring i polsk høyesteret­t som ville ha lagt til rette for en ytterliger­e forverring av situasjone­n, sier Bodnar.

Han vil ikke vaere med på å kategorise­re Polen som verre eller bedre enn andre nasjoner i forhold til minoritete­rs rettighete­r.

Går fint med «de usynlige»

Polen er et land som har en lang tradisjon for å ta imot migranter.

Mange vietnamese­re har slått seg ned og funnet seg til rette i Polen. Dette skriver s eg tilbake til den tiden da både Vietnam og Polen var kommunisti­ske diktaturer.

I de senere år har rundt to millioner ukrainere flyttet over grensen og tatt seg arbeid i Polen.

– Det synes å gå helt fint med dem som kommer til Polen og blir «usynlige». Verre er det med dem som skiller seg ut. Immigrante­r fra arabiske/muslimske land blir i mindre grad akseptert. Det ser ut som om myndighete­ne har en negativ holdning til dem som kommer fra land og regioner som kulturelt skiller seg fra vår egen, sier Bodnar.

 ??  ?? UROLIG: Adam Bodnar er ombudsmann endringer som har bidratt til å gjøre arbe
UROLIG: Adam Bodnar er ombudsmann endringer som har bidratt til å gjøre arbe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway