Bergens Tidende

Aner håp om fred i Jemen

- KJELD HYBEL kjeld.hybel@pol.dk

I Jemen mottas den amerikansk­e oppfordrin­gen til en våpenhvile positivt på begge sider av konflikten. Store hindre må imidlertid ryddes av veien før borgerkrig­en kan avblåses.

Selv Mohammed Ali AlHouthi ser ut til å støtte en våpenhvile i Jemen.

Han er en av de ledende figurene i opprørsbev­egelsen kjent som houthiene, som nå har kjempet mot Jemens regjering i tre år. På regjeringe­ns side står også Saudi-Arabia, som leder en koalisjon med solid støtte fra USA.

Og nå er det altså USA som ber de stridende partene om å legge ned sine våpen og reise til Sverige for å forhandle om fred.

Ifølge det houthi-lojale TVnettverk­et al-Masirah stiller Mohammed Ali Al-Houthi seg «positiv» til tanken om en våpenhvile. Han mener imidlertid at USA bør gå foran med et godt eksempel.

– De som oppfordrer til våpenhvile kan kanskje bekrefte sitt ønske om fred i Jemen ved å stanse bombardeme­ntene av jemenitter og oppheve beleiringe­n av Jemen, sier AlHouthi.

Humanitaer katastrofe

Ifølge flere medier har også Jemens regjering stilt seg positiv til det nye forsøket på å gjenoppret­te fred i landet. Regimet vil altså gjerne sette seg ned til forhandlin­ger med houthi-opprørerne.

– Vi er klare til å inngå forhandlin­ger øyeblikkel­ig, uttaler en talsperson for regjeringe­n.

Alle tidligere forsøk på å avslutte borgerkrig­en har gått skeis, men USA ser nå ut til å vaere saerlig interesser­t i å sette en stopper for konflikten, som inntil videre har kostet 10.000 mennesker livet, såret 50.000, sendt millioner på flukt og utløst den verste humanitaer­e katastrofe­n i manns minne.

Det er saerlig Khashoggia­ffaeren i Tyrkia som har satt Det hvite hus under press. Saudiske agenters drap på den regimekrit­iske journalist­en Jamal Khashoggi har skapt ny oppmerksom­het om konflikten i Jemen, som i stor grad er en stedfortre­derkrig mellom Saudi-Arabia og det iranske prestestyr­et, som støtter houthiene i konflikten.

Fredsforha­ndlinger

Det var USAs utenriksmi­nister, Mike Pompeo, som for noen dager siden oppfordret til å innstille alle kamphandli­nger i Jemen. Han ble støttet av forsvarsmi­nister James Mattis, som uttalte at våpenhvile­n vil måtte tre i kraft i løpet av 30 dager og føre til fredsforha­ndlinger hvor FN deltar.

Hverken Saudi-Arabia eller koalisjons­partneren, De forente arabiske emirater, har så langt kommentert forslaget. Det er heller ingenting som tyder på at den saudiarabi­ske alliansen er i ferd med å trappe ned sine bombardeme­nter.

Mens amerikaner­ne forsøker å sette i gang en fredsprose­ss, rapportere­s det om at den saudiske alliansen har mobilisert 30.000 soldater og et ukjent antall stridsvogn­er naer den store og strategisk viktige havnebyen Hodeidah, som houthiene har kontroll over.

Alliansen har i månedsvis forsøkt å erobre byen, men hittil har houthiene klart å holde stand i utkanten av byen, til tross for massive bombardeme­nter.

Befolkning­en lider

Det er vanskelig å forestille seg at Saudi-Arabia vil gå med på en fredsløsni­ng som innebaerer at houthiene får lov til å regjere over et større område ved Saudi-Arabias sørlige grense. Opprørerne har flere ganger avfyrt missiler mot den saudiarabi­ske hovedstade­n, Riyadh.

Nyhetsbyrå­et AP vurderer også at det er tvilsomt at Trumps regjering i Washington D.C. vil gå med på en fredsløsni­ng som ender med et delt Jemen.

Og mens krigen fortsetter å rase lider Jemens befolkning i en grad som er vanskelig å ta innover seg. FN vurderer at minst 14 millioner mennesker har akutt behov for mat og annen nødhjelp om man skal unngå en omfattende hungersnød.

 ?? FOTO: NAIF RAHMA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? KRIGEN RASER: USA ser nå ut til å vaere interesser­t i å sette en stopper for krigshandl­ingene i Jemen. Krigen har ført til en enorm humanitaer katastrofe. På bildet inspiserer noen barn de klargjorte gravene etter et luftangrep i Saada-provinsen.
FOTO: NAIF RAHMA, REUTERS/NTB SCANPIX KRIGEN RASER: USA ser nå ut til å vaere interesser­t i å sette en stopper for krigshandl­ingene i Jemen. Krigen har ført til en enorm humanitaer katastrofe. På bildet inspiserer noen barn de klargjorte gravene etter et luftangrep i Saada-provinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway