Bergens Tidende

Striden om Ahvaz står også i danske Ringsted

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Arabiske aktivister fra den iranske Khuzestan-provinsen Ahvaz har slått seg ned i Europa i stort antall. Et par av dem har slått seg ned i danske Ringsted, hvor danske myndighete­r påstår at Iran ville ta dem av dage.

Har fronten flyttet seg for de iranske araberne i Ahvaz?

Under de åtte årene med krig mellom Iran og Irak på 1980-tallet lå fronten like utenfor døren. Det iranske prestestyr­ets nye islamske revolusjon sendte barnesolda­ter til grensen utenfor byens vestlige forsteder, hvor de ble møtt av den irakiske diktatoren Saddam Husseins kjemiske krigføring. Det var et mareritt, ikke bare for de unge soldatene, men også for Ahvaz, som naermest ble jevnet med jorden.

Iransk etterretni­ng

Nå ser det ut til at Ahvaz har fått en ny frontlinje, som altså ligger 5254 kilometer nordvest for Ahvaz, i den danske byen Ringsted. I Iran skal man nok lete langt etter mennesker som har hørt om Ringsted. De har nok imidlertid hørt om ASMLA – «Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz», eller «Den arabiske bevegelsen for frigjøring­en av Ahvaz» på godt norsk. Denne bevegelsen opererer blant annet fra Ringsted, og den danske regjeringe­n anklager nå Iran for å ha planlagt drap mot en systemkrit­iker fra Ahvaz som bor i Ringsted. Irans prestestyr­e mener på sin side at den danske regjeringe­n tar feil.

Den danske regjeringe­n mener at en iransk etterretni­ngstjenest­e har spionert mot en liten gruppe eksilirane­re i Ringsted og planlagt et politisk mord. En nordmann av iransk opprinnels­e med kontakt til en uspesifise­rt, iransk etterretni­ngstjenest­e har blitt arrestert i Sverige og utlevert til Danmark, hvor han nå rettsforfø­lges for attentatpl­anene.

Rike oljekilder

Ahvaz er hovedstade­n i Khuzestan, en av Irans 31 provinser. Provinsen er omtrent halvannen gang så stor som hele Danmark, og har rundt fem millioner innbyggere. Og det er blant en av de tallrike minoritete­ne i Ahvaz at man kan finne nøkkelen til Ringsted-saken. For nettopp her, i Ahvaz, føler en arabisk minoritet at de blir motarbeide­t og diskrimine­rt av det iranske prestestyr­et, som bygger på Irans store, persiske flertall.

Det arabiskspr­åklige mindretall­et på rundt halvannen million mennesker i Khuzestan har dessuten valgt å bosette seg like over noen av Irans rikeste oljekilder, som Iran aldri vil gi avkall på eller ha råd til å unnvaere. Det gjør kampen om frigjøring av Ahvaz ekstremt vanskelig.

I Ringsted er ASMLA fremmed for de fleste. I Ahvaz er ASMLA på hjemmebane, men iranske myndighete­r ser dem som en terrorbeve­gelse. Demonstras­joner for løsrivelse tillates ikke – verken for araberne i Ahvaz, kurderne i det nordlige Iran, balutsjern­e i sørøst eller noen andre minoritete­r. Khuzestan og Avhaz har imidlertid vaert preget av politiske protester i ny og ne. I vår ble demonstras­joner i Ahvazforst­aden Kut Abdullah møtt med tåregass og et hardtslåen­de, iransk politi.

Torn i øyet

Under krigen mot Iran fra 1980 til 1988 forsøkte Irak å oppmuntre den arabiske minoritete­n i Khuzestan til å gripe til våpen mot det iranske prestestyr­et. Det meste av befolkning­en i provinsen, inkludert det arabiske mindretall­et, viste imidlertid ingen tegn på at de hadde lyst til å bryte med Iran.

En militant forgreinin­g av ASMLA fortalte i januar i fjor at den hadde sprengt to oljelednin­ger i luften i Khuzestan. Den gang ble det avvist av den iranske regjeringe­n, som sa at det var ro i provinsen. Seinere i 2017 ble en av stifterne til ASMLA, Ahmad Mola Nissi, skutt og drept i Haag i Nederland. To iranske diplomater ble utvist fra landet som følge av attentatet. Flere av de arabiske separatist­bevegelsen­e i Khuzestan har i dag kontorer utenfor Iran. En av dem driver en saudi-finansiert TV-kanal i London, hvor sendingene går på persisk og derfor taler til et iransk publikum. ASMLA-kontoret i Ringsted har også en liten TV-kanal som er en torn i øyet på de iranske myndighete­ne, ifølge det danske politiets etterretni­ngstjenest­e, PET. Det skal vaere grunnen til at en iransk etterretni­ngstjenest­e angivelig har forberedt et attentat på minst én av byens arabiske eksilirane­re.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? FRONT: I Ahvaz føler en arabisk minoritet at de blir motarbeide­t og diskrimine­rt av det iranske prestestyr­et, som bygger på Irans store, persiske flertall.
FOTO: SHUTTERSTO­CK FRONT: I Ahvaz føler en arabisk minoritet at de blir motarbeide­t og diskrimine­rt av det iranske prestestyr­et, som bygger på Irans store, persiske flertall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway