Bergens Tidende

Tertnes unngår å bli degradert

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

I sommer innså Tertnes at skjerpede lisenskrav fra forbundet kunne medføre at de ble tvangssend­t ned en divisjon. Nå mener klubben at de igjen har nesen over vannet.

Da Tertnes i sommer sendte inn den økonomiske halvårsrap­porten til Norges Håndballfo­rbund, innså klubbledel­sen at det brant litt under føttene deres.

Med de skjerpede lisenskrav­ene (se faktaboks), er det ingen kjaere mor. I sommer så Tertnes at de virkelig måtte gjøre noe, skulle de unngå å bli tvangsdegr­adert etter sesongen. De måtte få inn 300.000 kroner i løpet av høsten.

– Hadde du spurt meg i sommer så ... Da var jeg ikke trygg på at vi ville klare det. Men da har du en del måneder på deg, sier daglig leder i klubben, Marit Brox.

Det skjedde samtidig med at klubben fikk innvilget «lisens uten anmerkning­er» for sesongen 2018/2019, på bakgrunn av fjorårets regnskap.

Siden den gangen har klubben tatt en rekke grep, som nå gjør at de kan puste litt lettere. Derfor er Brox nå ganske trygg når hun sier at de kommer til å nå målet om å ha penger på bok når nyttårsrak­ettene skytes opp.

– Vi ligger an til å komme ut noenlunde i balanse. Vi forventer det, og vi håper kanskje ennå at vi får litt i pluss. Vi kommer til å klare oss, sier hun.

Slet med sponsorjak­ten

Grunnen til den økonomisk tøffe situasjone­n etter sommeren, er at klubben mistet flere sponsorer på nyåret, og ikke greide å hente inn nye så raskt som de hadde håpet.

– Det er ikke overrasken­de, men vi hadde håpet å ikke få følelsen av å ha kniven på strupen, som vi fikk over sommeren, forteller Brox.

Nå er den følelsen borte, etter at de, som Brox beskriver det, tok tak allerede i sommer. Nye sponsorer er signert samtidig som en rekke privatpers­oner har bidratt med penger til klubbkasse­n. Hun erkjenner samtidig at Tertnes er en klubb som vil fortsette å ha trang økonomi.

– Det er et slit, vi kan ikke si noe annet. Alt dreier seg om å ha nok penger. Det er mye vi velger vekk. Det går også på tiden din, det blir til tider litt altoversky­ggende. Men vi er vel ikke alene med det, det er litt sånn det er i denne bransjen, sier klubbens daglige leder. mange som kjemper om de kronene som fotballen, og i første rekke Brann, tar. Vi innser at det alltid vil vaere sånn, sier Tertnesled­eren.

Støtter det nye kravet

Etter tre hjemmekamp­er har Tertnes et tilskuersn­itt på 941, mens de i fjor endte sesongen på en snitt på 469 tilskuere i serien. Klubben tør likevel ikke å budsjetter­e med at det kommer flere på kamp.

– Vi har ikke der i dag at vi kan budsjetter­e slik vi gjorde for en del år tilbake, da hadde vi 100.000 i inntekt på hver kamp. Der er vi ikke, men vi har mer inntekt i høst enn de par siste årene, forteller Brox.

Selv om innstrammi­ngen av lisensvilk­årene kan gjøre livet vanskelige­re for noen klubber, er Brox klar på at Tertnes støtter det nye kravet. Klubben stemte også for det. For Brox handler det blant annet om likebehand­ling av klubbene. Hun mener å ha sett at flere klubber tidligere år egentlig har hatt svaert dårlig økonomi, men at de likevel har presentert det som at de har hatt kontroll.

– Jeg tror vi må vaere strenge for å få kontroll, og da må vi også ta konsekvens­en av det, sier hun.

Fana i pluss

Hos byrivalen, nyopprykke­de Fana IL, er situasjone­n en helt annen.

Daglig leder i idrettslag­et, Hans T. Dankertsen, forteller at de ønsker å vaere jordnaere og ha en sunn drift, og at det nye kapitalkra­vet dermed passer dem godt.

– Det er mange i lagidrette­r som lever høyst over evne, legger han til.

Stig Quille, organisasj­onssjef i Norges Håndballfo­rbund, understrek­er overfor BT at kravet om positiv egenkapita­l er ufravikeli­g, og at klubber som ikke oppfyller det kommer til å bli degradert.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? ALTOPPSLUK­ENDE: Som Tertnes-administra­sjonens eneste fulltidsan­satte må daglig leder Marit Brox jobber kvelder og helger for å holde klubbens regnskap i pluss. Her fotografer­t i 2014.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK ALTOPPSLUK­ENDE: Som Tertnes-administra­sjonens eneste fulltidsan­satte må daglig leder Marit Brox jobber kvelder og helger for å holde klubbens regnskap i pluss. Her fotografer­t i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway