Bergens Tidende

Tuvs krevende drømmetone­r

-

Elektro-sjamanisme er akkurat så vanskelig å lytte til som man kunne håpet.

SÅ FLYTTET HUN til København og satset på mer elektronis­k musikk. Forventnin­gene var derfor store til hennes bestilling­sverk på Ekko-festivalen, og foran et utsolgt Østre innfridde Vilde Tuv.

Men ikke alt var like vellykket. Tuv sitter alene på scenen foran PC-en, flankert av en gitar og et mikrofonst­ativ. Hun ser utover publikum som for anledninge­n har inntatt delvis horisontal stilling på utplassert­e puter i det mørke rommet.

Florlett gitarspill danser over en bedøvende vegg av støy, mens det projiserte nordlyset glir over sceneteppe­t bak henne. På rammen rundt scenen gnistrer en stjernehim­mel. Så synger hun – temmelig surt.

MUSIKKEN ER FULL av kontraster. Tørr og varm gitarlyd balanseres med kald, elektronis­k knitring og stikkende rytmer.

Oppløftend­e, pumpende, syntetiske melodilinj­er fyller rommet. Så bryter en klar blokkfløyt­e opp lydbildet – det låter som en underlig blanding av Vangelis, Julee Cruise, verdensmus­ikk og en skoleavslu­tning.

Tuv lokker frem skjulte minner og følelser, mens låtene glir over i hverandre. Men blokkfløyt­en er et nådeløst instrument. Den tolererer ikke det minste

TUV HAR EN karakteris­tisk spak og barnlig vokal som kler musikken svaert godt. Det er ikke så nøye at hun ikke holder tonene saerlig godt – dette er ustriglet, pønkete og utfordrend­e.

Tekno handler i bunn og grunn om å skape og forsterke følelser. Det handler om å kaste seg hodestups ut i et altoppsluk­ende, drømmeakti­g lydlandska­p som beruser og forløser.

Og det er nettopp det Tuv gjør denne kvelden: På sitt beste er det en nesten magisk opplevelse. Musikalsk sjamanisme, om du vil.

Men omtrent halvveis ut i konserten begynner det likevel å føles en smule statisk. Ikke dronete, men repetitivt.

De små detaljene som bryter opp og gir nytt liv til lange looper, kommer aldri. I stedet rykker Tuv tilbake til start og begynner på nytt. Bare at da er nordlyset rundt henne byttet ut med dansende saedceller.

GODE KONSERTOPP­LEVELSER trenger ikke vaere perfekte. Perfeksjon­isme utfordrer publikum av feil grunn. Da er det mye mer givende å få følelsen av at man overvaerer noe unikt.

Dessuten er det ofte skjønnhets­feilene som gjør at man faller for musikk. Akkurat slik som bestilling­sverket til Vilde Tuv.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? IKKE PERFEKT: Tuv har en karakteris­tisk spak og barnlig vokal som kler musikken svaert godt, skriver Petter Lønningen.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN IKKE PERFEKT: Tuv har en karakteris­tisk spak og barnlig vokal som kler musikken svaert godt, skriver Petter Lønningen.
 ??  ?? PETTER LØNNINGEN
PETTER LØNNINGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway