Bergens Tidende

Nei, vi er ikke tause

- OLA ELVESTUEN

Vi forskutter­er ikke hva Brasils nye regjering vil gjøre eller ikke gjøre med avskoginge­n.

Klima- og miljøminis­ter (V)

Vi vil også videreføre dialogen med alle våre samarbeids­partnere i miljø- og urfolksorg­anisasjone­r og naeringsli­v om hvordan vi sammen kan fortsette arbeidet mot avskoging og klimaendri­nger.

BRASILS REGNSKOGER er svaert viktig for verdens klima og helt sentral for klima- og skoginitia­tivet, uavhengig av president. Brasils bidrag til å redusere avskoginge­n i Amazonas har rett og slett vaert blant de viktigste globale tiltakene for å forhindre klimaendri­nger det siste tiåret.

BTs kulturreda­ktør Frode Bjerkestra­nd skriver 29. oktober at davaerende president Michel Temer «fikk skarp kritikk fra statsminis­ter Erna Solberg» på grunn av den økte avskoginge­n da han besøkte Norge i juni i fjor. Videre skriver Bjerkestra­nd at Ola Elvestuen er «påfallende taus» nå. Det antydes at tausheten skulle skyldes norske naeringsin­teresser, men at disse tydeligvis ikke var så viktige for to år siden?

INGEN TING AV DETTE stemmer. Norge har hele tiden forholdt seg til den resultatba­serte avtalen som Brasil foreslo for Norge i 2008, og som vi forlenget i 2015. Avtalen er slik at dersom avskoginge­n i Amazonas går tilstrekke­lig ned, får landet utbetalt penger. Øker avskoginge­n, reduseres utbetaling­ene. Norge har vaert og skal fortsette å vaere en troverdig og forutsigba­r partner.

Vi er heller ikke tause. Men vi respektere­r demokratis­ke prosesser, og vi forskutter­er ikke hva en Bolsonaro-regjering vil gjøre eller ikke gjøre.

Vi kommer til å følge Brasil tett også i tiden fremover, og vil forholde oss til det som blir reell politikk fra landets nye regjering.

 ?? ARKIVFOTO: JYLLANDSPO­STEN ?? VIKTIG: Brasils regnskoger er svaert viktig for verdens klima og helt sentral for klima- og skoginitia­tivet - uavhengig av president, skriver Ola Elvestuen.
ARKIVFOTO: JYLLANDSPO­STEN VIKTIG: Brasils regnskoger er svaert viktig for verdens klima og helt sentral for klima- og skoginitia­tivet - uavhengig av president, skriver Ola Elvestuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway