Bergens Tidende

Fra sult og krig til sterk vekst

- JENS FRØLICH HOLTE

Etiopias regjering er mer endringsvi­llig enn på lenge. Det er en veldig god start.

Statssekre­taer (H), Utenriksde­partemente­t OR FLERE tiår siden var Etiopia forbundet med sult, krig og nød. Slik er det ikke lenger. Regionen er blitt mer stabil. Landet har det siste halvåret gjennomgåt­t store politiske omveltning­er. Den økonomiske utviklinge­n er sterk, med en gjennomsni­ttlig årlig vekst på imponerend­e ti prosent de siste ti årene.

Jobbskapin­g er en sentral del av utviklings­politikken og den norske regjerings arbeid for å redusere fattigdom. Forrige uke besøkte jeg derfor Etiopia. Hovedmålet var å vise hvordan naeringsut­vikling kan bidra til økonomisk vekst og flere jobber i dette afrikanske landet.

Jeg deltok blant annet på et nordisketi­opisk naeringsli­vsseminar, der over 150 nordiske og etiopiske naeringsli­vsrepresen­tanter diskuterte de store muligheten­e i Etiopia. I tillegg møtte jeg etiopiske regjerings­medlemmer. Budskapet vi ble møtt med, var det samme uansett hvem jeg snakket med. Det er en positiv utvikling i landet, og det er ønske om økte norske investerin­ger og handel med Etiopia.

SAMTIDIG ØKER NORGES bistandsbu­dsjett kraftig. Den blågrønne regjeringe­n med Høyre, Frp og Venstre har slått fast i Jeløya-plattforme­n at én prosent av Norges brutto nasjonalin­ntekt skal gå til bistand.

I 2019 betyr det at naer 38 milliarder kroner skal brukes til dette formålet. Det er et stort beløp, og det innebaerer en forpliktel­se til å bruke pengene på best mulig måte. Vi skal ha langsiktig­e resultater. Nettopp derfor er naeringsut­vikling en av hovedprior­iteringene i regjeringe­ns utviklings­politikk.

Verdiskapi­ng fra privat naeringsli­v er ett av fundamente­ne til et baerekraft­ig velferdssa­mfunn.

Uten skatteinnt­ekter, et seriøst arbeidsliv og gode utdannings­muligheter er det umulig å tenke seg varig vekst og velstand.

AFRIKA ER SPESIELT viktig i utviklings­politikken. I 2017 brukte regjeringe­n naermere 14,1 milliarder kroner på bistand til dette kontinente­t. Det er her vi finner noen av verdens fattigste land. Etiopia er ett av dem, men målet er at de får status som mellominnt­ektsland innen 2025.

Til tross for ambisiøse mål, er Etiopia fortsatt et svaert fattig land. Resultaten­e er like fullt imponerend­e. De siste tjue år har forventet levealder økt med nesten ett år hvert år.

Landets unge og offensive statsminis­ter Abiy Ahmed har nå lansert en rekke reformer for å styrke demokrati, sikkerhet og sikre sterk økonomisk utvikling. Han har strukket ut en hånd til den tidligere fienden Eritrea. ETIOPIA ER MED sine 105 millioner innbyggere Afrikas nest mest folkerike land. Befolkning­en er ung. Det er viktig at den positive utviklinge­n omsettes til håndfaste arbeidspla­sser for det store antall ungdommer som hvert år entrer jobbmarked­et.

Den relativt ferske statsminis­teren vil endre den økonomiske dynamikken. Det betyr liberalise­ring innenfor finans, energi, telekommun­ikasjon, luftfart og infrastruk­tur. Endringene er kloke og vil vaere positive for sektorer som hittil har vaert forbeholdt statlig eierskap og tungrodd statlig kontroll.

NORSKE HANDELSINT­ERESSER i Etiopia er stort sett rettet mot landbruk, utvinning, gjenvinnin­g, tekstil, fornybar energi, helse og luftfart. Antallet norske selskaper som opererer i eller interesser­er seg for Etiopia øker. Yara er den største aktøren.

Men lille Penda Manufactur­ing skal vi heller ikke kimse av. Penda er en norsk-afrikansk bedrift som samler inn papir i Addis Ababa og resirkuler­er det til gjenbruk. Dette er lønnsomt, fordi eksisteren­de avfallshån­dtering er lite utviklet og papir er dyrt i Etiopia. Penda ekspandere­r stadig, og har nå 90 ansatte. 40 av dem er ansatt gjennom en organisasj­on for kvinner som er utsatt for misbruk. Det er et glimrende eksempel på hvordan bedrifter både tjener penger og tar samfunnsan­svar.

Etter at regjeringe­n lanserte en stortingsm­elding om naeringsut­vikling i utviklings­samarbeide­t i 2015, har den norske innsatsen for naeringsut­vikling økt. Etiopia er ett av seks fokusland for naeringsli­vssamarbei­d.

I statsbudsj­ettet for 2019 legger regjeringe­n opp til å øke innsatsen for naeringsut­vikling i Etiopia. Men til syvende og sist er det kommersiel­t levedyktig­e initiative­r som fører til varige arbeidspla­sser

og verdiskapi­ng over tid. Det håper vi at bistanden kan bidra til å utløse.

NORGE HAR OGSÅ hatt et langvarig engasjemen­t knyttet til demokratiu­tvikling, menneskere­ttigheter, likestilli­ng og godt styresett. Etiopia har lenge – og med rette – blitt sterkt kritisert for sin håndtering av grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

Norske hjelpeorga­nisasjoner gjør en stor innsats i Etiopia som støttes over bistandsbu­dsjettet. Kirkens Nødhjelp, Utviklings­fondet og Flyktningh­jelpen, Norsk Luthersk Misjonssam­band og Det norske misjonssel­skapet gjør en viktig jobb bl.a. innenfor helse, utdanning, likestilli­ng, matsikkerh­et og humanitaer hjelp. Den humanitaer­e hjelpen er viktig for de to millioner mennesker som er internt fordrevne på grunn av tørke og lokale konflikter, og for flyktninge­ne Etiopia tar imot fra sine naboland.

UTVIKLINGE­N ER POSITIV på flere fronter. Etiopia går nå foran som et godt eksempel når det gjelder likestilli­ng. I statsminis­ter Abiys nye regjering er halvparten kvinner. Og torsdag i forrige uke valgte parlamente­t Sahle-Work Zewde til Etiopias første kvinnelige president. Mandag morgen hadde jeg truffet henne som leder av FNs kontor til Den afrikanske union. Med Zewde får Etiopia en svaert dyktig og erfaren kvinne som sitt statsoverh­ode.

Dette gir en viktig signaleffe­kt ikke bare i Etiopia, men i regionen og verden for øvrig. At kvinner deltar i det politiske og økonomiske liv, er en forutsetni­ng for baerekraft­ig utvikling og økonomisk vekst. Det har vi erfart i Norge.

Utfordring­ene er selvsagt store i denne delen av Afrika. Selv om pilene peker i riktig retning, er det fortsatt hindre på veien til fred, stabilitet og vekst. Heldigvis virker Etiopias regjering nå mer endringsvi­llig enn på lenge. Det er en veldig god start.

De siste tjue år har forventet levealder økt med nesten ett år hvert år.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IMPONEREND­E: Etiopia har hatt en gjennomsni­ttlig årlig vekst på imponerend­e ti prosent de siste ti årene, skriver Jens Frølich Holte i UD. Statsminis­ter Abiy Ahmed har lansert en rekke reformer, og i hans regjering erhalvpart­en kvinner.
FOTO: NTB SCANPIX IMPONEREND­E: Etiopia har hatt en gjennomsni­ttlig årlig vekst på imponerend­e ti prosent de siste ti årene, skriver Jens Frølich Holte i UD. Statsminis­ter Abiy Ahmed har lansert en rekke reformer, og i hans regjering erhalvpart­en kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway