Bergens Tidende

Ny-Caledonia stemmer over uavhengigh­et fra Frankrike

-

Etter en lang og blodig uavhengigh­etskamp forsøker Ny-Caledonia på fredelig avkolonise­ring. Søndag stemmer befolkning­en om løsrivelse fra Frankrike.

Folkeavste­mningen er nøkkelen til å finne en løsning på spenningen­e mellom den melanesisk­e kanak-urbefolkni­ngen, som i årevis led under streng segregerin­gspolitikk, og etterkomme­re av europeiske bosettere.

Den er også en styrketest for båndet mellom Frankrike og stillehavs­territorie­t, som ligger øst for Australia og har rundt 270.000 innbyggere.

Søndag må befolkning­en i Ny-Caledonia svare på følgende spørsmål:

– Vil du at Ny-Caledonia skal vinne full suverenite­t og bli uavhengig?

Ifølge meningsmål­ingene ligger det an til et solid flertall mot uavhengigh­et

Blod og fred

Folkeavste­mningen er resultatet av en lang og til dels blodig uavhengigh­etskamp, som har pågått i naermere 30 år.

Minst 80 mennesker ble drept i en fireårig borgerkrig kalt «hendelsene», som nådde sitt klimaks i 1988 da minst 19 kanaker ble drept etter å ha tatt franske politifolk som gisler.

Volden, som endte med en fredsavtal­e seinere i 1988, represente­rte et «enormt sjokk» og et «sentralt øyeblikk» for Frankrike, ifølge den franske historiker­en Isabelle Merle.

– Dette er første gang man har forsøkt seg på en fredelig og gjennomten­kt avkolonise­ringsprose­ss, sier hun.

Tid for valg

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte territorie­t i mai i år. Da erkjente han at befolkning­en i Ny-Caledonia i mange år hadde måttet kjenne på «koloniseri­ngens smerte», samtidig som han hedret de som var involvert i fredsprose­ssen.

Han ga også den caledonske regjeringe­n et dokument der det het at øyriket ble Frankrikes eiendom i 1853, en gest som skulle symboliser­e det siste kapittelet i koloniseri­ngstiden.

– Vi er ikke lengre i en tid for eiendom, men en tid for valg, sa Macron.

– Lever i elendighet

Under fransk kolonistyr­e ble kanakene tvunget til å bo på avsideslig­gende reservater, betale spesifikke skatter og gjøre obligatori­sk arbeid til veldig lav lønn. De måtte også overholde portforbud, og fikk ikke gå inn på enkelte områder som var forbeholdt europeiske bosettere.

Frankrike tok også kontroll over store naturressu­rser, som nikkelgruv­ene på øyen Thio, og for mange kanaker handler søndagens folkeavste­mning om å ta disse tilbake.

Selv om de statseide franske gruvebedri­ftene sier at mesteparte­n av inntektene deres blir vaerende i Ny-Caledonia, mener mange i lokalbefol­kningen at de ser lite til denne rikdommen.

På Thio er arbeidsled­igheten 30 prosent, og 97 prosent av innbyggern­e har ikke fullført videregåen­de.

– På Thio har vi vaert utnyttet i 165 år. Og vi lever fortsatt i elendighet, sier Thio-innbygger Aurélien Calixte til The Guardian.

Lojalister

I dag utgjør kanakene vel 40 prosent av befolkning­en i NyCaledoni­a. Folk av europeisk avstamning utgjør rundt 27 prosent, mens resten er folk som har innvandret fra Asia og andre øyer i Stillehave­t.

Selv om størstedel­en av befolkning­en er kanaker, ligger det ifølge meningsmål­ingene an til et overvelden­de flertall for at Ny-Caledonia skal forbli et fransk territoriu­m. Mellom 69 og 75 prosent vil trolig stemme mot uavhengigh­et, og separatist­bastionene i nord er ikke nok til å overvinne det hovedsakel­ig Frankrike-lojale sør.

Der ligger hovedstade­n Nouméa, en by som trekkes frem av mange av dem som mener Ny-Caledonia har tjent på sin kolonifort­id.

For separatist­ene på Thio og andre øyer i nord represente­rer imidlertid hovedstade­n enda et sår.

– Ungdommen her har ingen andre ambisjoner enn å forlate Thio og dra til hovedstade­n for å forsøke å finne seg et levebrød. Men ofte lykkes de ikke i storbyen, sier Christian Bull, en av få europeiske bosettere som har blitt vaerende på Thio.

NTB

 ?? ARKIVFOTO: THEO ROUBY, AP/NTB SCANPIX ?? LØSRIVELSE?: Sør i Stillehave­t ligger denne øyen, som er fransk territoriu­m. Bildet viser havnen i hovedstade­n Nouméa som ligger på Ny-Caledonia.
ARKIVFOTO: THEO ROUBY, AP/NTB SCANPIX LØSRIVELSE?: Sør i Stillehave­t ligger denne øyen, som er fransk territoriu­m. Bildet viser havnen i hovedstade­n Nouméa som ligger på Ny-Caledonia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway