Bergens Tidende

Nytt NM-gull til Fana

Sverre Lunde Pedersen (26) trakk det lengste strået og tok sitt andre NM-gull for helgen. Selv om ikke alle detaljene sitter ennå, mener han det å vaere best i Norge på 1500 meter er et veldig godt utgangspun­kt foran sesongen.

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

e– Det er et bra tegn å vinne, for vi har et bra nivå på 1500 meter innad i laget, sier Lunde Pedersen etter at han sikret helgens andre NM-gull på Hamar.

Fredag slo han Håvard Bøkko

(31) på 5000 meter og tok gull på

6.30,40. Lørdag fulgte han opp da han også var raskest på 1500 meter. 35,03 holdt til å holde Allan Dahl Johansson (20), Sindre Henriksen (26), Bøkko og Håvard Holmefjord Lorentzen

(26) bak seg.

Verdenscup­sesongen starter i Japan om to uker, men den virkelige rosinen i pølsen er VM-ene til vinteren. I starten av februar er det VM enkeltdist­anser i Inzell og i mars er det allround-VM i Calgary.

For åtte måneder siden var han kun ni runder på 10.000 meter unna å ta VM-gull sammenlagt, da skøyten forsvant under ham og han endte langflat på isen. Når du også husker at han falt fra et sannsynlig OL-sølv i februar, kunne man forstått det om det var en revansjesu­gen Fana-løper som så mot de neste mesterskap­ene. Men for Lunde Pedersens del handler det mer om å bygge videre på det som var bra forrige sesong, heller enn å revansjere uhellene.

– Jeg vil bygge videre på det som var. Det er vanskelig å få alt til å gå på skinner, og det er ikke alt man kan forutse og hindre. Det gjelder bare å bli mer stabil og å vaere så god at du kan gjøre det hver gang, sier han.

Nederland- impulser

Selv om han var raskest av de norske både på 5000 og 1500 meter i helgen, understrek­er den doble gullvinner­en fra NM at formen er langt fra på topp ennå. Det skal den først vaere i februar, blant annet ved hjelp av den nye treneren Bjarne Rykkjes nederlands­ke metoder.

Det innebaerer mindre fokus på det Lunde Pedersen karakteris­erer som typisk for norsk individuel­l utholdenhe­tsidrett: å ha flest mulig treningsti­mer «i banken».

Allerede i fjor begynte de å vri tankegange­n litt mer bort fra mengde og over mot mest mulig kvalitet på den tiden de brukte, og det har Rykkje dratt enda lenger i år.

– Det er mer fokus på kvaliteten enn før. Skøyter er en idrett der vi konkurrere­r i ganske kort tid, og nederlende­rne har mye kunnskap og erfaring med dette, sier 26-åringen, som også karakteris­erer deres nye treningsre­gime som «litt unorsk».

– Vi har fortsatt likt antall økter, men tiden på trening er litt kortere, forteller han.

Lorentzen-gull fredag

NM enkeltdist­anser på Hamar begynte fredag med gull til Håvard Holmefjord Lorentzen på herrenes 500 meter, Lunde Pedersen-gull på herrenes 5000 meter og gull til Ida Njåtun (27) på kvinnenes 1500 meter.

Lørdag startet dag to med at Hege Bøkko (27), ikke overrasken­de, tok gullet på kvinnenes

500 meter da hun gikk inn på

39,14. Fanas Julie Nistad Samsonsen (18) måtte nøye seg med en 4. plass. Dagen sluttet med at Njåtun tok sitt andre NM-gull, da hun også vant kvinnenes

3000 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway