Bergens Tidende

Vi kan ikke fortsette som nå

- GUNNAR KVÅLE

Prof. em. UiB, styremedle­m i Besteforel­drenes klimaaksjo­n mer ekstremvae­r med sterkere stormer, mer nedbør og flom i noen områder og tørke og branner i andre. Varmen vil gjøre det ulevelig i en del folkerike områder. Vi må regne med store strømmer av flyktninge­r og større risiko for konflikter og krig. Livet blir utrygt og vanskelig for millioner og mennesker, også i vår del av verden.

POLITIKERE ER OFTE skyteskive­r for manglende handling. Med god grunn. Norge er ett av få land som ikke har oppnådd nedgang i utslippene siden 1990. Det materielle forbruket vårt øker kraftig. Vi flyr ti ganger mer innenriks enn en gjennomsni­ttlig europeer, og klimaskade­lig kjøttforbr­uk øker. Hvis alle skulle levd som nordmenn, ville vi trenge to-tre jordkloder.

Den kjente, britiske klimaforsk­eren Kevin Anderson er en av mange som har pekt på at for å oppnå raske kutt i klimagassu­tslipp, må det satses sterkt på å redusere fossilbase­rt overforbru­k. Parallelt er systemendr­inger for det han kaller en Marshallpl­an for planeten nødvendig.

OM VI REDUSERER våre klimagassu­tslipp til gjennomsni­ttet i EU, vil norske utslipp gå ned med 20 prosent. Alle må bidra, men vi som forbruker mest, har størst ansvar. De ti prosent rikeste i verden står for halvparten av alle utslipp. Hvis disse hadde redusert sine utslipp til EUgjennoms­nittet, ville globale utslipp gått ned med rundt en tredjedel.

Våre ledere har ansvar for å gjennomfør­e nødvendige systemendr­inger og strukturel­le tiltak. De er viktige rollemodel­ler for atferd og har som enkeltmenn­esker større muligheter enn andre til å endre systemet, enten det er på arbeidspla­ssen, i sosial sammenheng eller politisk.

HVIS ALLE LEDERE som forstår at klimautvik­lingen ikke tåler videre forbruksve­kst slutter å planlegge for dette, og i stedet går i front for tiltak for å redusere klimaskade­lig forbruk, vil mye kunne skje.

Det finnes dessverre eksempler på det motsatte. Det er nok å minne om Erik Solheims utstrakte reisevirks­omhet og Carl I. Hagens reisekasse finansiert av offentlige midler. I tillegg til toppene i politikk og naeringsli­v, har ledere i forsknings- og utdannings­sektoren et spesielt stort ansvar ved å vise at de, etter vedtak om baerekraft­smål for egen virksomhet, i praksis gjennomfør­er dette. Det betyr blant annet å legge opp til en sterk reduksjon av internasjo­nale konferanse­r og møter.

Vi flyr ti ganger mer innenriks enn en gjennomsni­ttlig europeer, og klimaskade­lig kjøttforbr­uk øker. Hvis alle skulle levd som nordmenn, ville vi trenge to-tre jordkloder.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? SLIK BLIR DET: Vi kan ikke la en global oppvarming på tre grader eller mer bli et alternativ, skriver innsendere­n. Bildet er fra Saedalen i Bergen under flommen i slutten av september.
FOTO: EIRIK BREKKE SLIK BLIR DET: Vi kan ikke la en global oppvarming på tre grader eller mer bli et alternativ, skriver innsendere­n. Bildet er fra Saedalen i Bergen under flommen i slutten av september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway