Bergens Tidende

Trump-kritikken døde med McCain

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk

De moderate republikan­erne har vanskelige kår. Noen forlater skipet, andre tier stille, og enkelte ligger kun og venter på at Trumps karriere skal vaere over.

Helt grunnlegge­nde synes Henry «Budey» Boyce ikke at president Donald Trump er verdig til å vaere president.

– Det som skremmer meg mest er hans nasjonalis­me.

Boyce bor sammen med sin kone Melinda i et rolig villastrøk i Florida, er finansrådg­iver og har alltid stemt på det republikan­ske partiet, også i årets kongressva­lg.

I presidentv­alget i 2016 måtte han imidlertid stemme på Hillary Clinton, selv om det «gjorde ham uvel», som han sier. Alt var bedre enn Trump.

– Dette landet er en smeltedige­l av immigrante­r, og jeg har alltid ment at en av våre store styrker som nasjon har vaert nettopp mangfoldet. Men nå gir han immigrante­ne skylden for alt. Det minner meg om 1930-årene, sier Henry.

– Han demonisere­r pressen, misbruker kvinner og krenker dem som kommer i veien for ham.

Skiftet side

I 2016 valgte flere fremtreden­de republikan­ere å stemme på Hillary Clinton, slik Henry Boyce valgte. Det gjorde også tidligere president George H.W. Bush. Andre unnlot å stemme, mens noen stemte på uavhengige kandidater.

Ohios nå avgåtte guvernør og tidligere presidentk­andidat, John Kasich, unnlot til og med å delta på møtet hvor Trump ble utnevnt til det republikan­ske partiets presidentk­andidat, selv om dette møtet foregikk i hans egen delstat. I stedet leverte guvernøren en stemmesedd­el hvor det kun sto «John McCain». En stille, men markant protest.

I august døde John McCain, 81 år gammel. Og med det var ikke bare en tidligere presidentk­andidat og krigshelt død. Det var ikke bare en godt likt senator fra Arizona som ble borte. Det var en røst som for mange republikan­ere represente­rte det gamle partiet som var borte. «The voice of John McCain». En røst fra den gang den moderate delen av partiet snakket om «sitt» Grand Old Party, som det ofte kalles. Fra den gang før Tea Party-bevegelsen tok fart.

Selve minnehøyti­deligheten for John McCain i september sa alt om det republikan­ske partiets tilstand. Både Trump og Sarah Palin hadde blitt bedt om å holde seg unna, mens de tidligere presidente­ne Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama alle var hedersgjes­ter.

Side om side

Republikan­ere og demokrater, side om side. Som et bilde på samarbeid på tvers av partipolit­ikken. Høytidelig­heten foregikk i Washington National Cathedral, kun tolv minutters kjøring fra Det hvite hus.

Både i Senatet og i Representa­ntenes hus har flere Trumpkriti­ske republikan­ere gitt opp, og stiller ikke til gjenvalg. Mest markant er Paul Ryan, formannen for Representa­ntens hus, som ofte, også under årets valgkamp, har vaert i åpen diskusjon med presidente­n.

John Kasich fra Ohio gir seg fordi hans guvernørpe­riode er over. 66-åringen vil imidlertid ikke utelukke at han fortsetter sin politiske karriere et annet sted – så lenge det ikke blir side om side med Trump.

I Concord i delstaten New Hampshire var Fergus Cullin leder for det republikan­ske partiets lokale avdeling. Etter at Trump ble valgt til president gikk han imidlertid av.

– Du kan si at jeg for tiden ikke er representa­tiv for mitt parti, men jeg er fortsatt republikan­er, sier han i telefonen. Han taler Trump midt imot når muligheten byr seg. Ellers gjør han ikke stort annet enn å vente på at Trumps politiske karriere skal ta slutt, forteller han.

 ?? FOTO: AMR ALFIKY, REUTERS ?? Partiet ble dannet i 1854, blant annet som en motstand mot slaveriet og for en sterk føderalsta­t. Det var det opprørske partiet. I dag har det blitt det konservati­ve partiet.Partiets første president var Abraham Lincoln i 1860.I løpet av de siste hundre årene har Republikan­erne hatt ti presidente­r, blant annet Dwight D. Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan og nå Donald Trump.Republikan­ernes farge er rød, og partiets kjaelenavn er «GOP» – Grand Old Party, eller «Det store, gamle partiet» på godt norsk. DØD: I august døde John McCain, og i begravelse­n hans var president Donald Trump uønsket.
FOTO: AMR ALFIKY, REUTERS Partiet ble dannet i 1854, blant annet som en motstand mot slaveriet og for en sterk føderalsta­t. Det var det opprørske partiet. I dag har det blitt det konservati­ve partiet.Partiets første president var Abraham Lincoln i 1860.I løpet av de siste hundre årene har Republikan­erne hatt ti presidente­r, blant annet Dwight D. Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan og nå Donald Trump.Republikan­ernes farge er rød, og partiets kjaelenavn er «GOP» – Grand Old Party, eller «Det store, gamle partiet» på godt norsk. DØD: I august døde John McCain, og i begravelse­n hans var president Donald Trump uønsket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway