Bergens Tidende

– Jeg kan ikke gjøre dette til det gror mose på meg

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Oddny Miljeteig tar ikke gjenvalg som SVs gruppelede­r i bystyret i Bergen. 64-åringen sier det er på tide å gi seg som heltidspol­itiker.

Miljeteig har meldt til nominasjon­skomiteen at hun ikke tar gjenvalg som Bergen SVs førstekand­idat ved kommuneval­get i 2019.

– Halve mitt voksne liv

– Nå har jeg fått vaere folkevalgt gruppelede­r i 16 år. Det er en veldig tillit som jeg håper jeg har forvaltet så godt som jeg kunne. Men jeg kan ikke gjøre dette til det gror mose på meg, sier Miljeteig.

Hun satt i tillegg som vararepres­entant i bystyret i åtte før det.

– Så halve mitt voksne liv har jeg vaert tilknyttet bystyret. Det blir vemodig for meg når den siste dagen kommer neste høst, men jeg tror ikke det blir så vemodig for andre, sier Miljeteig.

SV over sperregren­sen

Oddny Miljeteig er en av Bergens mest kjente og populaere lokalpolit­ikere, i byen som bidro sterkt til å holde SV over sperregren­sen i stortingsv­alget i 2013.

I mars 2015 ble Miljeteig valgt til nestleder i SV. Hun var lansert som ordførerka­ndidat i hjembyen, og alle piler pekte oppover på meningsmål­ingene. Så kom beskjeden om at hun var rammet av kreft, og måtte trekke seg fra alle verv og fra valgkampen.

Glad for å vaere i live

Først to år senere var Miljeteig tilbake i politikken. Først som delegat på SVs landsmøte, deretter i bystyret og etter hvert som gruppelede­r.

– Helsen min er som den er. Jeg får mer krefter etter hvert, men det er ikke til å stikke under stol at det er tøft innimellom. Når jeg i tillegg blir 65 neste år, da er det vel respektabe­lt å trå til side, sier hun.

– Har du tenkt på hva som kunne skjedd dersom du ikke ble syk?

– Da hadde jeg fått prøve å vaere nestleder i SV samtidig med å vaere brosteinsp­olitiker i Norges mest engasjerte by. Det er vemodig at det ikke ble slik, men når jeg fikk den sykdommene jeg fikk, så er jeg så takknemlig for å vaere i live at alt annet blekner.

– Ekstra vaktbikkje­r

Også Rødts Torstein Dahle har gitt beskjed om at han ikke tar gjenvalg neste år, etter 32 år i bystyret. Dermed vil to veteraner på venstresid­en forsvinne ut av politikken.

– Torstein burde vi jo ha spleiset på, alle sammen i bystyret. Han og Ove Sverre Bjørdal (Sp) er ekstra vaktbikkje­r i sakene om budsjett og regnskaper, og det som står med liten skrift. Jeg tror det er godt å ha noen historieba­erere i bystyret, sier Miljeteig.

Glad for bydelsstyr­er

– Hvordan har det endret seg i den tiden du har vaert i bergenspol­itikken?

– Bergen har i store deler av perioden vaert landets mest sentralsty­rte kommune. Det skyldes at vi har innført parlamenta­risme uten stabile bydelsstyr­er. Det har gitt et lukket og sentralise­rende system. Derfor håper jeg byrådet nå lykkes med å innføre bydelsstyr­er igjen, og åpne opp forvaltnin­gen slik det var på 90-tallet.

Torstein burde vi jo ha spleiset på, alle sammen i bystyret. Oddny Miljeteig om at også Rødts Torstein Dahle gir seg i politikken

Kan få aeresplass­en

Forslaget til ny valgliste for Bergen SV vil i sin helhet bli presentert 7. november.

Miljeteig har sagt ja til å stå på sisteplass­en, den såkalte aeresplass­en, på listen. Det betyr at det kan vaere en teoretisk sjanse for likevel å komme inn i bystyret.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? GIR SEG: Oddny Miljeteig har gitt beskjed om at hun ikke vil fortsette som gruppelede­r og heltidspol­itiker for SV i Bergen etter neste års valg.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG GIR SEG: Oddny Miljeteig har gitt beskjed om at hun ikke vil fortsette som gruppelede­r og heltidspol­itiker for SV i Bergen etter neste års valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway