Bergens Tidende

Gründernes suksess kan bety mye for Bergen

Dataspill, frisørsalo­nger og matkasser er noe av det en håndfull unge gründere fra Bergen har hatt suksess med. Nå skaper millionene på bok muligheter for nye prosjekter.

-

eetter suksessem med det første selskapet de startet, Adams Matkasse.

Etter salget av Adams satt de igjen med en god slump med penger hver, og noe av dette brukte de på å bygge opp Cutters.

Sammen med Solheim og Kamøy eier de omtrent 70 prosent av selskapet.

– Det er viktig ikke å smake på karamellen. Man må få pengene ut i arbeid igjen, sier Aalvik.

Og skattetall­ene for de to Adams-gründerne viser at de ikke samler på penger. Begge to gikk fra null i formue til rundt 15 millioner i 2015, men dette beløpet er gradvis blitt mindre i årene siden.

– Alt går inn igjen i virksomhet­en, sier Aalvik.

For mye bordtennis og øl

Alle de tre karene er rundt 30 år gamle, og har alle sammen holdt på i noen år allerede.

– Skal du starte opp for deg selv, er det viktig å starte før du får for mange faste utgifter til hus, bil og andre ting. Du kjenner jo selv hvor kaldt det er i denne kjelleren. Her satt vi i starten, sier Smedsvig.

Han mener en del gründere i dag har det litt for behagelig.

– Noen miljøer kan bli litt for trygge. De er litt for opptatt av bordtennis og øl, og ikke nok opptatt av å skape resultater i starten. Det er viktig å vaere litt tøff med deg selv, sier han.

Sammen med Aalvik har han gått inn i en rekke prosjekter i det siste året. Gjennom investerin­gsfellessk­apet Askeladden og co. i Oslo, benytter de seg av «Cutters-modellen» på andre bransjer.

I Bergen har de blant annet vaert involvert i rengjøring­sselskapet Freska og legetjenes­ten Dr. Dropin. De åpner også restaurant i de gamle Lido-lokalene med Adams-kokken Adam Bjerck.

I tillegg har de investert i massasjesa­longer og begravelse­sbyrå.

– Det er gøy å vaere med på å skape noe og løse små problemer hele tiden. Vi går etter bransjer med statisk konkurrans­ebilde hvor det kanskje har vaert litt vanskelig å vaere kunde, sier Aalvik.

Startet med promillebe­regner

Ikke langt fra Cutters’ første salong, med utsikt over Torgallmen­ningen, sitter et annet ungt selskap som har vokst kraftig, Dirtybit. Selskapet ble hedret i forrige uke da konsulents­elskapet EY tildelte dem en pris som årets unge entreprenø­r på Vestlandet,

 ??  ?? Erlend Haugsdal startet i 2011 selskapet Dirtybit sammen med to barndomsko­mpiser. I dag er han god for 15 millioner, og dataspille­ne de 19 ansatte lager, spilles over hele verden. STARTEN: Frisørkjed­en Cutters åpnet første salong i Vetrlidsal­lmenningen i Be spyttet inn penger i starten, og er fortsatt aktive styremedle­mmer selskapet.
Erlend Haugsdal startet i 2011 selskapet Dirtybit sammen med to barndomsko­mpiser. I dag er han god for 15 millioner, og dataspille­ne de 19 ansatte lager, spilles over hele verden. STARTEN: Frisørkjed­en Cutters åpnet første salong i Vetrlidsal­lmenningen i Be spyttet inn penger i starten, og er fortsatt aktive styremedle­mmer selskapet.
 ??  ??
 ??  ?? FUN RUN:
FUN RUN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway