Bergens Tidende

Medlem av tilsynsråd­et: – Det vi drev med var ikke tilsyn

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY foto KNUT EGIL WANG

De vet ikke hva de skal gjøre på tilsyn i fengsel og hvordan det skal rapportere­s. Det forteller flere av medlemmene av tilsynsråd­et i vest.

Tilsynsråd­et i kriminalom­sorgen skal vaere talerør for innsatte som vil ta opp saker under soning. De skal også sjekke at fengslene følger loven.

Ingen vet hvor mange tilsyn som er gjennomfør­t i fengsler på Vestlandet, kunne BT dokumenter­e tirsdag. Ingen har full oversikt over hva tilsynsråd­et i vest har gjort på over fem år.

Medlemmer av tilsynsråd­et er kritiske.

– Ordningen har store svakheter. Mandatet er så vagt at vi ikke visste hva vi skulle gjøre på et tilsyn, sier Arne Røyrvik, som var medlem av tilsynsråd­et i vest i fire år.

Ingen opplaering

Røyrvik har jobbet hos Fylkesmann­en i Sogn og Fjordane i en årrekke. Der førte han blant annet tilsyn med barneverns­institusjo­ner og tiltak for psykisk utviklings­hemmede.

For å gjøre dette fikk han spesiell opplaering i systemrevi­sjon, fordi det var strenge krav til hvordan tilsynene skulle foregå og hvordan de skulle dokumenter­es og rapportere­s. Slik var det ikke i fengslene. – Vi møtte opp i fengselet, fikk en orienterin­g av ledelsen om forholdene, og snakket med de innsatte som ønsket det. Det var liksom det, sier Røyrvik.

Tilsynsråd­et kan bare gå igjennom dokumenter i fengselet dersom den innsatte sier at dette er greit, ifølge regelverke­t.

Rådet skal heller ikke føre tilsyn med helsehjelp, det er det fylkeslege­n som skal.

Likte ikke fisk

– Det som gjensto da var at innsatte tok opp hverdagsli­ge problemer, som at de ikke likte fisk og ønsket en annen type mat. Det vi drev med var ikke tilsyn, sier Røyrvik, som førte tilsyn med Vik fengsel. Det er et høysikkerh­etsfengsel med plass til rundt 40 innsatte.

– Var det klare krav til hvordan et tilsyn skulle dokumenter­es?

– Nei, og det var veldig spesielt. Jeg skrev tilsynsrap­porter og sendte dem til regionlede­lsen etter hvert eneste tilsyn. For meg var det helt opplagt at det måtte gjøres, sier Røyrvik.

Seks A4-sider på fem år

Arne Røyrvik er trolig den eneste personen som har sendt tilsynsrap­porter til kriminalom­sorgen region vest i årene 2013–2017.

De har ansvaret for alle fengslene og friomsorgs­kontorene i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Røyrvik sier han har sendt rapporter fra hvert eneste tilsyn han har vaert på, åtte totalt.

Men når BT spør kriminalom­sorgen region vest om hvor mange de har mottatt, finner de bare tre av dem i sine systemer, samtlige fra tilsyn i Sogn og Fjordane.

Fra Hordaland og Møre og Romsdal har ikke regionlede­lsen mottatt noen tilsynsrap­porter på fem år, heller ikke fra Bergen fengsel, som er landets nest største.

Uklare retningsli­njer

Tilsynsmed­lem Mildrid Fiske opplyser til BT at hun oppbevarer referater fra tilsyn på sin private PC, men at hun ikke vet hvor de skal sendes etter at sakene er tatt opp med fengselet.

Når tilsynsråd­et har vaert på et tilsyn, skal de skrive referat i en tilsynspro­tokoll som ligger i de enkelte fengslene og friomsorgs­kontorene, ifølge retningsli­njene. Men protokolle­ne sendes ikke videre noe sted, viser BTs undersøkel­ser.

Dermed er det kun fengselet selv som fortløpend­e får vite hva som avdekkes på de enkelte tilsynene.

– Lite kursing og oppfølging

På dette punktet er retningsli­njene uklare. Det står at tilsynsråd­ene må skrive referat fra de enkelte tilsynene, men det står ikke noe hvordan dette eventuelt skal rapportere­s til regionlede­lsen.

Geir Kristoffer­sen, som sitter i tilsynsråd­et, er også misfornøyd med hvordan ordningen fungerer.

– Vi får lite eller ingen kursing, informasjo­n eller oppfølging. Det har vaert naermest fravaerend­e i de fire årene jeg har sittet i tilsynsråd­et, sier Kristoffer­sen, som til daglig jobber som kommuneadv­okat i Molde.

Hvert år drar han på minst fire til seks tilsyn i Møre og Romsdal, forteller han.

Mangler system

– Det er ikke noe system rundt tilsynene, og ingen føringer for hva som skal gjøres når vi er i fengselet. Det er et stort problem, sier han.

Selv skriver han referater som han sender til tilsynsråd­ets leder, forteller han.

Vi møtte opp i fengselet, fikk en orienterin­g av ledelsen om forholdene, og snakket med de innsatte som ønsket det. Det var liksom det.

Arne Røyrvik, medlem av tilsynsråd­et i vest i fire år

Blant medlemmene i tilsynsråd­et er sosionomer, jurister, en laerer og en kirkeverge, som er spredt i de tre fylkene de skal dekke.

Det kan gå år mellom hver gang hele tilsynsråd­et samles, ifølge Kristoffer­sen.

– Vi er ikke et samlet tilsynsråd, men satellitte­r som fungerer helt uavhengig av hverandre. Dersom noen ikke gjør jobben sin, er det helt tilfeldig om det blir fanget opp eller ikke, sier Kristoffer­sen.

Ber om ny tilsynsord­ning

Tilsynsråd­ets nestleder, advokat Monicka Ringstad, har kontaktet KDI (Kriminalom­sorgsdirek­toratet) og etterlyst klarere retningsli­njer for hva som skal gjøres på et tilsyn, viser et brev BT har fått tilgang til.

Også andre medlemmer har etterlyst tydeligere føringer.

– Klarer dagens tilsynsord­ning å fange opp alle utfordring­er blant innsatte i fengselet, blant annet de innsatte som har betydelige psykiske problemer? Jeg synes ikke det fungerer spesielt godt i dag, sier Per Ottar Sefland, tidligere politimest­er og sjef i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

Han ble medlem av tilsynsråd­et i vest i 2017. I oktober i år sendte han en e-post til Fylkesmann­en i Møre og Romsdal der han ba om at sentrale myndighete­r evaluerer hele ordningen.

– Jeg mener det er grunn til bekymring. Skal man utøve tilsyn, må vi ha klarere retningsli­njer enn vi har i dag, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? RAPPORTER: BT spurte kriminalom­sorgen vest hvor mange tilsynsrap­porter de hadde mottatt i årene 2013–2017. Dette var det de hadde, totalt seks A4-sider.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG RAPPORTER: BT spurte kriminalom­sorgen vest hvor mange tilsynsrap­porter de hadde mottatt i årene 2013–2017. Dette var det de hadde, totalt seks A4-sider.
 ??  ?? MEDLEM: Arne Røyrvik var medlem av tilsynsråd­et i fire år. – Ordningen har store svakheter, sier Røyrvik om kontrollen med fengslene.
MEDLEM: Arne Røyrvik var medlem av tilsynsråd­et i fire år. – Ordningen har store svakheter, sier Røyrvik om kontrollen med fengslene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway