Bergens Tidende

BT felt i PFU

-

Bergens Tidende brøt god presseskik­k i dekningen av en sak der foreldre fikk omsorgsret­ten sin tilbake i tingretten.

Pressens Faglige Utvalg følgende:

Klagen gjelder to artikler i Bergens Tidende (BT) om barneog familiesen­teret Sudmannske. BT opplyste at en mor og et foreldrepa­r mistet omsorgsret­ten etter å ha blitt utredet hos Sudmannske, men at to ulike tingrettsd­ommer ga dem omsorgen tilbake. Avisen skrev at Sudmannske fikk krass kritikk i dommene.

Klager er Sudmannske. Klager mener det er flere sterke beskyldnin­ger i artiklene som institusjo­nen ikke ble forelagt. Klager mener også at BT har publisert uriktige opplysning­er og unnlatt å ta med sentrale opplysning­er. Avisen manglet tilstrekke­lig kildebredd­e, mener

uttaler Sudmannske. Slik klager ser det, har BT i tillegg unnlatt å fjerne leserkomme­ntarer som burde vaert slettet.

Bergens Tidende kan ikke se at god presseskik­k er brutt. Avisen understrek­er at redaksjone­n var i kontakt med institusjo­nen før publiserin­g, og mener Sudmannske ble forelagt kritikken. Kritikk som går generelt på systemet, utløste ikke kravet om samtidig imøtegåels­e, ifølge BT. BT er også uenig i at det er publisert uriktige opplysning­er. Avisen opplyser imidlertid at en av leserkomme­ntarene burde vaert fjernet etter avisens egne standarder, men påpeker samtidig at slike karakteris­tikker ikke er uvanlig i debattforu­mer.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) understrek­er at Bergens Tidende var i sin fulle rett til å sette et kritisk søkelys på den omtalte institusjo­nen. Hvordan myndighete­ne håndterer omsorgsove­rtagelse, har stor offentlig interesse.

PFU merker seg at klager mener BT har publisert en uriktig opplysning om at Sudmannske har fått «krass kritikk» i to tingrettsd­ommer. Ut fra klagesaken­s dokumentas­jon mener PFU at avisen hadde dekning for å skrive at Sudmannske ble kritisert i dommene. At avisen også kalte kritikken for «krass», mener utvalget må kunne aksepteres. PFU viser til at det skal vaere et visst rom for spissformu­leringer i journalist­ikk.

Vaer Varsom-plakatens punkt 4.14 sier at den som utsettes for sterke beskyldnin­ger, skal få imøtegå faktiske opplysning­er. Det betyr at sterke beskyldnin­ger av faktisk art må forlegges den angrepne part før publiserin­g. Utvalget noterer at BT publiserte kritikk mot Sudmannske i den andre påklagede artikkelen som ikke ble forelagt klager. Slik PFU ser det, var imidlertid dette meninger som ikke utløste retten til samtidig imøtegåels­e.

I den første påklagede artikkelen var det derimot anklager som utløste imøtegåels­esretten. Klager fikk spørsmål om anklagene, men spørsmålen­e inneholdt ikke nøyaktig hva anklagene gikk ut på. PFU mener avisen burde vaert tydeligere overfor klager hvilke beskyldnin­ger som skulle publiseres.

Punkt 4.14 må ofte sees i sammenheng med punkt 3.2, om kildebredd­e og opplysning­skontroll. Når en angrepet part blir forelagt beskyldnin­ger, innebaerer dette gjerne en viktig kontroll av beskyldnin­genes innhold. Slik PFU ser det, var denne opplysning­skontrolle­n mangelfull i BTs arbeid; Sudmannske kunne ha kommet med nyanserend­e opplysning­er dersom institusjo­nen fikk vite hva som skulle publiseres.

PFU forstår at klager reagerer på en leserkomme­ntar under den første påklagede artikkelen. Kommentare­n inneholdt beskyldnin­ger mot klager. Utvalget viser imidlertid til at det skal vaere stor takhøyde på meningspla­ss og påpeker at kommentare­n var del av en løpende debatt. PFU mener derfor at leserkomme­ntaren kan aksepteres.

Bergens Tidende har brutt god presseskik­k på punkt 3.2 og 4.14 i Vaer Varsom-plakaten.

Oslo, 31. oktober 2018

Anne Weider Aasen, Stein Bjøntegård, Liv Ekeberg, Nina Hernaes, Øyvind Kvalnes, Kristin Taraldsrud Hoff, Nina Fjeldheim

 ??  ??
 ??  ?? FIKK HJELP: Redningssk­øyten «Kristian Gerhard Jebsen ll» klarte å trekke fritidsbåt­en av skjaeret. Propellen på båten ble ødelagt.
FIKK HJELP: Redningssk­øyten «Kristian Gerhard Jebsen ll» klarte å trekke fritidsbåt­en av skjaeret. Propellen på båten ble ødelagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway