Bergens Tidende

Presidentk­ritiker startet karavanen

De flere tusen flyktninge­ne og migrantene som beveger seg opp igjennom Mexico med kurs mot USA, er ikke resultatet av et utspekuler­t politisk komplott som skulle påvirke det amerikansk­e mellomvalg­et. En tidligere honduransk politiker startet det hele.

- KJELD HYBEL kjeld.hybel@pol.dk

Bartolo Fuentes hadde ikke regnet med at det skulle bli så stort. Det med karavanen. Og det hadde det nok heller ikke blitt, hvis ikke en populaer og regjerings­tro TV-stasjon i Honduras hadde forsøkt å mistenkeli­ggjøre ham.

Han er en stille og rolig mann, Bartolo Fuentes, hvis man skal tro beretninge­ne om ham.

Han er 54 år og tidligere politiker i Honduras. Han jobber som advokat for flyktninge­r og har hatt et radioprogr­am om migrasjon, som het «Uten grenser». Fuentes hjelper folk som har fått nok av Honduras. Og han benytter enhver anledning til å kritisere president Juan Orlando Hernández for å føre en politikk som tvinger folk på flukt.

Som så mange andre, visste han utmerket godt at fortvilte landsmenn organisert­e karavaner som hadde som mål å nå frem til USA. Det forjettede nord. I vår reklamerte han for en av disse gruppene, og det var sånt sett bare det samme han gjorde for en måneds tid siden.

Normalt samler ikke disse karavanene mer enn et par hundre mennesker, fortalte Bartolo Fuentes nylig over telefon til mediet The Daily Beast.

Han vet hva han snakker om, for han er en av dem som har hjulpet til med å hente likene av migrantene som døde under reisen. Så han er på det rene med hvor mange farer som lurer på folk som tar turen. Han vet at det gir mening å reise i store grupper, fordi det gjør det tryggere.

Nyhetsinns­lag påvirket

I dette tilfellet gikk organiseri­ngen av den nye karavanen uten stor ståhei, helt til TV-kanalen HCH i et langt program malte et bilde som fikk ting til å løpe løpsk.

Programled­erne intervjuet en kvinne som angivelig var en del av karavanen. Hun fortalte at Bartolo Fuentes hadde organisert

EHonduras’ president Juan Orlando Hernández har drevet folk på flukt nordover, ifølge Bartolo Fuentes, som blant annet jobber som advokat for flyktninge­r. alt sammen og at han visstnok hadde fått hjelp fra utlandet.

Deretter opplyste programled­erne – uten å dokumenter­e det – at Fuentes planla å betale både mat og transport for deltakerne i karavanen. En påstand som Fuentes senere har tilbakevis­t igjen og igjen. Det samme har mange av migrantene.

TV-programmet fikk ikke desto mindre alt til å eksplodere.

– Etter det TV-innslaget ble jeg oppringt hundrevis av ganger, og siden begynte det å leve sitt eget liv, konstatere­r Fuentes.

– Regjeringe­n i Honduras prøver å bagatellis­ere folks motiver for å reise av gårde. De sier at folk gjør det på grunn av løgner og fordi opposisjon­en oppfordrer til det … Og denne regjerings­vennlige nyhetssend­ingen spilte videre på samme melodi.

Karavanen vokste. Det var ikke bare honduraner­ne, men også migranter fra El Salvador og Guatemala som pakket sekken og gikk ut på landeveien. En voksende elv av mennesker strømmet nordover. På et tidspunkt besto karavanen av 7000 mennesker.

Tørken en årsak

Mange av dem hadde i lengre tid vurdert å flykte fra vold og fattigdom. Nå grep de sjansen for å nå USA på en forholdsvi­s trygg måte. Og uten å betale en menneskesm­ugler, som fort krever et beløp tilsvarend­e over 57.000 kroner for å frakte en person til USA.

Ifølge The Daily Beast blandet Fuentes’ kone seg også i telefonsam­talen. Hun heter Dunia Montoya, er journalist og i likhet med sin mann migrasjons­aktivist i Honduras’ hovedstad, Tegucigalp­a. For tiden drar 300 honduraner­e av sted hver dag, forteller hun.

Et stort flertall av Honduras’ rundt åtte millioner innbyggere er fattige. Landet er et av verdens mest voldelige og hører samtidig til blant dem som er hardest rammet av klimaendri­ngene. I år har regnsesong­en vaert erstattet av tørke. Normalt kan bøndene høste to ganger om året, men i år har mange ikke engang kunnet høste én gang.

Den voksende karavanen vandret nordover og samtidig rett inn i valgkampen i forkant av tirsdagens amerikansk­e mellomvalg. President Donald Trump hevdet at strømmen av migranter var organisert av Demokraten­e og betalt av milliardae­ren George Soros.

– Fylt med kriminelle

– Det er ikke babyer, det er ikke små engler, som er på vei mot landet vårt. Det er noen slemme mennesker som er på vei, sa Trump.

Faktisk var karavanen fylt med kriminelle og folk fra Midtøsten, mente presidente­n å vite.

Trump beordret tusenvis av soldater ned til den mexicanske grensen for å hindre karavanen

 ?? FOTO: REUTERS ?? KARAVANEN: Karavanen av migranter har vokst etter et TV-innslag som virke
FOTO: REUTERS KARAVANEN: Karavanen av migranter har vokst etter et TV-innslag som virke
 ?? FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS ?? PÅ VEI NORDOVER: Migranter fra Honduras har ankommet Mexico by på vei nordover mot USA.
FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS PÅ VEI NORDOVER: Migranter fra Honduras har ankommet Mexico by på vei nordover mot USA.
 ??  ?? PRESIDENTE­N:
PRESIDENTE­N:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway