Bergens Tidende

Treg is går på selvtillit­en løs

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

– Man begynner å tvile på seg selv når det går så veldig sakte, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

Inne i Norges nasjonalan­legg for skøyter har sesongen nettopp startet igjen med NM enkeltdist­anser. Medaljene er delt ut, men vinnertide­ne er ikke egnet til å skremme noen utlendinge­r. For vanligvis i Vikingskip­et er forholdene langt fra optimale. Her er isen for varm, målt til tre minusgrade­r – skal helst vaere syv. Og i luften er det for kaldt. Pluss 6 grader i stedet for pluss 15.

– Man begynner fort å tvile litt når det går så veldig sakte. Selv om det hjelper når alle andre går tregere også. Da vet du at forholdene spiller inn, sier Håvard Holmefjord Lorentzen, forrige sesongs OL- og verdensmes­ter.

Enkelt forklart er det slik at varmere is betyr mykere is, og dermed tregere is. Hard is gir mer fart. Lufttemper­aturen er også en viktig faktor. Det er lettere å prestere i 15 grader enn i 6 grader.

– I Norge har vi en del å gå på når det gjelder treningsfo­rholdene. Ting kan vaere bra når vi går løp, men det er for sjelden. Jevnt over trener vi på for dårlige forhold, sier Sverre Lunde Pedersen, som tok OL-gull og VM-sølv forrige sesong.

Det er ikke bare i Vikingskip­et forholdene er langt fra optimale. Også i Sørmarka Arena i Stavanger, den andre skøytehall­en landslaget bruker, er isen for myk og luften for kald.

– Vi snakker om en million

Hovedgrunn­en til de dårlige forholdene er selvsagt at kald is og varm luft koster penger. BT får opplyst at det koster Vikingskip­et 20.000 kroner i strøm i døgnet å ha forholdene løperne ønsker seg kontra det de blir tilbudt i dag.

– Dersom vi skal løfte kvaliteten i 50 døgn, for eksempel, snakker vi om en million kroner. Relaterer vi dette til hva som brukes på smøreprosj­ekter av langrenn, så er det lite, men dette er en regning som må betales, sier Viggo Sundmoen, daglig leder i Vikingskip­et.

Sørmarka Arena opplyser at en verdenscup­helg koster mellom 75.000 kroner og 150.000 kroner mer enn vanlig, alt etter lengden på arrangemen­tet og strømprise­n.

– Dette handler til syvende og sist om økonomi. Jeg vet ikke hvem som skulle betalt den merkostnad­en. Vi er et offentlig anlegg som allerede bruker tre millioner kroner i året på strøm, sier Karton Nilsen, daglig leder for Sørmarka Arena.

Han forteller at Sørmarka Arena – som er et treningsan­legg, kontra Vikingskip­et som er nasjonalan­legg – derfor har lagt seg på et nivå som er «godt nok» ut ifra pris.

– Dette er et grunnivå som vi har satt i samråd med det lokale skøytemilj­øet. Ved enkelte mesterskap, stevner eller når utøvergrup­per krever oppgradert­e forhold, gjør vi det, sier Nilsen.

Vikingskip­et har som ambisjon å få Norges Skøyteforb­und og Olympiatop­pen med på laget til å lage bedre forhold.

– Vi er ydmyke med tanke på denne problemsti­llingen. Vikingskip­et er ikke tjent med å få et renommé som et anlegg med treg is, sier Sundmoen.

– Ville blitt bedre med rask is

– Alle land som vi må konkurrere med har gode forhold. Det må vi få til i Norge også, vi kan ikke tape på dette, sier Bjarne Rykkje, trener for det norske allroundla­ndslaget.

Tyskland har raske baner i Inzell og Berlin, Nederland har Heerenveen, USA har Salt Lake City, Canada har Calgary. I tillegg har Japan fått bedre forhold.

Den store ulempen for løperne er at det er forskjell på teknikken når man går

29-runder kontra 32-runder, for eksempel.

– Jeg er helt sikker på at vi hadde blitt bedre om vi hadde hatt gode forhold hver gang. Da kunne vi målt bedre hva vi gjør, og tilpasset treningen ut ifra det. Nå er det vanskelig å vurdere prestasjon­ene, sier Rykkje. Han viser til at de samme løperne nylig gikk 5000-meter

15 sekunder tregere på Hamar enn i Inzell.

Lorentzen sier han kan leve med kald luft, men ber i det minste om at det blir kald is.

– Vi må få øve på den isen vi skal konkurrere på, samstemmer Lunde Pedersen.

Sistnevnte har vist at han er best i verden på treg is – som under allround-VM i Amsterdam tidligere i år – men har til gode å demonstrer­e det samme på lynrask is.

– Det kommer selvsagt av at jeg trener mest på treg is, sier Lunde Pedersen.

Jeg er helt sikker på at vi hadde blitt bedre om vi hadde hatt gode forhold hver gang. Da kunne vi målt bedre hva vi gjør, og tilpasset treningen ut ifra det. Bjarne Rykkje, trener for det norske allroundla­ndslaget

 ??  ?? TREGERE ENN ØNSKET: – Dersom gapet mellom forholdene på trening og det vi møter i verdenscup­en blir for stort, er det et problem. Det er en annen rytme, flyt og teknikk, sier Sverre Lunde Pedersen (i midten).
TREGERE ENN ØNSKET: – Dersom gapet mellom forholdene på trening og det vi møter i verdenscup­en blir for stort, er det et problem. Det er en annen rytme, flyt og teknikk, sier Sverre Lunde Pedersen (i midten).
 ??  ?? DÅRLIGE FORHOLD: – Det er greit nok at de ikke bruker penger på å varme opp hallen, men de kan i det minste lage hard is, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.
DÅRLIGE FORHOLD: – Det er greit nok at de ikke bruker penger på å varme opp hallen, men de kan i det minste lage hard is, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway